Γιάνης Βαρουφάκης: Κε Μητσοτάκη δεν είστε Κωνσταντίνος Καραμανλής, είστε ένας επιχειρηματίας της πολιτικής για τα συμφέροντα των ολιγαρχών

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
02 Μαρ, 2022

Κύριε Πρωθυπουργέ, μία ερώτηση σας έθεσα στο πλαίσιο αυτής της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, που θεωρώ ότι είχατε υποχρέωση να απαντήσετε ή τουλάχιστον να την απαντήσετε άμεσα. Η ερώτηση ήταν εάν αυτές τις ημέρες μιλήσετε με τον κ. Ζελένσκι τον πρόεδρο της Ουκρανίας ή -ποιος ξέρει;- ακόμα και τον πρόεδρο Πούτιν τι θα τους συστήσετε, ιδίως στον πρόεδρο Ζελένσκι της χώρας που βρίσκεται υπό ημικατοχή, που δέχεται αυτήν την αποτρόπαια εισβολή του κ. Πούτιν; Να επιμείνει νατοϊκά, με τη νατοϊκή προοπτική, δηλαδή με άλλα λόγια ο υπουργός Άμυνας του κ. Ζελένσκι, ο οποίος από ό,τι ξέρω αυτήν τη στιγμή που μιλάμε είναι σε συνομιλίες με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης του κ. Πούτιν, να τους λέει ότι εμείς δεν πρόκειται να έρθουμε σε κάποια συμφωνία μαζί σας εάν δεν εξασφαλιστεί το δικαίωμά μας την επόμενη μέρα να μπούμε στο ΝΑΤΟ;

Αυτό θα του προτείνετε; Ή θα συμφωνήσετε με εμάς που προτείνουμε ως λύση βέλτιστη για την Ουκρανία αυτή τη στιγμή και ως όρο για την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων την ουδετερότητα; Δεν απαντήσατε άμεσα. Απαντήσατε όμως έμμεσα. Πώς; Διακωμωδώντας με και λέγοντας ότι δεν καταλαβαίνω τον όρο «φινλανδοποίηση», που όντως χρησιμοποίησα.

Και τον χρησιμοποίησα, κύριε Μητσοτάκη, τον όρο αυτό όχι επειδή δεν τον καταλαβαίνω, αλλά επειδή τον καταλαβαίνω πάρα πολύ καλά και επειδή πρόκειται για έναν ελπιδοφόρο παραλληλισμό της περίπτωσης της Ουκρανίας με την περίπτωση της Φινλανδίας και της φινλανδοποίησής της. Επέλεξα να μη μιλήσω για άλλη ουδέτερη χώρα η οποία πρόκοψε στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όπως η Αυστρία ή όπως η Ιρλανδία. Διάλεξα να μιλήσω συγκεκριμένα, κύριε Μητσοτάκη, για τη Φινλανδία. Γιατί; Γιατί η Φινλανδία με τη Ρωσία είχαν πόλεμο και πράγματι η φινλανδοποίηση ήταν κάτι το οποίο δεν θα το επέλεγαν οι Φινλανδοί αν είχαν την επιλογή να μην το κάνουν. Όμως ήταν ένας συμβιβασμός μιας χώρας που συνορεύει με τη Ρωσία, που ήρθε σε πόλεμο με τη Ρωσία, σκοτώθηκαν άνθρωποι, μαχητές, άμαχοι, και τελικά η φινλανδοποίηση οδήγησε την Φινλανδία σε ένα μικρό θαύμα: μία εξαιρετικής ποιότητας δημοκρατία για ογδόντα χρόνια, μία χώρα πραγματικά ανεξάρτητη, αν και ουδέτερη, μια χώρα που στη βάση της αντίστασής της στη ρωσική εισβολή έχτισε μια δημοκρατία που εμείς εδώ που ήμασταν τόσα χρόνια μέρος του ΝΑΤΟ στα πέτρινα χρόνια του παρακράτους της Δεξιάς και της χούντας μακάρι να την είχαμε την ανεξαρτησία και τη δημοκρατία της Φινλανδίας και την προκοπή και τον τρόπο με τον οποίο είναι τεχνολογικά τόσο προηγμένη.

Και η απόδειξη ότι ξέρω πάρα πολύ καλύτερα από εσάς τι σημαίνει φινλανδοποίηση ποια είναι; Ο Ψυχρός Πόλεμος, κύριε Μητσοτάκη, -δεν ξέρω αν το προσέξατε αυτό- έληξε το 1991. Η Φινλανδία δεν επέλεξε να μπει στο ΝΑΤΟ όλα αυτά τα χρόνια. Ξέρετε κάτι; Αν σε ογδόντα χρόνια μετά τη φινλανδοποίηση της Ουκρανίας, που επιμένω ότι είναι η βέλτιστη λύση για μας, -εσείς δεν μας έχετε πει ποια είναι η βέλτιστη λύση- θα τους εξωθήσετε να συνεχίσουν τον πόλεμο, δηλαδή να συνεχιστεί η κατοχή, να αυξηθεί το έδαφος το οποίο περνάει στον ρωσικό στρατό, τα θύματα, οι νεκροί, οι τραυματίες, αυτό θα τους προτείνετε όταν επιμένετε στη νατοϊκή πορεία της Ουκρανίας.

Επί της ουσίας αυτό που είδαμε στο Διαδίκτυο τις προηγούμενες μέρες, στο οποίο αναφερθήκατε, -κάνατε ένα τεράστιο λάθος, δεν είστε πολύ καλός σε αυτά, κύριε Μητσοτάκη- ήταν μια ανίερη συμμαχία του ακροδεξιού τέως πρωθυπουργού της Φινλανδίας, του Αλεξάντερ Σταμπ, που ήταν και Υπουργός Οικονομικών όταν εγώ ήμουν στο Eurogroup και κράταγε την τσάντα του κ. Σόιμπλε και ερχόταν εκείνος και μας έκανε μαθήματα εμάς, ότι εμείς είμαστε τα «τζιτζίκια της Μεσογείου» και πρέπει να κόψουμε το ΕΚΑΣ στους μικροσυνταξιούχους. Και τώρα έχει το θράσος ο κ. Σταμπ να λέει ότι εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να μιλάμε για τη Φινλανδία, ενώ εκείνος είχε δικαίωμα να μιλάει για την Ελλάδα! Με αυτούς κάνετε παρέα εσείς και ο κ. Άδωνις! Να σας χαιρόμαστε!

Τιμή μου να σας έχω απέναντί μου μαζί με τον κ. Σταμπ, την ορντινάντσα του κ. Σόιμπλε. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι καλό μου κάνετε, πόσο με ευχαριστείτε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η εμμονή του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εμμείνει νατοϊκά ο Πρόεδρος της Ουκρανίας κ. Ζελένσκι αυτή τη στιγμή θυσιάζει τον ουκρανικό λαό στον βωμό των συμφερόντων του ΝΑΤΟ. Ούτε των συμφερόντων της Ευρώπης, ούτε των συμφερόντων των Ουκρανών, ούτε των συμφερόντων της χώρας μας. Μακάρι η φινλανδοποίηση της Ουκρανίας να γινόταν. Ξέρετε κάτι; Μακάρι -το είπα και πριν, θα το πω άλλη μια φορά- να είχαμε φινλανδοποιηθεί εμείς από το 1950 μέχρι το 1991, θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Είναι μια θέση εσάς του ΠΑΣΟΚ που νομίζω ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου συμφωνούσε. Γνωρίζω πολύ καλά ότι συμφωνούσε. Αν ζούσε σήμερα θα ήταν μαζί μας σ’ αυτό. Εσείς ποια θέση παίρνετε σ’ αυτό; Η Φινλανδία ήταν ένα κακό προηγούμενο για την Ουκρανία; Ποια είναι η θέση σας για τη συστηματική και εξαιρετική, κορυφαία προσπάθεια του Ανδρέα Παπανδρέου να δημιουργήσει το «κίνημα των αδέσμευτων»; Γιατί για αυτό μιλάμε.

Κύριε Πρωθυπουργέ, ξαναφέρατε δεύτερη και τρίτη φορά το «Ανήκομεν εις την Δύσιν», προσποιούμενος τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Κύριε Μητσοτάκη, όλοι μας μεγαλώσαμε με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Χαρίλαο Φλωράκη. Κύριε Μητσοτάκη, δεν είστε Κωνσταντίνος Καραμανλής, πάρτε το απόφαση. Ένας επιχειρηματίας της πολιτικής είστε, ένας διευθύνων σύμβουλος ανώνυμης εταιρείας.

Απόδειξη: Πάνω απ’ όλα το συμφέρον των ολιγαρχών των καρτέλ της ηλεκτρικής ενέργειας, των σουπερμάρκετ, των εμπόρων όπλων.

Μας λέτε ότι υπάρχουν λεφτά για όπλα; Το ταμείο όχι μόνο είναι μείον, η χρεοδουλοπαροικία όχι μόνο έχει βαθύνει, ο ελληνικός λαός αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει ένα όχι μόνο ωστικό κύμα ακρίβειας και νέας λιτότητας, αλλά τα νέα μέτρα που θα έρθουν από τις Βρυξέλλες και ταυτόχρονα, τη νέα μετανάστευση των παιδιών μας.

Δεν είστε για Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Στο ΜέΡΑ25 θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να βοηθήσουμε στην ανατροπή σας.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο