Γ. Αδαμίδης, πρόεδρος ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ: Το 2010 είχαμε το φθηνότερο ρεύμα στην ΕΕ, σήμερα το πιο ακριβό

Νέα
16 Σεπ, 2021

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε κάποια μέτρα ώστε να μετριάσει τις επιπτώσεις της τεράστιας αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος στο χρηματιστήριο ενέργειας. Είναι όμως αρκετά; Στο ερώτημα αυτό απαντά κατηγορηματικά και με επιχειρήματα ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Στίγμα της ΜέΡΑς:

Βρισκόμαστε τώρα στο στάδιο της εξειδίκευσης των μέτρων τα οποία ανήγγειλε η κυβέρνηση για να απορροφήσουν τις τεράστιες αυξήσεις του ρεύματος που σημειώθηκαν πρόσφατα. Για καταναλώσεις 300 kwh/μήνα θα υπάρχει μια ενίσχυση της τάξης των 9 ευρώ περίπου. Η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι οι αυξήσεις θα έχουν πολύ μικρό αντίκτυπο στον καταναλωτή, περίπου 2 ευρώ το μήνα.

Εμείς όμως κρατάμε μικρό καλάθι για αυτές τις προσεγγίσεις, αφού πρόκειται για μια διαδικασία κυμαινόμενη και το κόστος εξαρτάται από τη ρήτρα αναπροσαρμογής που έχει μπει στα τιμολόγια. Υπάρχουν περιπτώσεις που υπήρξαν αυξήσεις μέχρι και 80% στα τιμολόγια.
Η ΔΕΗ έχει προχωρήσει σε έκπτωση 30% γιατί εφαρμόζει τη ρήτρα αναπροσαρμογής, όμως αυτή η έκπτωση δεν μπορεί να απορροφήσει τις τεράστιες αυξήσεις που προέκυψαν στην τιμή του ρεύματος στη χονδρική αγορά.

Πλέον είμαστε η χώρα με τις πιο ψηλές τιμές στην Ευρώπη, όχι μόνο στη χονδρικά, αλλά και στη χαμηλή τάση. Οι κυβερνητικές ενέσεις σε αυτήν την τεράστια αύξηση δεν θα καλύψουν όλες τις αυξήσεις.

Επίσης, τα μέτρα ενίσχυσης έχουν έναν ορίζοντα μέχρι το τέλος του χρόνου. Όμως οι διακυμάνσεις στη χονδρική είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστούν και το επόμενο χρονικό διάστημα, γιατί έχουν καταστήσει το ρεύμα ένα χρηματιστηριακό προϊόν. Ό,τι ρυθμίσεις έχουν προσπαθήσει να εφαρμόσουν με το πρόσχημα ότι θα μειωθεί η τιμή του ρεύματος για τους καταναλωτές έχουν αποτύχει. Και το 2019 ο κ. Χατζηδάκης έλεγε ότι η αύξηση στο ρεύμα θα ήταν μικρή, όμως οι καταναλωτές στο τέλος είδαν το αντίθετο.

Είναι γνωστό ότι τους χειμερινούς μήνες λόγω του ψύχους έχουμε αυξημένη κατανάλωση ρεύματος και φοβάμαι ότι πολλά νοικοκυριά δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα υπερβολικά κόστη.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο