Φωτεινή Μπακαδήμα: Ανάγκη άμεσης επίταξης ιδιωτικών κλινικών και του προσωπικού τους

Αναδημοσιεύσεις
29 Μαρ, 2021

Η χώρα μας έχει συμπληρώσει ένα χρόνο πάλης με την πανδημία του κορονοϊού και, δυστυχώς, η κατάσταση, αντί να βαίνει προς εξομάλυνση, χειροτερεύει καθημερινά. Οι πολίτες έχουν φτάσει στα όριά τους με τα διαρκή περιοριστικά μέτρα, οι υγειονομικοί καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να φροντίσουν με τον καλύτερο τρόπο τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη και το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται καθημερινά.

Το ΜέΡΑ25, από το ξέσπασμα του πρώτου κύματος, τον περασμένο Μάρτιο, αναφερόταν και ζητούσε την άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ. Πρόταση που πήρε τη μορφή τροπολογίας, η οποία, όσες φορές κι αν κατατέθηκε, δεν έγινε αποδεκτή από τη ΝΔ. Τα βασικά στοιχεία αυτής της πρότασης ήταν η άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και η μονιμοποίηση του επικουρικού που προσελήφθη για την κάλυψη των αναγκών της πανδημίας, η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών που θα μπορούσαν να ελαφρύνουν τα δημόσια νοσοκομεία από περιστατικά μη σχετιζόμενα με τον κορονοϊό και η διεξαγωγή μαζικών και επαναλαμβανόμενων διαγνωστικών τεστ στους πολίτες. Προτείναμε, παράλληλα, τη δημιουργία ενός δικτύου χώρων όπου θα γίνονταν τα μαζικά αυτά τεστ. Οι χώροι αυτοί θα μπορούσαν, με την έναρξη των εμβολιασμών, να λειτουργήσουν ως εμβολιαστικά κέντρα και στη συνέχεια, όταν ολοκληρωνόταν ο εμβολιασμός, να λειτουργήσουν ως δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας για τους συμπολίτες μας.

Δυστυχώς, η ΝΔ δεν δέχτηκε καν να συζητήσει την πρόταση αυτή, ενώ επέλεξε το χειρότερο δρόμο, εκείνον της συνειδητής μη ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Έτσι, παράλληλα με το φιάσκο του εμβολιασμού και τον εξαιρετικά αργό ρυθμό με τον οποίο αυτός πραγματοποιείται στη χώρα μας, γινόμαστε όλοι μάρτυρες της εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας από τον κ Κικίλια ο οποίος, έχοντας αποτύχει πλήρως ως Υπουργός Υγείας, προσπαθεί τώρα με επικοινωνιακές επιτάξεις ιδιωτών γιατρών να λύσει το πρόβλημα.

Ο κάκιστος και βιαστικός τρόπος με τον οποίο επιτάχθηκαν μερικές εκατοντάδες ιδιώτες γιατροί, χωρίς κανένα πραγματικό σχέδιο, χωρίς να έχουν καν εμβολιαστεί, δείχνει την κωλυσιεργία της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.

Με την κατάσταση να χειροτερεύει μέρα με την ημέρα και τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό διασωληνωμένων συμπολιτών μας, η ΝΔ επέλεξε τον πλέον πρόχειρο και επικοινωνιακό τρόπο για να προσπαθήσει να βελτιώσει τη ζοφερή καθημερινότητα. Αντί να έχει σχεδιάσει με κάθε λεπτομέρεια την συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών, η οποία θα όφειλε να μην είναι άλλη μια προσθήκη στην εκτρωματική υγειονομική πολιτική που έχει εφαρμόσει έως τώρα ο κ Κικίλιας, επιλέχθηκε ο δρόμος της επίταξης.  Η επίταξη του ιδιωτικού τομέα στην οποία αναφέρεται εδώ και μήνες το ΜέΡΑ25 και που περιλαμβάνει σαφώς την άνευ ειδικών όρων συστράτευση των ιδιωτικών κλινικών με όλους τους ανθρώπινους και υλικούς πόρους τους, δεν έχει καμία σχέση με την κίνηση εντυπωσιασμού της κυβέρνησης, την ώρα που τα ασθενοφόρα σχηματίζουν ουρές έξω από τα νοσοκομεία.

Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς πως η απόφαση αυτή είτε υποκρύπτει πρόθεση απόδοσης ευθυνών, είτε γίνεται καθαρά για λόγους εντυπώσεων. Δεν μπορεί αλλιώς να εξηγηθεί πως είδαμε την επίταξη ιδιωτών γιατρών κι όχι κλινικών, όπως θα έπρεπε να συμβεί, κλινικών μαζί με το προσωπικό τους ώστε να βρεθούν οι απαραίτητες κλίνες για να αντιμετωπιστούν τα αυξανόμενα κρούσματα που χρειάζονται κλίνη ΜΕΘ και να μην ακούμε καθημερινά για συνανθρώπους μας που νοσηλεύονται σε συμβατικούς θαλάμους, γεγονός που θέτει σε περαιτέρω κίνδυνο τη ζωή και την υγεία τους.

Μόνος τρόπος αποφόρτισης του επιβαρυμένου ΕΣΥ παραμένει η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών μαζί με το προσωπικό τους και η ένταξη του ιδιωτικού τομέα στον εθνικό υγειονομικό σχεδιασμό όπως και οι μαζικές μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού. Όσο η κυβέρνηση δεν προχωρά στα βήματα αυτά για να μην θίξει τα συμφέροντα των κλινικαρχών, καταφεύγοντας στον εύκολο δρόμο της επίταξης αποκλειστικά ιδιωτών γιατρών, τότε φέρει ακέραια την ευθύνη της εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας.

της Φωτεινής Μπακαδήμα, βουλευτή Β’ Πειραιά και Γραμματέας της ΚΟ του ΜέΡΑ25

Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Kontra News 28/3/2021

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο