Γ. Βαρουφάκης στο 12ο «Σκληρό Μαρκάρισμα»: Το ΜέΡΑ25 θα είναι έτοιμο όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές – Εμείς θέλουμε να γίνουν οι εκλογές το Σεπτέμβριο

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
12 Ιούλ, 2022

Απαντήσεις για την εκλογολογία και τις συνεργασίες έδωσε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης στο 12ο «Σκληρό Μαρκάρισμα» με τον δημοσιογράφο Αδάμο Ζαχαριάδη.

Κληθείς να απαντήσει αν μετά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή έκλεισε η όποια συζήτηση για πρόωρες εκλογές, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανέφερε: «Καλά, δεν υπάρχει πιθανότητα να πιστέψω τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αλλά θυμάμαι τον Φλεβάρη, Μάρτη όλοι μιλούσαν, το είχαν σίγουρο εκλογές τον Μάιο. Εγώ κρατούσα μία πισινή, που λέει και ο λαός μας. Όταν τώρα πρόσφατα όλοι μιλούσαν για εκλογές τον Σεπτέμβρη, άντε τον Οκτώβρη, πάλι κρατούσα. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, είπε το ίδιο που λέει εδώ και καιρό με μία αξιοσημείωτη συνέπεια, ότι θα πάει στο τέλος της τετραετίας. Τον πιστεύω; Δεν είμαι σίγουρος. Εγώ δεν ξέρω καν αν ο ίδιος έχει αποφασίσει. Αν πραγματικά θέλεις να σου πω τη γνώμη μου, είναι ότι ο ίδιος δεν έχει αποφασίσει, τον συμφέρει να κρατάει όλους σε μία μόνιμη εγρήγορση προεκλογική, χωρίς να υποδηλώνει, να δίνει στοιχεία από τα οποία μπορούμε να εκμαιεύσουμε την ημερομηνία των εκλογών. Νομίζω ότι κάνει τεστ στη θερμοκρασία του εκλογικού νερού, όπως έκανε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, γιατί είμαι σίγουρος ότι θα μετρήσουν τώρα τον αντίκτυπο που είχαν οι ανακοινώσεις του για μέτρα, για την εισφορά αλληλεγγύης, για το Α, το Β, για το Γ. Να δει πώς πηγαίνει δημοσκοπικά και κάποια στιγμή, λίγο μετά το δεκαπενταύγουστο, θα αποφασίσει αν θέλει να γυρίσει και να πει στον Τσίπρα, σε μένα, στον Κουτσούμπα, ζητάτε εκλογές; Εντάξει. Ωραία, πάρτε τες, γιατί αποσταθεροποιείτε την χώρα. Από την άλλη μεριά υπάρχει και η πιθανότητα να το τραβήξει μέχρι την Άνοιξη, υπάρχει και η πιθανότητα να το τραβήξει μέχρι και το επόμενο καλοκαίρι. Ιούνιο, Ιούλιο. Διπλές εκλογές. Με το σκεπτικό ότι οι νέοι που δεν ψηφίζουν ποτέ ΝΔ ίσως είναι διακοπές, είναι εποχικοί ξενοδοχοϋπάλληλοι στη Ρόδο ή στην Κέρκυρα και πού να πάνε να ψηφίσουν. Δεν ξέρεις ποτέ τι του λένε οι συμβουλάτορές του. Εμείς στο ΜέΡΑ25 θα είμαστε έτοιμοι, όποτε και να τις κάνει. Εμείς τις θέλουμε το Σεπτέμβριο, ποθούμε να γίνουν εκλογές το Σεπτέμβριο. Είμαστε ένα μικρό κόμμα, αλλά έχουμε οργανωθεί γι’ αυτό. Ένας λόγος που κάνουμε αυτό που κάνουμε, είναι επειδή είμαστε πλήρως αποκλεισμένοι από τα συστημικά μέσα μαζικής εξαπάτησης. Στην προεκλογική περίοδο τουλάχιστον δεν μπορούν να μας αποκλείσουν. Πρέπει να ακουστεί η φωνή μας. Οπότε, όσο πιο γρήγορα γίνει η προεκλογική περίοδος για το ΜέΡΑ25, τόσο το καλύτερο».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε ακόμα στο ζήτημα των συνεργασιών και στην πρόταση του ΜέΡΑ25 για 7+1 Πολιτικές Τομές Ρήξης με την Ολιγαρχία πάνω στην οποία το ΜέΡΑ25 συζητάει μόνο προεκλογικά: «Πριν. Και εμείς δεν λέμε πάρτε τα 7 σημεία-τομές μας, αλλιώς δεν μιλάμε. Όταν γίνει η συζήτηση και καθίσουμε γύρω από το τραπέζι δεν πρέπει να φέρει ο καθένας τις προτάσεις του; Εμείς θα φέρουμε αυτές. Δεν σας αρέσουν; Φέρτε τις δικές σας. Και δεν το λέμε μόνο στο ΣΥΡΙΖΑ. Το λέμε σε όλους. Γιατί ήδη είμαστε σε συζητήσεις, σε διάλογο, με κινήσεις, με κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Εμείς λέμε ελάτε να μιλήσουμε ή να έρθουμε εμείς. Δεν έχουμε πρόβλημα. Εμείς είμαστε μικρό κόμμα. Ερχόμαστε και στα γραφεία σας. Έχετε εσείς 5 σημεία, έχουμε κι εμείς τις 7 τομές, ας τα βάλουμε κάτω. Υπάρχει κάτι στα δικά μας που σας αρέσει; Να συζητήσουμε αυτό που λέτε, για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Πώς θα το κάνουμε; Λέτε για προστασία της πρώτης κατοικίας. Το νομοσχέδιο τι θα γράφει μέσα; Θα καταργήσουμε τον Ηρακλή; Να κάνουμε αυτήν την κουβέντα μεταξύ μας. Και έχουμε δεσμευτεί, ως συνέδριο πια του ΜέΡΑ25, ότι και να μην καταλήξει κάπου αυτή η συζήτηση, που μάλλον δεν θα καταλήξει γιατί έχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις, όμως εγώ δεσμεύομαι και με έχει δεσμεύσει το συνέδριό μας ότι όποια πρόταση μου δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα να την καταθέσω σε εσωτερικό δημοψήφισμα, να την αποδεχτούν ή να μην την αποδεχτούν τα μέλη μας. Νομίζω ότι αυτό είναι μια πραγματική, ειλικρινής πρόταση διαλόγου, συνεργασίας του πώς να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα για μια προοδευτική σύγκλιση, μια προοδευτική συγκυβέρνηση. Εμάς δεν μας ενδιαφέρουν τα άτομα. Μας ενδιαφέρει να υπάρχει ένα συγκροτημένο πρόγραμμα, το οποίο να πείθει. Να μπορώ να βγω έξω στον κόσμο να το υποστηρίξω. Γιατί εγώ δεν είμαι καλός πολιτικός. Εγώ δεν μπορώ να υποστηρίξω πρόγραμμα, το οποίο δεν το πιστεύω. Να καταλήξουμε σε ένα πρόγραμμα. Ή τουλάχιστον να το πιστεύουν τα μέλη του ΜέΡΑ25, έτσι; Για να μπορέσουμε να πούμε στον κόσμο μας «Στηρίξτε μια τέτοια προοδευτική διακυβέρνηση». Το να φτάσουμε στις εκλογές και να πάμε μετά στο τριήμερο, όπου στη διάρκειά του το μόνο που μπορείς να συμφωνήσεις, είναι ποιος θα γίνει υπουργός, ε, δεν δημιουργήσαμε το ΜέΡΑ25 για αυτά τα αξιώματα εμείς».

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο