Γ. Βαρουφάκης σε Εποχικούς Πυροσβέστες: Είναι σκάνδαλο ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι στο ταμείο ανεργίας, να γίνουν άμεσα 5τούς υποχρέωσης

Συνεντεύξεις - videos
13 Δεκ, 2021

Συνάντηση με εκπροσώπους του Πανελληνίου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών (ΠΑ.Σ.ΣΥ.Π) είχε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης και η Βουλεύτρια Α’ Αθήνας του κόμματος Αγγελική Αδαμοπούλου στα γραφεία του ΜέΡΑ25 στη Βουλή.

Στη συνάντηση οι εποχικοί πυροσβέστες έθεσαν τα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο τους με την πολιτεία να αγνοεί επιδεικτικά τα αιτήματα τους, τη στιγμή που υπάρχουν χιλιάδες οργανικά κενά στην Πυροσβεστική και το Σώμα αναλαμβάνει διαρκώς και νέες αρμοδιότητες, λόγω και της κλιματικής κρίσης. Οι άνθρωποι αυτοί που προσλαμβάνονται κάθε χρόνο για συγκεκριμένες ώρες και με συμβάσεις ορισμένους χρόνου το πολύ για 6 μήνες, ενώ στη συνέχεια η πολιτεία τους ωθεί στο ταμείο ανεργίας με το επίδομα ανεργίας να μην το λαμβάνουν κιόλας όλες και όλοι ολόκληρο ή μέρος του, ζητούν το αυτονόητο, να γίνουν 5τούς υποχρέωσης, όπως υπήρξε παλαιότερα σχετική δυνατότητα και γίνεται τακτικά και στα υπόλοιπα Σώματα.

Άλλωστε πλέον ακόμα και το ίδιο το «επιχείρημα» της εποχικότητας καταρρίπτεται, λόγω και της κλιματικής κατάρρευσης.

Οι πυροσβέστες και οι πυροσβέστριες, μετά και την ουσιαστική κατάργηση της δασοφυλακής και της δασοπυρόσβεσης, έχουν αναλάβει το σύνολο μιας τεράστιας δουλειάς, που περιλαμβάνει φυσικά και το αστικό κομμάτι. Με τις δηλωμένες προθέσεις της Κυβέρνησης να είναι η προώθηση «εθελοντικών σωμάτων», με τα μειωμένα ηλικιακά όρια που τίθενται και αποκλείουν έμπειρους χειριστές πυροσβεστικών οχημάτων, αλλά και με ελάχιστα και σαφώς μειωμένα δικαιώματα και τους ελλιπέστατους εξοπλισμούς που λαμβάνουν από την πολιτεία, η πολιτική της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη οδηγεί στην κατάρρευση κατ’ ουσίαν του Σώματος.

Οι εκπρόσωποι των εποχικών πυροσβεστών τέλος κατήγγειλαν ότι φέτος το καλοκαίρι η Κυβέρνηση είχε μειώσει τις ώρες που θα τους απασχολούσε, ενώ είχαν τονίσει ότι προβλέπεται να υπάρξουν αυξημένες ανάγκες. Έτσι, είχαμε το φαινόμενο 2.500 «έμπειρων χεριών» εποχικών πυροσβεστών να μην μπορούν να συνδράμουν στη μάχη της κατάσβεσης -αν και τελικά το έκαναν έστω και εθελοντικά- επειδή είχαν ολοκληρώσει τις ώρες που είχε προβλέψει η Κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να επαφίεται στις ξένες βοηθητικές δυνάμεις, που ήρθαν στη χώρα μας, η συνδρομή της κατάσβεσης.

Χρειάζονται μόλις 6 εκ. ευρώ περίπου για να γίνουν αυτοί οι άνθρωποι 5ετούς υποχρέωσης, χωρίς να χρειάζεται κάθε χρόνο να πηγαίνουν στο ταμείο ανεργίας και να μην αξιοποιούνται, αλλά και να μην έχουν ισότιμα, αυτονόητα, ελάχιστα δικαιώματα για να κάνουν τη δουλειά τους σωστά και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες, τον τόπο και τη φύση.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε: «Φέτος το καλοκαίρι ζήσαμε ένα ολοκαύτωμα στα Βίλια, στη Βόρεια Εύβοια, στις Αφίδνες, παντού. Εκείνες τις ημέρες όλοι -και η Κυβέρνηση- σκεφτόμασταν τους ανθρώπους μας, τους πυροσβέστες, μόνιμους και εποχικούς, που είχαν πέσει μαζί με τους εθελοντές πάνω στις φλόγες να τις σβήσουν. Ο πολιτισμός μιας Πολιτείας κρίνεται από το πως συμπεριφέρεται σε αυτούς τους ανθρώπους, όπως και στους νοσηλευτές και τους γιατρούς του ΕΣΥ, όταν φύγουν οι κάμερες από το γεγονός. Σήμερα αυτοί οι άνθρωποι είναι άνεργοι, είναι στο ταμείο ανεργίας. Είναι σκάνδαλο. Είναι σκάνδαλό ότι ακόμη και τις ώρες που οι φλόγες έκαιγαν τα δάση μας οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής έπρεπε κάποια στιγμή να μην τους χρησιμοποιούν γιατί είχαν τελειώσει οι ώρες που είχαν το δικαίωμα να τους χρησιμοποιούν. Ήρθε η στιγμή η Κυβέρνηση, αυτή η Πολιτεία, αυτό το Κράτος, να τους δώσει ένα συμβόλαιο 5 ετών, να λειτουργούν κανονικά. Έτσι κι αλλιώς είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Πυροσβεστικής. Ήρθε η ώρα της αποκατάστασης της ορθολογικής, της δικαιοσύνης αλλά και μιας ανθρωπιάς απέναντι στους ανθρώπους που όλοι μας, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, τους έχουμε ανάγκη την ώρα που οι φλόγες μας περιτριγυρίζουν.»

Συνάντηση του Γραμματέα του ΜΕΡΑ 25 Γιάνη Βαρουφάκη με το ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών, Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021.
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Συνάντηση του Γραμματέα του ΜΕΡΑ 25 Γιάνη Βαρουφάκη με το ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών, Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021.
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Συνάντηση του Γραμματέα του ΜΕΡΑ 25 Γιάνη Βαρουφάκη με το ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών, Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021.
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο