Γιάνης Βαρουφάκης: Οι προοδευτικοί πολίτες, ενώπιον της επέλασης της Δεξιάς, βλέπουν στο ΜέΡΑ25 το κόμμα που μπορεί να εγγυηθεί μια πραγματικά μαχητική αντιπολίτευση

Αναδημοσιεύσεις
18 Ιούν, 2023

Συνέντευξη του Επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, Γιάνη Βαρουφάκη
στην Κυριακάτικη Kontranews και στον δημοσιογράφο Χρήστο Κυμπιζή

Στις προηγούμενες εκλογές μείνατε οριακά εκτός Βουλής. Ποια είναι η στρατηγική σας για να ξεπεράσετε το 3% την επόμενη εβδομάδα;

Θυμίζουμε στους πολίτες τις παρεμβάσεις του ΜέΡΑ25 στη Βουλή των τελευταίων τεσσάρων ετών, τους κοιτάμε στα μάτια, και τους ρωτάμε: «Θέλεις αυτή τη φωνή στην επόμενη Βουλή; Αν ναι, είναι στο χέρι σου.» Ήδη βλέπουμε πως ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος που δεν μας ψήφισε την 21η Μάη απαντά θετικά: Κρίνει, και το δηλώνει με πολλούς τρόπους, ότι θέλει το ΜέΡΑ25 στη Βουλή. Σε αυτές, σε αυτούς τους πολίτες απευθυνόμαστε.

Γιατί κάποιος να ψηφίσει το ΜέΡΑ25 και όχι κάποιο άλλο αριστερό κόμμα;

Το «ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη ρήξη» συνδυάζει τέσσερα στοιχεία της Αριστεράς που κανένα άλλο κόμμα δεν προσφέρει: Ενώ είναι ασυμβίβαστα αγωνιστικό (δεν δέχθηκε ποτέ να συμβιβαστεί είτε με Μνημόνια είτε με κάποιον ολιγάρχη), παραμένει πραγματικά πλουραλιστικό (δείτε την μεγάλη γκάμα απόψεων που καλλιεργούνται και συζητιούνται ανοικτά στους κόλπους μας), αυθεντικά οικολογικό (το μόνο κόμμα που είπε όχι σε κάθε εξόρυξη και σε όλες τις χερσαίες ανεμογεννήτριες) και ειλικρινά κινηματικό (ενώ βρίσκεται στους δρόμους με τα κινήματα, δεν φιλοδοξεί να τα καθοδηγεί). Οι προοδευτικοί πολίτες, ενώπιον της επέλασης της Δεξιάς, βλέπει στο ΜέΡΑ25 το κόμμα που μπορεί να εγγυηθεί, τόσο στη Βουλή όσο και στο δρόμο, μια πραγματικά μαχητική αντιπολίτευση της σύγχρονης αγωνιστικής Αριστεράς, της οικολογίας και των κοινωνικών αγώνων.

Ποια η θέση σας για τα όσα λέγονται και γράφονται για τη μειονότητα στη Θράκη τις τελευταίες μέρες;

Οι ευθείες απειλές της κ. Μπακογιάννη και μάλιστα on camera απέναντι σε μέλη της μειονότητας στη Θράκη, είναι αδιανόητες και εξοργιστικές. Η εξουσία του κ. Μητσοτάκη και ακόμα αν θέλετε και της οικογενείας του -μιας και ο γιός της κ. Μπακογιάννη ασκεί κι αυτός από την δική του την πλευρά στον Δήμο της Αθήνας, μια εξίσου ανάλγητη και αντιδημοκρατική διοίκηση-, αποδεικνύονται ολοένα και πιο επικίνδυνες με την καθημερινή «Ερντογανοποίηση» και τον «Εξορμπανισμό» μιας ΝΔ που συνδυάζει την νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική με την ακροδεξιά μισανθρωπική ατζέντα. Απέναντι σε όλα αυτά και στο πλευρό της αυτονόητης για μας διεκδίκησης των δικαιωμάτων όλων των πολιτών που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, το «ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη» κινήθηκε και θα κινηθεί και το επόμενο διάστημα, χωρίς καμία έκπτωση από τις αξίες και τις αρχές μας, ακόμα κι αν υπάρχει το όποιο πολιτικό κόστος γι’ αυτές.

Πολλοί θεωρούν πως αν η ΝΔ έχει ξανά 20+ μονάδες διαφορά από το δεύτερο κόμμα θα είναι «ανεξέλεγκτη» και «παντοδύναμη»… Πώς το σχολιάζετε;

Η ΝΔ, δυστυχώς, θα είναι σχεδόν σίγουρα αυτοδύναμη. Για να μην γίνει και παντοδύναμη σημασία έχει, από τη μία, να ψαλιδιστεί ο αριθμός των εδρών της και, από την άλλη, να βρεθεί στη Βουλή απέναντι σε μια αντιπολίτευση πραγματικά ριζοσπαστική. Και τα δύο αυτά προαπαιτούμενα για την ανατροπή της παντοδυναμίας του κ. Μητσοτάκη είναι η είσοδος του ΜέΡΑ25 στη Βουλή με όσο περισσότερες έδρες γίνεται.

Πιο συγκεκριμένα, αυτό που δεν θέλει στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης είναι η φωνή του ΜέΡΑ25 που καταδεικνύει και ονοματίζει τα πραγματικά «αφεντικά» της «Μητσοτάκης ΑΕ», τους γνωστούς ολιγάρχες. Πράγματι, ο κ. Μητσοτάκης δεν τρομάζει έχοντας απέναντί του είτε το ΠΑΣΟΚ είτε τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς κανένα κόμμα του μνημονιακού τόξου δεν μπορεί να ασκήσει αποτελεσματικά αντιπολίτευση δεδομένου ότι το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη «πατάει» στη συνέχεια και σε «ουρές» των νομοσχεδίων και των πολιτικών που νομοθέτησαν στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ κι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεπώς για να μην είναι πραγματικά παντοδύναμος και ανεξέλεγκτος ο κ. Μητσοτάκης στην επόμενη Βουλή, πρέπει να βρίσκει μπροστά του κάθε μέρα στις Επιτροπές και την Ολομέλεια της Βουλής τους εκπροσώπους του «ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη».

Δυστυχώς τις τελευταίες μέρες είδαμε με τον χειρότερο τρόπο τις τραγικές ελλείψεις στο ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ. Ποιο είναι το σχέδιο σας για την Υγεία;

Πολύ απλά: Διπλασιασμός εντός τετραετίας των κονδυλίων του ΕΣΥ. Θα μου πείτε: Και που θα βρεθούν τα χρήματα; Λεφτά υπάρχουν; Σας απαντώ ευθαρσώς: Μόνο το 2022, το κράτος επιδότησε τους ολιγάρχες της ενέργειας (αντί να τους επιβάλλει πλαφόν στη λιανική του ηλεκτρικού ρεύματος) με ένα ποσό σχεδόν ακριβώς ίσο με ολόκληρο το ετήσιο κονδύλι για το ΕΣΥ. Αν σε αυτό προσθέσετε κι όλα τα άλλα επιδόματα υπέρ της ολιγαρχίας, π.χ. market pass και fuel pass(αντί για περιορισμό της αισχροκέρδειας σουπερμαρκετάδων και πετρελαιάδων), τα οποία το ΜέΡΑ25 θα καταργούσε, είναι προφανές ότι ο διπλασιασμός των κονδυλίων για το ΕΣΥ δεν θα χρειαζόταν ούτε ένα ευρώ επί πλέον φόρων ή επί πλέον ελλείμματος-χρέους. Προσθέστε σε αυτό το εξής σημαντικό στοιχείο: Για κάθε ευρώ που δαπανά το κράτος σήμερα για το ΕΣΥ, οι πολίτες δαπανούν τρία ευρώ – τα οποία είναι αναποτελεσματικές δαπάνες από τις οποίες αισχρο-κερδίζει ο (εξ ορισμού) αναποτελεσματικός ιδιωτικός τομέας της υγείας. Διπλασιάζοντας τις δαπάνες για το ΕΣΥ, επενδύοντας την πολυπόθητη και πολύπαθη πρωτοβάθμια περίθαλψη, οι πολίτες θα ξοδεύουν πολύ λιγότερα για πολύ καλύτερη περίθαλψη. Ό,τι δεν ξοδεύουν στους κλινικάρχες και στα ιδιωτικά ιατρεία θα τα ξοδεύουν αλλού – με θετικά αποτελέσματα στην υπόλοιπη οικονομία και, κατ’ επέκταση, στα κρατικά έσοδα.

Μετά το νέο πολύνεκρο ναυάγιο με θύματα δεκάδες μετανάστες στην Πύλο, πως θα γινόταν να μην ξαναδούμε ένα τέτοιο τραγικό συμβάν;

Μόνο δίοδοι ασφαλούς πρόσβασης προς την Ευρώπη μπορούν να αποτρέψουν σταματήσουν τις υγρές εκατόμβες στη Μεσόγειο, τους μαζικούς θανάτους από ασφυξία στις καρότσες των φορτηγών κλπ. Πρόκειται για θέση του ΟΗΕ που το ΜέΡΑ25 προωθούμε τόσο εδώ στην Ελλάδα όσο και, ως DiEM25, στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όμως, αντί για διόδους ασφαλούς πρόσβασης, η ΕΕ χρηματοδοτεί φράχτες στην Ελλάδα και την Ισπανία, την Frontex να κάνει τα στραβά μάτια στα pushback,και στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών στη Λιβύη και αλλού.

Δεν είναι αστοχία. Είναι σχέδιο. Το είχε ομολογήσει ο κ. Πλεύρης κάποτε: χωρίς νεκρούς μετανάστες δεν θα σταματήσουν οι μεταναστευτικές ροές. Το είπε πιο εκλεπτυσμένα κι ο Josep Borrell, ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας: «Η Ευρώπη είναι ένας όμορφος κήπος. Ο υπόλοιπος κόσμος είναι, βασικά, μια ζούγκλα που θέλει να εισβάλει στον κήπο μας.» Αυτή η μισανθρωπική νοοτροπία κρύβεται πίσω από την πολιτική απόφαση να μην υπάρχουν δίοδοι ασφαλούς πρόσβασης­– με αποτέλεσμα υγρές εκατόμβες στις θάλασσές μας.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο