Γ. Βαρουφάκης: Οι Γιέσμεν ποτέ δεν εξασφάλισαν εθνική ασφάλεια

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
22 Φεβ, 2023

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτές τις μέρες, την ώρα που από τη μια μεριά ο Πούτιν από τη Μόσχα και ο Μπάιντεν από το Κίεβο και τη Βαρσοβία ουσιαστικά ενίσχυαν τα μαύρα σύννεφα του πολέμου τα οποία κατακλύζουν τον ουρανό της Ευρώπης και ιδίως της περιοχής μας, είχαμε τον κ. Μπλίνκεν, ο οποίος ήρθε εδώ.

Σας είπε κάτι ο κ. Μπλίνκεν που δεν ξέραμε; Ναι. Συγκεκριμένα διαβάζω από την «Καθημερινή»: «Η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει βασικός στρατηγικός κόμβος για να φέρουμε νέα αμυντικά όπλα, φορτηγά, πυροβολικό, στρατιωτικές μονάδες σε όλη την Ευρώπη».

Εμείς μέχρι τώρα τι ξέραμε; Για την Αλεξανδρούπολη ο κ. Πάιατ είχε ευχαριστήσει προσωπικά τον κ. Τσίπρα που του την κατέδειξε ως το νέο ορμητήριο του αμερικανικού Στρατού. Ο κ. Πάιατ ευχαρίστησε τον Αρχηγό σας γι’ αυτό. Άρα, υπάρχει μια σύμπνοια, μια εθνική ενότης των δύο μεγάλων Κομμάτων σε αυτό!

Εμείς στο ΜέΡΑ25 στηλιτεύαμε και νομίζαμε ότι η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει απλά ένα ορμητήριο για τους οπλισμούς του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία. Ο κ. Μπλίνκεν μάς είπε κάτι καινούργιο: «Στρατιωτικές μονάδες» –λέει- «σε όλη την Ευρώπη ανεφοδιάζονται από την Αλεξανδρούπολη».

Η άνεση με την οποία δέχεστε –ιδίως εσείς της Κυβέρνησης- και αποδέχεστε το δόγμα του «περισσότερου πολέμου» ως τη λύση στον πόλεμο, το δόγμα «πόλεμος μέχρι την τελική νίκη», ιδίως όταν ξέρετε ότι πριν υπάρξει, αν υπάρξει, η τελική νίκη της Ουκρανίας, θα έχουμε πυρηνικό πόλεμο, η ευκολία με την οποία λέτε «τι να κάνουμε, αυτό θέλει η Ουάσιγκτον, πάμε μαζί», χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε ανάλυση της λογικής συνέπειας αυτής της αποδοχής εκ μέρους της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας, αυτό είναι ένα έγκλημα, έγκλημα εναντίον της ιστορίας αυτού του τόπου, έγκλημα εναντίον της ειρήνης, έγκλημα εναντίον των λαών της περιοχής και του ουκρανικού λαού, ο οποίος θυσιάζεται σήμερα, από τη μία μεριά, από τον Πούτιν και, από την άλλη μεριά, από το ΝΑΤΟ ως πιόνια σε μία μισανθρωπική σκακιέρα.

Κάποιοι ακούγοντας την πρόταση του ΜέΡΑ25, της Προοδευτικής Διεθνούς για ειρήνευση που συνδυάζει την απόσυρση –πλησιάζει η συμπλήρωση του ενός έτους από αυτό το αιματοκύλισμα- των ρωσικών στρατευμάτων εκεί που ήταν πριν την 24η Φεβρουαρίου –που η δική μας πρόταση είναι σε συνδυασμό με τη δέσμευση εκ μέρους Ουάσιγκτον και Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η Ουκρανία θα παραμείνει ανεξάρτητη αλλά εκτός του ΝΑΤΟ, όπως ήταν η Αυστρία τόσες δεκαετίες και διέπρεψε στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου-, μου θέτουν το ερώτημα: «Καλά οι Ουκρανοί δεν έχουν δικαίωμα αν θέλουν να επιλέξουν να είναι στο ΝΑΤΟ;».

Έχετε ακούσει για το δόγμα Μονρόε στις Ηνωμένες Πολιτείες; Θα σας θέσω ένα ερώτημα. Ήμουν στο Μεξικό πρόσφατα. Εσείς πιστεύετε ότι αν ο λαός του Μεξικού με πλειοψηφία 100% -θεωρητικά, αλλά ακολουθήστε τη σκέψη μας σας παρακαλώ- ψηφίσει την είσοδο του Μεξικού σε ένα στρατιωτικό μπλοκ υπό την Κίνα, οι ρεπουμπλικανοί και οι δημοκράτες στο Κογκρέσο, οι φίλοι σας, θα πουν «ε, τι να κάνουμε, κυρίαρχος λαός είναι οι Μεξικάνοι, ας μπουν στο στρατιωτικό πυρηνικό μπλοκ της Κίνας!»;

Πυρηνικό πόλεμο θα ξεκινήσουν μέσα στο Μεξικό οι Ηνωμένες Πολιτείες για να αποτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη!

Εμείς έχουμε δηλώσει τη θέση μας απέναντι στον κ. Πούτιν. Εγώ τον έχω χαρακτηρίσει από το 2001 «εγκληματία πολέμου», τότε που σκότωνε τους Τσετσένους. Μην το ξεχνάμε αυτό.

Αλλά η ιδέα ότι είναι καλό για την Ουκρανία, για την Ελλάδα, για την Ευρώπη, για τον κόσμο, η Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ είναι τουλάχιστον ανόητη και στερείται οποιασδήποτε ιστορικής, διπλωματικής ή λογικής βάσης.

Τις προάλλες ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Κίνας ότι ήρθε η ώρα να ξεκινήσει μια ειρηνευτική διαδικασία. Έχει κανένας αμφιβολία ότι αυτή είναι η σωστή θέση; Εσείς τι λέτε σε αυτό; Περισσότερος πόλεμος; Θα πρέπει να πάρει ο Ζελένσκι την Κριμαία και κατόπιν και τη Μόσχα και μόνο έτσι θα τελειώσει ο πόλεμος; Αυτή είναι η γραμμή σας για την ειρήνευση στην περιοχή, για το τι συμφέρει από την πλευρά των δικών μας εθνικών θεμάτων την Ελλάδα; Δεν νομίζω. Απλά, δεν έχετε δώσει το δικαίωμα στον εαυτό σας να έχετε άποψη, χωρίς να έχετε την έγκριση πρώτα της Αμερικανικής Πρεσβείας. Είναι πάρα πολύ απλό.

Η θέση μας, η θέση του ΜέΡΑ25, είναι ότι χρειάζεται απαραίτητα, άμεσα εκκίνηση μιας διαδικασίας ειρήνευσης στην Ουκρανία, που πρέπει να γίνει υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με μια σειρά από βασικές αρχές:

Πρώτον, τα ρωσικά στρατεύματα να τα πάνε πίσω εκεί που ήταν την 24η Φεβρουαρίου του 2022. Δεύτερον, μια Ουκρανία εκτός στρατιωτικών μπλοκ. Τρίτον, μια διευθέτηση της περιοχής όπου υπάρχουν πραγματικά κοινοτικές συγκρούσεις και αντιθέσεις στο Ντόνμπας –για παράδειγμα- τύπου Βόρειας Ιρλανδίας, τύπου της Good Friday Agreement που έλυσε αυτού του είδους τις κοινοτικές συγκρούσεις μετά από πολλές δεκαετίες και ότι είναι συμφέρον της χώρας μας να βοηθήσουμε και εμείς μέσα από τον ΟΗΕ, μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μιλώντας συνέχεια για την ανάγκη ειρήνευσης και για την ανάγκη να απεμπολήσουμε αυτή την ανοησία, το δόγμα του «περισσότερου πολέμου».

Τώρα ας έρθω στα πιο κοντινά μας, τα οποία συνυφαίνονται βέβαια με το ουκρανικό, ας έρθω στα ελληνοτουρκικά. Τι μας είπε ο κ. Μπλίνκεν που δεν γνωρίζαμε; Τίποτα, απολύτως τίποτα.

Ξέρετε, δεν είναι μόνο δικό σας πρόβλημα αυτό, γενικά στην Ελλάδα από τότε που ήμουν μικρό παιδί θυμάμαι να έρχονται Υπουργοί και Υφυπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, να γίνεται ολόκληρη προσπάθεια να ερμηνεύσουμε το κάθε «και» το κάθε «κόμμα», να δούμε τι σημαίνει αυτό, εάν θα μας στηρίξουν περισσότερο ή λιγότερο απέναντι στην απειλή εξ Ανατολών. Δεν έχουμε μάθει το μάθημά μας;

Η εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχει καμία σχέση με τον Υπουργό Εξωτερικών ή τον Υφυπουργό Εξωτερικών. Είναι το βαθύ κράτος των Ηνωμένων Πολιτειών, το στρατιωτικό, βιομηχανικό κατεστημένο, η βαθιά διπλωματία. Ο κύριος ή κάποιες στιγμές η κυρία που τύχαινε να είναι Υπουργός Εξωτερικών, διακοσμητικός ή διακοσμητική ήταν.

Ο κ. Μπλίνκεν ήρθε και το επιβεβαίωσε αυτό. Και ήρθε για να επιβεβαιώσει και κάτι άλλο και συμβολικά: την επικυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή και την πάγια τακτική των ίσων αποστάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Όσο και να το παλεύετε, όση γη και όσο ύδωρ να τους δώσετε, όσα αεροπλάνα και να τους αγοράσετε, οι yes men στην Αθήνα πατροπαράδοτα δεν εξασφάλισαν ποτέ και δεν θα εξασφαλίσουν ποτέ εθνική ασφάλεια γι’ αυτή τη χώρα. Αυτό είναι το μόνο ασφαλές, το μόνο διαχρονικό μάθημα της ιστορίας, της μεταπολεμικής μας ιστορίας.

Όχι μόνο Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ με την ενδοτικότητά σας απέναντι στον ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν εξασφαλίσατε τη χώρα εξ Ανατολών, αλλά σήμερα με τον δουλικό ενστερνισμό εκ μέρους της Κυβέρνησής σας του δόγματος «περισσότερος πόλεμος στην Ουκρανία», που από τη μία μεριά υποδαυλίζει βεβαίως ο Πούτιν και από την άλλη οι Ηνωμένες Πολιτείες και μάλιστα μέσω Αλεξανδρουπολης, εκθέτετε τη χώρα σε υπαρξιακούς κινδύνους. Είμαστε στο στόχαστρο πυρηνικών κεφαλών.

Έρχομαι τώρα στα εσωτερικά μας, στο μέγα ζήτημα που αφορά την ελληνική κοινωνία, σε αυτή την έκφανση της κρίσης που ξεκίνησε το 2009-2010 που είναι κάτι σαν μια πυρηνική νάρκη στα θεμέλια αυτής της κοινωνίας, στα «κόκκινα» δάνεια.

Σήμερα, λοιπόν, φέρνετε μία τροπολογία η οποία ομολογώ ότι είναι σχετικά ανώδυνη. Όμως, αποκαλύπτει την πρεμούρα σας να προχωρήσει ένας «ΗΡΑΚΛΗΣ», αυτή η ψευτοαγορά εν ονόματι «ΗΡΑΚΛΗΣ», του οποίου ο μόνος άθλος θα είναι η μεγαλύτερη αναδιανομή στην ιστορία του ελληνικού κράτους όχι μόνο από τους φτωχούς στους πλούσιους, από τους φτωχότερους στους πλουσιότερους ή στους πάρα πολύ λίγους που έχουν ταμεία στην κατοχή τους, αλλά και μια τεράστια αναδιανομή περίπου 80 δισεκατομμυρίων ευρώ, αν το δούμε σε βάθος δεκαετίας, από την Ελλάδα στα Cayman Islands, στο Λουξεμβούργο, στο New Jersey.

Και αυτό που παρατηρούμε μεταξύ σας, μεταξύ Νέα Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένας πολύ βαρετός τσακωμός για το ποιος από εσάς, ΣΥΡΙΖΑ ή Νέα Δημοκρατία, έφερε τα funds και τους πλειστηριασμούς στην Ελλάδα.

Ποιος από εσάς νομοθέτησε τον τερματισμό της προστασίας της πρώτης κατοικίας; Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 ή εσείς το 2020; Αφήστε τα αυτά, μαζί τα κάνατε.

Και δεν ήταν καν δική σας ιδέα. Δεν ήταν ότι σκεφτήκατε ότι πρέπει να δημιουργήσουμε αυτή την ψευτοαγορά, να υπάρξει λεηλασία. Τίποτα! Απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ήταν με την έγκριση των Βρυξελλών κι εσείς απλά στο πλαίσιο του «ναι» σε όλα είπατε «ναι» και σε αυτό.

Όσο για τους φίλους και τις φίλες μας από τον ΣΥΡΙΖΑ, κοιτάξτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σάς έδωσε ένα, ενάμιση, δύο χρόνια από τότε που εσείς με τις δικές τους εντολές νομοθετήσατε την πώληση των «κόκκινων» δανείων στα αρπακτικά ταμεία και τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέχρι να στηθεί αυτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα, να προστατεύστε λίγο, να συνεχίσετε τον νόμο Κατσέλη κ.λπ.. Αφού, λοιπόν, εσείς στήσατε αυτή την πλατφόρμα, ήταν δεδομένο ότι θα σας επέβαλαν -και σας επέβαλαν- να καταργήσετε την προστασία της πρώτης κατοικίας, του μικρομάγαζου και της αγροτικής γης. Και δεν έχει σημασία ποιο κόμμα ήταν στην εξουσία από τη στιγμή που είχε πει «ναι» σε όλα.

Όποιος από εσάς και να είναι στην κυβέρνηση και δεδομένου αυτού του κοινού «ναι» σε όλα, θα ακολουθείτε συνεχώς και πιστά τις εντολές τού να ριχτούν και οι πρώτες κατοικίες και τα μικρομάγαζα και η αγροτική γη στον βωμό του «ΗΡΑΚΛΗ». Οπότε, φίλες και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, αφήστε τις προεκλογικές εξαγγελίες προς τον κόσμο πως θα προστατεύσετε την πρώτη κατοικία. Δεν γίνεται να προστατεύσετε την πρώτη κατοικία αν δεν καταργήσετε τον «ΗΡΑΚΛΗ» και αν δεν νομοθετήσετε τον δικό μας «ΟΔΥΣΣΕΑ».

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, την τελευταία φορά που βρισκόμουν στο Βήμα της Βουλής ευχαρίστησα την Υπουργό Πολιτισμού και βεβαίως όλη την Κυβέρνηση που με το προεδρικό διάταγμα για τα πτυχία δραματικών και μουσικών σχολών έκαναν κάτι που εμείς δεν μπορούσαμε να κάνουμε. Ούτε εμείς στο ΜέΡΑ25 ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΚΚΕ ούτε η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Δημιουργήσατε -μόνοι σας το κάνατε αυτό- ένα πραγματικό αυθόρμητο κίνημα που καθημερινά φουντώνει και που κανένα κόμμα της Αντιπολίτευσης δεν μπορούσε να σιγοντάρει.

Ξέρετε, πάντα και παντού οι μεγάλες εξεγέρσεις έρχονται εκεί που δεν τις περιμένεις. Η εξέγερση της Νομικής Σχολής δεν έγινε για να πέσει η χούντα. Έγινε γιατί κάποιοι φοιτητές πιάστηκαν και στάλθηκαν στον στρατό και κάποιοι άλλοι φοιτητές διαδήλωσαν λέγοντας «φέρτε τους συμφοιτητές μας πίσω». Έτσι ξεκίνησε η εξέγερση της Νομικής και βεβαίως μετά πήρε άλλες διαστάσεις και άλλα νοήματα.

Επίσης, το Πολυτεχνείο ξεκίνησε με μία αντίδραση στην απαγόρευση της ψηφοφορίας για φοιτητικούς συλλόγους. Και η Οκτωβριανή Επανάσταση, για να πάμε και στα πιο μεγάλα, ξεκίνησε από το αίτημα για τέλος του πολέμου, για ειρήνη και για γη για τους κολίγους πολύ πριν οι μπολσεβίκοι χρησιμοποιήσουν τις συνθήκες εκείνες για να ολοκληρωθεί η Οκτωβριανή Επανάσταση.

Τηρουμένων των αναλογιών βεβαίως πάντα, το κίνημα των καλλιτεχνών σήμερα έχει μια τέτοιας μορφής δυναμική.

Εμείς, το ΜέΡΑ25, δεν θα καπηλευτούμε  ποτέ οποιοδήποτε αυθόρμητο κίνημα και είμαστε εκεί για να τους στηρίζουμε.

Όμως, αυτό που θέλουμε να επισημάνουμε είναι ότι τελικά όλα συνδέονται. Εάν εσείς της Κυβέρνησης είχατε τη σοφία να αφουγκραστείτε το κίνημα των καλλιτεχνών, αν είχατε την οξυδέρκεια να πάτε να ακούσετε αυτά τα παιδιά που καταλαμβάνουν τα ωδεία και τις δραματικές σχολές, θα καταλαβαίνατε ότι αυτό το κίνημα τα συνδυάζει όλα.

Συνδυάζει, πρώτον, την άρνηση της απαξίωσης αξιών και πτυχίων από τους ανάξιους της «Μητσοτάκης ΑΕ».

Δεύτερον, τον θυμό τους για την προσπάθεια του Πρωθυπουργού σας, του κ. Μητσοτάκη, να εκμεταλλευτεί τον αγώνα των καλλιτεχνών εναντίον του δημόσιου χαρακτήρα των ανώτατων σχολών και του άρθρου 16 του Συντάγματος, τον θυμό για τη λεηλασία των πολλών, κάτι που βλέπει κανείς όπου κι αν κοιτάξει στη σημερινή ελληνική κοινωνία, είτε είναι στα σούπερ μάρκετ είτε είναι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ είτε στο χρηματιστήριο ενέργειας είτε μέσα από τα «κόκκινα» δάνεια και το ξεσπίτωμα των ανθρώπων.

Και πάμε και στα πιο μεγάλα. Τα νέα παιδιά εκεί έξω που καταλαμβάνουν ωδεία και δραματικές σχολές έχουν επηρεαστεί και αντιδρούν. Αντιδρούν υγιώς απέναντι στο δόγμα σας για περισσότερο πόλεμο που τα κανάλια της ολιγαρχίας -αυτός ο ορισμός του αντιαισθητικού-, αλλά κι εσείς εδώ μέσα παρουσιάζετε ως τη μόνη εναλλακτική.

Όταν εμείς θωρούμε τους διαμαρτυρόμενους καλλιτέχνες εκεί στον δρόμο, τους φοιτητές των δραματικών σχολών και των ωδείων που έχουν την πλήρη συμπαράσταση καθηγητών τους που παραιτούνται για να τους συμπαρασταθούν, δεν ξεχνάμε αυτό που είχε πει κάποτε ο Πικάσο για τη Γκουέρνικα, για τον σπουδαίο του πίνακα. Είχε πει ότι ένας πίνακας δεν φτιάχνεται για να διακοσμεί. Αποτελεί όπλο τόσο αμυντικό όσο και επιθετικό εναντίον του εχθρού. Παραφράζοντας, λοιπόν, τον Πικάσο, οι καλλιτέχνες δεν υπάρχουν και δεν διαμαρτύρονται διακοσμητικά.

Αποτελούν όπλο τόσο αμυντικό όσο και επιθετικό απέναντι στον πιο απολίτιστο εχθρό, την ολιγαρχία.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο