Γιάνης Βαρουφάκης στη Βουλή – Νεολιγαρχική η Φορολογική Μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
06 Δεκ, 2019
Η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη θεσμοθετεί “εκτελεστικούς νόμους” του 4ου μνημονίου του ΣΥΡΙΖΑ, με την λεγόμενη “ενισχυμένη εποπτεία” -όπως η CIA μιλούσε για “ενισχυμένη ανάκριση”- εφαρμόζει ένα κανονικότατο μνημόνιο και παράλληλα προσπαθεί να πείσει ότι έχει και κάποιους βαθμούς ελευθερίας -όπως άλλωστε έκανε προηγουμένως και ο ΣΥΡΙΖΑ-. Αν λοιπόν πράγματι τους έχει ας ενστερνιστεί την πρόταση του ΜέΡΑ25 για την κατάργηση της προπληρωμής φόρου 100% με την υπερψήφιση της τροπολογίας του ΜέΡΑ25.
Γιατί συνιστά πραγματικά “ύβρη” η μείωση της προκαταβολής κατά 5%. Ακόμα και η ίδια η Κυβέρνηση ντρέπεται για αυτό το μέτρο και θα ήθελε να υιοθετήσει την πρόταση του ΜέΡΑ25. Ως εκ τούτου όσο και να προσπαθεί η Κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ να θολώσουν την κατάσταση με μια επικοινωνιακή πολιτική αντεγκλήσεων, έχουν αμφότεροι ταχθεί στη λογική του “υποδειγματικού κρατούμενου”, όπως επιβεβαιώθηκε και στο πολύ πρόσφατο Eurogroup.
Και μάλιστα η Κυβέρνηση είναι σε τέτοιο βαθμό “υποδειγματικός κρατούμενος” της τρόικας που μέχρι και ο κ. Κικίλιας διόρισε στον ΟΟΑΣΑ εκπρόσωπο της χώρας μας τον άνθρωπο που όταν δινόταν η μάχη του 2015 για τα πλεονάσματα έλεγε “Γερούν γερά”. Η Κυβέρνηση λοιπόν αναδεικνύει ως στελέχη της, τις πιο αδίσταχτες μαριονέτες του κ. Ντάισελμπουλ και του κ. Σόιμπλε.
Επιπλέον με το ισχνό κοινωνικό μέρισμα της που δίνει, συνεχίζεται η πολιτική των φιλοδωρημάτων στους χρεοδουλοπάροικους που ξεκίνησαν οι προκάτοχοι της Κυβέρνησης σε μια λογική της επιστροφής ενός μικρού μέρους της αφαίμαξης και της ληστείας που έχει επιφέρει προηγουμένως η Κυβέρνηση στους πολίτες της για χάρη της τρόικας και των ματωμένων πλεονασμάτων της.
Βέβαια το νεοδημοκρατικό ή νεολιγαρχικό φορολογικό νομοσχέδιο δεν έχει μόνο αυτά, εμπεριέχει και μια βαθιά ταξική πολιτική που ελαφρύνει τους ελεύθερους επαγγελματίες με περίπου 108 ευρώ το μήνα, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με περίπου 13 ευρώ -οι οποίοι συνιστούν και την μεγάλη μερίδα της χρεοδουλοπαροικίας με περίπου 7.000.000- και τους γνωστούς προνομιούχους με 288 ευρώ!
Αλλά είναι γνωστό το αφήγημα πάνω στο οποίο η Κυβέρνηση χτίζει την ελάφρυνση για τους κατέχοντες, είναι το νεολιγαρχικό επιχείρημα για το φορολογικό βάρος που σηκώνουν οι ολιγάρχες στις πλάτες τους, λες και σε αυτό δεν έχει συμβάλει η μεγάλη φτωχοποίηση ενός λαού από το 2009. Και επιπλέον, λες και δεν γνωρίζουμε παράλληλα ότι ο πλέον ταξικός ΦΠΑ αποδίδει 255% έναντι του φόρου εισοδήματος και το κράτος ουσιαστικά χρηματοδοτείται βασικά και δυσανάλογα από τους ασθενέστερους.
Ενώ όσον αφορά τον φόρο των επιχειρήσεων, από τη στιγμή που δεν καταργείται η προπληρωμή φόρου, η μείωση στο 24% είναι άνευ ουσίας, σε μια χώρα μάλιστα όπου κερδοσκοπούν τα μονοπώλια και τα ολιγοπώλια τα οποία θα είναι άλλωστε και τα μόνο ευνοημένα από μια τέτοια ρύθμιση.
Το ΜέΡΑ25 αντιστέκεται σθεναρά σε όλες αυτές τις πολιτικές γιατί δεν είμαστε θιασώτες της ανεύθυνης υπακοής στην ολιγαρχία, όπως είναι η Κυβέρνηση. Για αυτό μάλιστα προτείνουμε ένα φόρο επί του τζίρου των μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια (Facebook, Netflix, Google, Amazon κ.α.) όπως έχει γίνει στην Αυστρία, την Ιταλία, την Ινδονησία κ.α. Ας τους φορολογηθούν με 5% (στην Αυστρία π.χ. είναι 3%), όμως η Κυβέρνηση δεν θα το επιχειρήσει γιατί πέρα από την ανεύθυνη υπακοή στην τρόικα επιδεικνύει και ανεύθυνη υπακοή στον κ. Τραμπ.
Παράλληλα η Κυβέρνηση διευκολύνει φοροφυγάδες από ύποπτες περιοχές της γης (με το άρθρο 2 του παρόντος νομοσχεδίου) δίνοντας την δυνατότητα για φορολογική κατοικία σε άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με τη χώρα. Εμείς αντιθέτως στην παγκόσμια ζοφερή συγκυρία που ζούμε αναζητούμε ερείσματα όπου μπορούμε να βρούμε στους λαούς του πλανήτη, και οι λαοί αυτοί σήμερα μάχονται για να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή και την διεθνή φοροδιαφυγή. Σε αυτή την προσπάθεια λοιπόν της Κυβέρνησης να γίνει η χώρα μια τριτοκλασσάτη όαση σκοτεινών φοροφυγάδων η Κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στο λάθος δρόμο.
Για αυτό καλούμε την Κυβέρνηση να καταργήσει έστω την προπληρωμή φόρου, να μην μετατρέψει την χώρα σε παράδεισο διεθνών φοροφυγάδων, να φορολογήσει τις μεγάλες εταιρείες εξωτερικού που δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα και να αφήσει την εγχώρια διαπλοκή να πληρώνει 28 ή και 30% ακόμα φόρο, γιατί είναι καλύτερο να μειωθεί η φορολογία στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όχι στους ίδιους γνωστούς ολιγάρχες.

 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο