Γ. Βαρουφάκης από Αχαρνές: Το νόμισμα πρέπει να είναι υπηρέτης του λαού, όχι αφέντης του!

Δραστηριότητα
26 Απρ, 2023

Την αποψινή ανοικτή συγκέντρωση του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη στο Δημαρχείο Αχαρνών άνοιξε ο υποψήφιος Βουλευτής Ανατολικής Αττικής Γιάννης Αναστασόπουλος, κάνοντας αναφορά στο διακύβευμα των εκλογών που, όπως ανέφερε, δεν είναι απλά το «να φύγει ο Μητσοτάκης» αλλά και να αλλάξει η πολιτική.

Στη συνέχεια τους συγκεντρωμένους χαιρέτισε η Βουλεύτρια Ανατολικής Αττικής Μαρία Απατζίδη, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι συνένοχοι γι’ αυτό και φοβούνται το ΜέΡΑ25 που τα βάζει με όλους και όλα. Σε αυτές τις εκλογές αντιμάχεται η δική τους καλοπέραση με τη δική μας επιβίωση. Όμως υπάρχει ελπίδα, γιατί όλα μπορούν να είναι αλλιώς. Αρκεί να σηκωθούμε και να πάρουμε την τύχη της χώρας στα χέρια μας.»

Με το Σχέδιο «Δήμητρα», που πλέον μονοπωλεί τις αναφορές των συστημικών ΜΜΕ στο ΜέΡΑ25, ξεκίνησε την ομιλία του ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, Γιάνης Βαρουφάκης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Γιατί τόση φασαρία για το ΜέΡΑ25 αυτές τις μέρες; Γιατί μόνο εμείς μιλάμε δημόσια για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, για όλα όσα συμβαίνουν. Τώρα με το «Δήμητρα» μιλάνε στα ΜΜΕ τους λες και μας πιάσανε στα πράσα, όταν ήταν ακόμα και στο προεκλογικό μας πρόγραμμα το 2019! Τότε παρακαλούσαμε να ακουστεί, τώρα το βγάζουν σαν αποκάλυψη!»

Στη συνέχεια έδωσε ένα σαφές περίγραμμα του τι είναι τελικά το Σχέδιο Δήμητρα: «Είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για να κάνουμε συναλλαγές αντί να πληρώνουμε τις τράπεζες. Πλατφόρμα συναλλαγών είναι, όχι νόμισμα! Κόβουμε δηλαδή τον μεσάζοντα, τις τράπεζες που έχουμε φτάσει να τους κάνουμε συνεταίρους σε κάθε πληρωμή μας, και κάνουμε τις συναλλαγές μεταξύ μας κατευθείαν μέσω αυτής της πλατφόρμας, με μηδενικό κόστος συναλλαγής. Και μετά βγήκε ο κ. Μητσοτάκης και έλεγε για το πόσες «Δήμητρες» θα κάνει το σουβλάκι, που είναι σαν να ρωτάει πόσες Τράπεζες κοστίζει το σουβλάκι!»

Για τη σχετική συζήτηση περί του νομίσματος και της θέσης μας για το Ευρώ, ανέφερε ξεκάθαρα: «Δεν σχεδιάζουμε να βγούμε από το Ευρώ αλλά είμαστε έτοιμοι να νομοθετήσουμε όλα εκείνα που χρειάζεται για να ορθοποδήσει η κοινωνία και η χώρα. Αν τότε έρθουν οι Βρυξέλλες και μας απειλήσουν ότι θα μας κλείσουν τις τράπεζες όπως το ΄15 επειδή παραβαίνουμε τα μνημόνια, τα χρήματα του κόσμου θα είναι ασφαλή και ελεύθερα στο Δήμητρα. Και αν χρειαστεί ποτέ να βγούμε από το Ευρώ το σύστημα θα είναι έτοιμο για τη μετάβαση σε εθνικό νόμισμα χωρίς εξάρτηση από τις τράπεζες. Το οποιοδήποτε νόμισμα είναι υπηρέτης του λαού, όχι αφέντης του!»

Αναλύοντας περαιτέρω τη στρατηγική πίσω από την επίθεση κυβέρνησης και ΜΜΕ στο ΜέΡΑ25, είπε: «Η δαιμονοποίηση του ΜέΡΑ25 από τα ΜΜΕ αυτές τις μέρες έχει ως αποδέκτη τον ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουν μια δημόσια δήλωση από τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα συνεργαστεί ποτέ με το ΜέΡΑ25 «που θέλει να μας βγάλει από το Ευρώ». Τους απαντάμε εμείς: Δεν πρόκειται ποτέ το ΜέΡΑ25 να στηρίξει έναν ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει σκοπό να αλλάξει τίποτα σε θέματα πολιτικής και έχει το θράσος να μας εγκαλεί «να τιμήσουμε τη λαϊκή εντολή» στηρίζοντας μια κυβέρνηση που δεσμεύεται να ΜΗΝ κάνει τίποτα από όσα γράφουμε στο πρόγραμμά μας!»

Στη συνέχεια ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε στη θέση του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη για τον πόλεμο στην Ουκρανία, θυμίζοντας πως, από την πρώτη μέρα του πολέμου, υπήρξαμε η μόνη πολιτική δύναμη που υποστηρίζει την ειρήνη και την ανάγκη άμεσης εκκίνησης ειρηνευτικής διαδικασίας, τη στιγμή που οι πολεμοκάπηλες ιμπεριαλιστικές υπερδυνάμεις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και Ρωσία επενδύουν στη διαιώνιση του πολέμου προς όφελος της πολεμικής βιομηχανίας, της ολιγαρχίας και των καθεστώτων τους, εις βάρος των λαών.

Στην απεύθυνση από το κοινό να δώσει μια πρώτη εκτίμηση για το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών ανέφερε: «Για την πρώτη Κυριακή έχουμε κάποια βεβαιότητα πως θα “καεί” γιατί κανείς, ούτε ΣΥΡΙΖΑ ούτε ΝΔ, δεν εκτιμά την Απλή Αναλογική. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε πραγματικά την Απλή Αναλογική θα δεχόταν τον προεκλογικό προγραμματικό διάλογο στον οποίο τους καλέσαμε. Στις δεύτερες εκλογές θα έχουμε κάποιου είδους κυβέρνηση συνεργασίας είτε κομμάτων είτε ακόμα και αποστατών, χωρίς να αποκλείουμε “οικουμενική” του μνημονιακού τόξου με κάποιον αχυράνθρωπο πρωθυπουργό και με τρίτες κάλπες σε έναν ίσως χρόνο.»

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη έκλεισε την ομιλία του παρουσιάζοντας τα ονόματα των υποψηφίων της περιφέρειας Ανατολικής Αττικής: Αναστασόπουλος Γιάννης, Απατζίδη Μαρία, Βώβος Γιάννης, Θέρμου Κάλλια, Κουκλινός Σωτήρης, Κουτσογιάννης Αθανάσιος, Μπαϊράμης Παναγιώτης, Πετρίτη Λίνα, Πετρόπουλος Χάρης, Σιδέρη Αναστασία, Σπετσιώτη Ελένη, Τρεκλή Αναστασία, Τρύφος Δημήτρης Χαρίσης Γιώργος. Χαρακτηριστικό της αποψινής συγκέντρωσης ήταν η αλληλεπίδραση με τους πολίτες που με τις ερωτήσεις και τα σχόλιά τους κατεύθυναν τη θεματολογία σε αυτά που πραγματικά τους απασχολούν.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο