Γ. Βαρουφάκης: Η Ακαδημία Πλάτωνος πρέπει να παραμείνει σε αγαστή σύμπνοια με το λαϊκό συναίσθημα της περιοχής

Δραστηριότητα
27 Σεπ, 2022

Επίσκεψη στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος και συνάντηση και συζήτηση με εκπροσώπους από τις συλλογικότητες «Πρωτοβουλία Αγώνα για το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα», «Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού-Ακ. Πλάτωνος-Σεπολίων» και την Επιτροπή Κατοίκων της περιοχής, είχε κλιμάκιο του ΜέΡΑ25 με επικεφαλής τον Γραμματέα του κόμματος Γιάνη Βαρουφάκη και την παρουσία των Βουλευτών Κρίτωνα Αρσένη και Μαρίας Απατζίδη.

Οι εκπρόσωποι των συλλογικοτήτων και των πρωτοβουλιών κατοίκων της περιοχής αναφέρθηκαν στα σχέδια της Υπουργού Πολιτισμού Λ. Μενδώνη και του Δημάρχου Αθηναίων Κ. Μπακογιάννη για ανέγερση μουσείου εντός του πάρκου, διευκρινίζοντας πως δεν είναι αντίθετοι με την ανέγερση του Μουσείου στη γειτονιά, αλλά διαφωνούν στη χωροθέτηση εντός του πάρκου με την καταστροφή επί της ουσίας του άλσους.

Οι κάτοικοι ακόμα μίλησαν για ένα ευρύτερο σχέδιο μιας Αθήνας μόνο για τουρίστες και «επενδυτές». Χωρίς πράσινο, χωρίς τους κατοίκους, χωρίς διαβούλευση μαζί τους, χωρίς επί της ουσίας γειτονιές. Ενώ έκαναν λόγο και για ηθελημένη υποβάθμιση της περιοχής. «Η στρατηγική τους είναι αυτή και την επιβάλλουν συνολικά με ωμότητα, με ΜΑΤ, με καταστολή, όπως κάνουν και στα Εξάρχεια και αλλού» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανέφερε πως πρέπει να βρούμε ποιοι είναι αυτοί που βρίσκονται πίσω από αυτά τα σχέδια και να ονοματίσουμε τα συμφέροντα αυτά. «Εδώ έβαλαν τσιμέντο στην Ακρόπολη, εδώ θα κολλούσαν;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης. «Είμαστε στο πλευρό σας, αυτό κάνουμε γενικά με τα κινήματα είτε εδώ, είτε στα Εξάρχεια, είτε οπουδήποτε όπου γίνεται η υπεξαίρεση των κοινών από την ολιγαρχία» ανέφερε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Ο Βουλευτής του κόμματος Κρίτωνας Αρσένης από την πλευρά του ανέφερε πως το ΜέΡΑ25 ήδη κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή και η οποία αν μετατραπεί σε αναπάντητη, θα γίνει επίκαιρη και συνέδεσε όσα γίνονται με την κρουαζιέρα και αυτού του τύπου τον τουρισμό και την «ανάπτυξη» που προωθεί η Κυβέρνηση και ο δήμος για την πόλη.

Τέλος, ο Συντονιστής του Τομέα Πράσινης Μετάβασης του κόμματος Γιάννης Χαραλαμπάκης τόνισε πως δεν θέλουν πλέον πόλεις για τους κατοίκους τους.

Μετά το πέρας της επίσκεψης και της συνάντησης, ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε: «Από την Ακαδημία Πλάτωνος το ΜέΡΑ25 στέλνει ένα μήνυμα στην κα Μενδώνη και στον κ. Μπακογιάννη: τα σχέδιά σας για ιδιωτικοποίηση αυτού του καταπληκτικού χώρου δεν θα περάσουν. Ο Πλάτωνας ο ίδιος θα ήταν ιδιαίτερα εχθρικός απέναντί σας με όλα αυτά που κάνετε. Η λαϊκή αυτή γειτονιά έχει το δικαίωμα να έχει άποψη γι’ αυτόν τον πνεύμονα που είναι μία διέξοδος, όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για πάρα πολλές συνοικίες στα πέριξ. Ναι στο μουσείο, ναι στην ανάπλαση, όχι στη χρήση από την κα Μενδώνη, τον κ. Μπακογιάννη και την Μητσοτάκης Α.Ε. αυτής της ευκαιρίας την οποία αρπάζουν μόνο και μόνο για να οικοπεδοποιήσουν και για να, ουσιαστικά, οικειοποιηθούν δημόσιο χώρο. Η Ακαδημία Πλάτωνος μόνο και μόνο επειδή έχει τόσο πολύ μεγάλη αρχαιολογική, πολιτιστική και χωροταξική σημασία πρέπει να παραμείνει σε αγαστή σύμπνοια με το λαϊκό συναίσθημα της περιοχής και να μην οικοπεδοποιηθεί».

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο