Γ. Bαρουφάκης στο TPP: «Η Ε.Ε. μετατράπηκε σε ένα… project πολέμου»

Προς τις 9 Ιουνίου..., Συνεντεύξεις - videos
07 Ιούν, 2024

Συνέντευξη στο ΤhePressProject και στους δημοσιογράφους Κωνσταντίνο Πουλή και Γεωργία Κριεμπάρδη παραχώρησε λίγο πριν τη λήξη της προεκλογικής περιόδου ο Γιάνης Βαρουφάκης τονίζοντας ιδιαίτερα στον δρόμο που έχει πάρει η Ευρωπαϊκή Ενωση τα τελευταία χρόνια. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι πιο ένθερμοι ευρωπαϊστές, στο ερώτημα “τι είναι η Ευρωπαίκή Ενωση” απαντούσαν περιγράφοντά την ως ένα… project ειρήνης. “Ποτέ πια πόλεμος” στην Ευρώπη ήταν η κοινή συνισταμένη όλων όσων έφτιαξαν αυτό τον θεσμό προφανώς θέλοντας να κλείσουν τις πληγές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου» είπε μεταξύ άλλων.

«Για σκεφτείτε που είμαστε σήμερα. Με την ηγεσία της ΕΕ, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Μπορέλ, τον Σαρλ Μισέλ κ.α. να μιλούν ανοιχτά για ανάπτυξη της Ευρώπης μέσω της αμυντικής της βιομηχανίας. Δηλαδή μέσω της παραγωγής όπλων. Αυτό είναι παράνοια γιατί όταν γεμίσουν οι αποθήκες κάπου θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν αυτά τα όπλα  για να συνεχίσουμε να έχουμε αυτού του είδους την “ανάπτυξη”» – Εμείς λέμε όχι σε αυτή την Ευρώπη και θα είμαστε εκεί για να ξεμπροστιάσουμε αυτό το σχέδιό τους, τόνισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε διεξοδικά στο Παλαιστινιακό ζήτημα και στο απάνθρωπο καθεστώς απαρτχάιντ που έχει επιβάλλει το Ισρταήλ εις βάρος των Παλαιστινίων ενώ τόνισε πως μετά την 7η Οκτωβρίου δεν μπορούμε πλέον να γυρίσουμε πίσω εκεί που ήμασταν πριν, στη συνέχιση δηλαδή αυτού του καταπιεστσικού καθεστώτος, ενώ τόνισε πως ο Νετανιάχου είναι αδύνατον να κερδίσει αυτό τον πόλεμο όσο καλλιεργεί το μίσος που θα υπάρχει ακόμα και αν υπάρχει ένας μόνο παλαιστίνιος ζωντανός.

Για την ενότητα της Αριστεράς τόνισε πως ο συνδυασμός ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά  αποτελεί την πιο συνθετική προσπάθεια που έγινε τα τελευταία χρόνια, με ιστοτιμί και κατανόηση ανάμεσα σε ανθρώπουςπου προφανώς δεν συμφωνούν σε όλα, ωστόσο κράτησε ξεκάθαρη απόσταση από τη συζήτηση περί κεντροαριστεράς και γενικής συνεργασίας του “προοδευτικού χώρου”, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα όπως του Γιώργου Σταθάκη και των ανθρώπων της Νέας Αριστεράς που επιδιώκουν μόνο να επιστρέψουν σε υπουργικές καρέκλες χωρίς να απαρνούνται κυβερνητικές τους επιλογές όπως το Χρηματιστήριο Ενέργειας που ευθύνεται σε μέγιστο βαθμό για τον Γολγοθά της ακρίβειας που ανεβαίνουν καθημερινά οι πολίτες στη χώρα μας.

Δείτε τη συνέντευξη:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο