Για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Σεξουαλικής Βίας στις Ένοπλες Συγκρούσεις

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
19 Ιούν, 2024

Η 19η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Σεξουαλικής Βίας στις Ένοπλες Συγκρούσεις. Ο όρος «σεξουαλική βία που σχετίζεται με συγκρούσεις» αναφέρεται σε βιασμό, σεξουαλική δουλεία, αναγκαστική πορνεία, αναγκαστική εγκυμοσύνη, αναγκαστική άμβλωση, αναγκαστική στείρωση, καταναγκαστικό γάμο και οποιαδήποτε άλλη μορφή σεξουαλικής βίας ανάλογης βαρύτητας που διαπράττεται κατά γυναικών, ανδρών, κοριτσιών ή αγοριών και άλλων ατόμων που συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με μια εμπόλεμη σύγκρουση. Ο όρος περιλαμβάνει επίσης την εμπορία ανθρώπων όταν διαπράττεται σε καταστάσεις σύγκρουσης με σκοπό τη σεξουαλική βία ή εκμετάλλευση.

Φέτος η μέρα αυτή μας βρίσκει εν μέσω της σφοδρής γενοκτονίας που εκτελείται στην Παλαιστίνη από το κράτος του Ισραήλ και γίνεται εφικτή με την ένοπλη και πολιτική στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ. Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που βασίζεται σε συνεντεύξεις με θύματα και μάρτυρες, ο Ισραηλινός στρατός διέπραξε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας συμπεριλαμβανομένης και αυτό της εξόντωσης. Συγκεκριμένα, η επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα πως η κυβέρνηση του Ισραήλ «διέπραξε τα εγκλήματα πολέμου της πείνας ως μέθοδο πολέμου, της δολοφονίας ή της σκόπιμης θανάτωσης, της σκόπιμης καθοδήγησης, επιθέσεων κατά αμάχων και αντικειμένων αμάχων, της βίαιης μεταφοράς, της σεξουαλικής και έμφυλης βίας, της προσβολής της προσωπικής αξιοπρέπειας που ισοδυναμεί με βασανιστήρια ή απάνθρωπη και σκληρή μεταχείριση» Σύμφωνα με την επιτροπή σε σύγκριση με τις προηγούμενες εχθροπραξίες, υπάρχει μια αυξητική τάση στον αριθμό των θανάτων γυναικών και παιδιών.

Σχετικά με την διερεύνηση φρικιαστικών εγκλημάτων από τα κατοχικά στρατεύματα του Ισραήλ, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν πριν λίγες εβδομάδες, ειδικοί εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, αναφέρουν τις απάνθρωπες συνθήκες πόνου κάτω από τις οποίες γεννούν χιλιάδες νεαρές γυναίκες, αλλά και το γεγονός ότι μικρά κορίτσια λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια για να διακόψουν την έμμηνο ρύση τους καθώς δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά είδη ατομικής υγιεινής. Οι εμπειρογνώμονες καταγγέλλουν επίσης την εξαφάνιση γυναικών και παιδιών και τη σεξουαλική κακοποίηση κοριτσιών που έχουν απαχθεί από τον Ισραηλινό στρατό. Αναφέρουν πως οι φρικτές συνθήκες έχουν οδηγήσει σε αύξηση των αποβολών έως και 300%. Το 95 τοις εκατό των εγκύων και θηλαζουσών γυναικών αντιμετωπίζουν σοβαρή επισιτιστική φτώχεια.

Είναι γεγονός πως σε κάθε πόλεμο τα πρώτα θύματα είναι οι γυναίκες και τα παιδιά ακριβώς διότι οι παγκόσμιες ένοπλες συγκρούσεις είναι αποτέλεσμα της εθνοπατριαρχικής γεωπολιτικής. Οι προσφύγισσες αποτελούν στόχο της αμείωτης συνοριακής και εθνικιστικής βίας και των κυκλωμάτων του trafficking στις χώρες που καταφεύγουν για ασφάλεια. Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα διώκονται βίαια και μαζικά από απολυταρχικά ετεροκανονικά καθεστώτα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η διαχρονική επίθεση που το καθεστώς Πούτιν έχει εξαπολύσει στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και πως αυτή υπήρξε στρατιωτικός στόχος της εισβολής και πολέμου στην Ουκρανία.

Ως Τομέας Ισότητας Φύλου και ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25, στεκόμαστε δίπλα σε κάθε θύμα πολέμου. Απαιτούμε άμεση κατάπαυση πυρός στην Παλαιστίνη, την Ουκρανία και σε όλες τις ενεργές ένοπλες επιθέσεις παγκοσμίως. Κάνουμε έκκληση στην παγκόσμια κοινότητα να δράσει αποφασιστικά σε λύσεις για την Ειρήνη και τη φροντίδα θυμάτων και επιζώντων σεξουαλικής και έμφυλης βίας της σφοδρής εθνοπατριαρχικής γεωπολιτικής.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο