Διαδικτυακή συζήτηση για τις επιπτώσεις από την καύση απορριμμάτων & προτεινόμενες λύσεις διαχείρισης

News
21 Μάι, 2021

Σε μια πόλη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά με ατμοσφαιρικούς ρύπους να ξεπερνούν επί σειρά ετών τα επιτρεπτά όρια, η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε το 2020 να εγκρίνει την έκθεση περιβαλλοντικών όρων για τη λειτουργία μονάδας καύσης απορριμμάτων στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ που εδρεύει στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης. Η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί απορριμματογενή καύσιμα RDF/SRF (REFUSED DERIVED FUEL) / SOLID RECOVERED FUEL) στο όνομα δήθεν του περιορισμού της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Μπορεί κάποιοι να παρουσιάζουν αυτή την μέθοδο διαχείρισης ως λύση στο πρόβλημα της υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων αλλά πρόκειται για μια παρωχημένη τεχνολογία, επιζήμια για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κατά την καύση απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα μία σειρά από αέρια παράγωγα, μεταξύ αυτών Διοξίνες και Φουράνια, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στη «Βρώμικη 12άδα» των ανθεκτικών ρύπων που σύμφωνα με την Σύμβαση της Στοκχόλμης θα έπρεπε να μειωθούν ή να εξαλειφθούν. Επίσης, εξίσου επιβαρυντική είναι η εκπομπή βαρέων μετάλλων όπως κάδμιο και υδράργυρος καθώς και η διαχείριση της εξαιρετικά τοξικής τέφρας που μένει ως κατάλοιπο της καύσης και αποτελεί επικίνδυνο απόβλητο.. Η έκθεση στα τοξικά παράγωγα και τα βαρέα μέταλλα σχετίζεται με πλήθος νευρολογικών και ανοσολογικών διαταραχών, με την εμφάνιση νεοπλασματικών ασθενειών, καρδιαγγειακών νοσημάτων, καρκίνο του πνεύμονα και τις αποφρακτικές πνευμονοπάθειες, κ.α.

Η κυβέρνηση δρομολογεί ολοταχώς και πανελλαδικά την εισαγωγή της μαζικής καύσης σκουπιδιών δίνοντας ταυτόχρονα το πράσινο φως σε περιφερειακές και δημοτικές αρχές να κατασκευάσουν μονάδες καύσης στις τεράστιες μονάδες επεξεργασίας που θα δημιουργηθούν. Στη Θεσσαλονίκη συγκεκριμένα προβλέπονται δύο μεγάλες ΜΕΑ. Στην ήδη επιβαρυμένη λόγω του ΧΥΤΑ, Μαυροράχη του Λαγκαδά και στον Άγιο Αντώνιο.

Το ΜέΡΑ25 Θεσσαλονίκης οργανώνει διαδικτυακή συζήτηση για τις επιπτώσεις από την καύση αλλά και προτεινόμενες λύσεις διαχείρισης απορριμμάτων, συμβατές με το περιβάλλον. Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά από τη σελίδα του ΜέΡΑ25 Β’ Θεσσαλονίκης ΜέΡΑ25 Θεσσαλονίκη Β | Facebook την Κυριακή 23-5-2021 και ώρα: 20:00

Όποια/όποιος επιθυμεί να παρακολουθήσει μέσω zoom την εκδήλωση, μπορεί να στείλει e-mail στην διεύθυνση [email protected], προκειμένου να του αποσταλεί το λινκ.

Ομιλητές:

  • Κρίτων Αρσένης, βουλευτής του ΜέΡΑ25
  • Ηλίας Σμήλιος, εκπαιδευτικός, μέλος της Επιτροπής αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην καύση απορριμμάτων
  • Στέλλα Δημητριάδου, γραμματέας του περιβαλλοντικού συλλόγου Ασσήρου
  • Ευστάθιος Καρυπίδης, ιατρός πνευμονολόγος
  • Γιάννης Χαραλαμπάκης, φαρμακοποιός, συντονιστής του Τομέα Προστασίας Περιβάλλοντος και Δημόσιου Χώρου
  • Γιάννης Σμυρλής, χημικός μηχανικός, μέλος του Τομέα Πράσινης Ενέργειας και Κυκλικής Οικονομίας

Συντονιστής:

Πάνος Παναγιώτου, υπεύθυνος επικοινωνίας της Β’ περιφέρειας Θεσσαλονίκης του ΜέΡΑ25

23 Μαΐου, 2021 20:00 Europe/Athens Διαδικτυακή συζήτηση για τις επιπτώσεις από την καύση απορριμμάτων & προτεινόμενες λύσεις διαχείρισης Facebook Live Streaming
Open Map
Μετάβαση στο περιεχόμενο