Έρικ Μιλτιάδης Έντμαν, Πολιτικός Διευθυντής DiEM25: Γιατί ιδρύουμε το ΜέΡΑ25 Γερμανίας

Αρθρογραφία
11 Νοέ, 2021

«Γιατί δε λέτε, οι Βρυξέλλες μας άφησαν μόνους, περιμέναμε για έξι χρόνια, κανείς δεν έκανε κάτι…»

Αυτό ήταν σκέλος της ερώτησης της Ολλανδής δημοσιογράφου που τόσο τάραξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη μέσα στο ιερό απαραβίαστο του ανακτόρου του στο Μαξίμου. Γιατί όμως αυτή η ερώτηση αναστάτωσε τόσο πολύ τον πρωθυπουργό – αλήθεια δεν είναι;

Η μόνη αλήθεια που παίζει ρόλο από τη στιγμή που θα υποταχτείς στις Βρυξέλλες είναι ότι δεν μπορείς να ξανασηκώσεις κεφάλι. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως ακριβώς και του ΣΥΡΙΖΑ πριν από αυτήν, και του ΠΑΣΟΚ πριν από αυτήν, έκανε μια φαουστική συμφωνία με τις Βρυξέλλες: αποδέχτηκε πλήρως και αδιαμαρτύρητα τις πολιτικές της ΕΕ, είτε είναι για το μεταναστευτικό ή για το ευρώ, ανεξάρτητα από το πόσο καταστροφικές μπορεί να είναι για τη χώρα μας, και σε αντάλλαγμα λαμβάνουν περισσότερα δανεικά, με την κάλυψη των οποίων μπορούν να προσποιούνται ότι σώζουν τη χώρα σου, ενώ τη ρίχνουν βαθύτερα στα προβλήματα που ξεκίνησαν την οικονομική της κρίση.

Παλιά νέα, ναι, αλλά πιο επίκαιρα από ποτέ. Αυτός ο συνδυασμός ευρωπαϊκού αυταρχισμού, ανικανότητας και πλήρους υποταγής στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα ήταν που γέννησε μετά την συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 το DiEM25: το πανευρωπαϊκό μας κίνημα που στοχεύει να φέρει τη δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από τις Βρυξέλλες μέχρι τα κράτη μέλη που την απαρτίζουν. Γιατί όσο η Ευρώπη διοικείται υπό αυτόν τον μη-βιώσιμο, τοξικό συνδυασμό αξιών και συμφερόντων, όλοι οι Ευρωπαίοι θα είναι καταδικασμένοι να υποφέρουν, από τους καταπιεσμένους Έλληνες μέχρι τους δήθεν εύπορους Γερμανούς, των οποίων η χώρα εξαρτάται από μια ευρωπαϊκή πολιτική και οικονομική δομή που είναι καταδικασμένη να καταρρεύσει. Το DiEM25 δημιουργήθηκε με σκοπό να καταλάβει την Ευρωπαϊκή Ένωση και να τη σώσει από τον εαυτό της – ξεκινώντας από την οικοδόμηση πολιτικής ισχύος στα κράτη μέλη της και την αντίσταση στην σημερινή ΕΕ που ντροπιάζει την Ευρωπαϊκή Ιδέα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει το ΜέΡΑ25 (Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής 2025, για τους μύστες) στην Ελλάδα, και ο λόγος για τον οποίο πρόκειται να υπάρξει, από τις 13/11/2021 ένα ΜΕΡΑ25 στην Γερμανία: στη μάλλον σημαντικότερη χώρα για οποιαδήποτε προσπάθεια στοχεύει να επηρεάσει το Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Δήθεν εύπορη την χαρακτήρισα προηγούμενος: το ποσοστό των Γερμανών που ζει στην φτώχια αυξάνεται διαρκώς τις τελευταίες δυο δεκαετίες, όπως επίσης και η ανισότητα ανάμεσα στους πιο φτωχούς και τους πιο πλούσιους της χώρας – η Γερμανία είναι η τέταρτη χώρα σε εργαζόμενους φτωχούς στην ΕΕ, σε ανθρώπους δηλαδή που χαίρουν πλήρης απασχόλησης και παρόλα αυτά βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχιας. Το σύστημα υγείας υποφέρει από έλλειψη προσωπικού και οι δημόσιες υποδομές απαξιώνονται και ετοιμάζονται προς πώληση σε αρπακτικές πολυεθνικές. Σας θυμίζει μήπως κάποια άλλη χώρα;

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι Ευρωπαίοι είναι ως επί το πλείστον κοινά. Γι’ αυτό το λόγο το DiEM25, που υποστηρίχθηκε από εκατομμύρια Ευρωπαίους στις τελευταίες ευρωεκλογές, βαθαίνει τη δομή του και ιδρύει όλο και περισσότερους εθνικούς φορείς (οπλισμένους με κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές και συντονισμένους από το ενιαίο πανευρωπαϊκό κίνημα) μέσω των οποίων να υλοποιήσει τον αγώνα του για μια πραγματική Ευρωπαϊκή Ένωση, των ανθρώπων και όχι των μεγάλων συμφερόντων.

Έρικ Μιλτιάδης Έντμαν, Πολιτικός Διευθυντής DiEM25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο