Γ. Βαρουφάκης σε φοιτητές του Ελεύθερου Πανεπιστήμιου του Βερολίνου: Η προοδευτική νομισματική πολιτική μπορεί να βγάλει την οικονομία και κοινωνία από το τέλμα

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
12 Νοέ, 2021

Συζήτηση είχε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης με φοιτητές στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Freie του Βερολίνου, για το χρήμα και μια πραγματικά προοδευτική νομισματική πολιτική, ως τη μοναδική διέξοδο για την οικονομία και την κοινωνία, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη Γερμανία για την ίδρυση του ΜέΡΑ25 Γερμανίας.

«Η ανάπτυξη της νομισματικής πολιτικής συνδέθηκε με την ανάπτυξη της πολιτικής δύναμης» τόνισε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, «γιατί η εξουσία επί της υπόσχεσης του χρέους είναι αυτή που παράγει την αξία του χρήματος σε τελική ανάλυση».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ακόμα ανέφερε πως στην Ευρώπη ειδικά, αλλά και στον κόσμο γενικότερα, έχουμε έναν πολύ γενναιόδωρο σοσιαλισμό για τους τραπεζίτες, τη στιγμή που η λιτότητα πνίγει τους πολλούς. Και αυτό γιατί μόνο οι εμπορικές τράπεζες έχουν λογαριασμούς και πρόσβαση στην ρευστότητα των Κεντρικών Τραπεζών που το τελευταίο πράγμα που τους ενδιαφέρει, είναι το πως θα δώσουν χρήματα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Οι Κεντρικές Τράπεζες σήμερα είναι σε μια τρομαχτική κατάσταση, καθώς τρομοκρατούνται από την διακοπή των εφοδιαστικών αλυσίδων και ταυτόχρονα έχουν δημιουργήσει ένα τέρας μέσα από τα διάφορα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, με εταιρείες και χώρες να επιβιώνουν αποκλειστικά εξαιτίας των μηδενικών επιτοκίων.»

«Είναι πολιτική απόφαση σήμερα ποιος επιβιώνει και ποιος πτωχεύει» υπογράμμισε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 και κατέληξε πως μόνο μέσα από μια πραγματικά προοδευτική νομισματική πολιτική με αναδιαρθρώσεις μη βιώσιμων χρεών, μπορεί να υπάρξει διέξοδος από το οικονομικό και κοινωνικό τέλμα που τελικά επηρεάζει ακόμα και την ίδια την δημοκρατία, μετατρέποντας την σε «μεταδημοκρατία».

 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο