Το ΜέΡΑ25 στο πλάι των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ: Ούτε βήμα πίσω, μέχρι την νίκη

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
13 Φεβ, 2022

«Όταν ήρθε η ντροπολογια για την εκκαθάριση πριν 2 χρόνια είπαμε ένα βροντερό όχι. Δεν πρέπει να ξεπουληθεί. ‘Οχι μόνο γιατί το ξεπούλημα θα οδηγήσει σε απολύσεις όπως και γίνεται. αλλά γιατί είναι εθνικός πλούτος με προοπτική, που είναι έγκλημα να ξεπουληθεί σε κάποιον ολιγάρχη.

Τα είπαμε στη Βουλή τα είπαμε σε οποιο βήμα βρήκαμε να μιλήσουμε. Είμαστε δίπλα σας σε όποια κινητοποίηση κάνατε και θα συνεχίσουμε όσο χρειαστεί. Όμως καμία πολιτική δύναμη δεν είναι πιο δυνατή από εσάς. Εσάς που φτιάξατε αυτή την εταιρεία. Εσάς που παλεύετε για τη δουλειά σας για τον τόπο σας τις οικογένειες σας

Μην κάνετε πίσω.»

Με αυτά τα λόγια απευθύνθηκε ο Κώστας Ντάσκας, μέλος της ΠΓ του ΜεΡΑ25 στους συγκεντρωμένους στο εργοστάσιο στη Λάρυμνα στα πλαίσια των κινητοποιήσεων για τη ΛΑΡΚΟ.

Μέλη του ΜέΡΑ25 βρέθηκαν εκεί, μαζί με σωματεία, κινήσεις και συλλογικότητες, υπέρ των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ που κινδυνεύουν με μαζικές απολύσεις και ξεσπίτωμα, όπως έχει προαναγγείλει η «Μητσοτάκης Α.Ε.».

Το ΜέΡΑ25 έχει ταχθεί υπέρ του αγώνα των εργαζομένων που προδιαγράφονται ως θυσία, προκειμένου η εταιρεία να παραδοθεί στους «επενδυτές» απαλλαγμένη από τα «βαρίδια» όπως λέγονται στη νεοφιλελεύθερη αργκό οι εργαζόμενοι με δικαιώματα και μισθούς με τους οποίους να μπορεί να ζήσει κάποιος αξιοπρεπώς.

Ή, όπως είπε σε άλλο μέρος της ομιλίας του ο Κώστας Ντάσκας,

«Αν η ΛΑΡΚΟ τώρα είναι χρεωμένη δε φταίνε οι εργαζόμενοι. Είναι τα γκόλντεν μποιζ που έκαναν την προπωληση νικελίου που ζημίωσε δεκάδες εκατομμύρια. Είναι οι διορισμένες διοικήσεις που άφησαν τις μελέτες του πολυτεχνείου (που θα γλιτωναν 80% από το ενεργειακό κόστος) στο συρτάρι. Είναι οι κυβερνήσεις γιεσμεν που δέχτηκαν το πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το πρόστιμο που θα το σβήσουν για τον ιδιώτη. Είναι ο εκκαθαριστής που συρρικνωσε την παραγωγή ενώ η τιμή του νικελίου εκτοξευοταν. Όλα αυτά δεν τα έκαναν οι εργαζόμενοι. Κι έτσι βρέθηκε χρεωμένη. Και πάλι όμως μπορεί να σωθεί.

Μια εταιρεία που παράγει νικέλιο και κοβάλτιο, το πετρέλαιο του μέλλοντος, πρέπει να χρηματοδοτηθεί.

Ούτε ένας ξεσπιτωμένος ούτε μια απολυμενη.

αυτό θα ήταν αυτονόητη πράξη ελάχιστης δικαιοσύνης για τους εργαζόμενους που έχουν δώσει 80 νεκρούς σε 60 χρόνια λειτουργίας.

Το δίκιο όμως δεν δίνεται αυτονόητα.

Δεν θα το αποδώσει κανένας υπουργός με ψεύτικες υποσχέσεις.

Το δίκιο θα κερδηθεί με αγώνα συλλογικό, μαχητικό, ανυποχώρητο.

Ούτε βήμα πίσω λοιπόν, μέχρι την νίκη»

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο