Εργατικά ατυχήματα: Χάνονται ανθρώπινες ζωές στο βωμό του κέρδους

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
24 Απρ, 2023

Αυξάνονται συνεχώς οι νεκροί εργάτες από εργατικά δυστυχήματα. Μόνο σε επτά ημέρες 4 νεκροί, σε μία ημέρα 3 τραυματίες.

Χάνονται ανθρώπινες ζωές στο βωμό του κέρδους. Δεν είναι ατυχήματα, είναι εγκλήματα.

Δεν έχει τέλος η λίστα με τα εργατικά ατυχήματα- εγκλήματα. Μέσα στο 2022 τα εργατικά ατυχήματα-δυστυχήματα έφτασαν τα 70 και ήδη από την αρχή του χρόνου έχουν ξεπεράσει τα 55 (βαρύτατοι τραυματισμοί και θάνατοι), ενώ σε πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα τραυματισμοί και θάνατοι μεταναστών εργατών, δεν γίνονται καν γνωστοί, όπως στην περίπτωση του μετανάστη ναυτεργάτη σε επισκευαζόμενο πλοίο στο Ναυπηγείο της Σύρου, ο θάνατος του οποίου έγινε γνωστός από το Λιμενικό και όχι από τα ναυπηγεία και την ιδιοκτήτρια εταιρία.

Oι εργαζόμενοι πιέζονται διπλά και από τα εξουθενωτικά ωράρια εργασίας, τους εκβιασμούς, το καθημερινό εργασιακό στρες αλλά και από την μη τήρηση βασικών κανόνων υγειινής και ασφάλειας, με δεδομένο ότι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, έχει αποψιλωθεί εντελώς. Ιδιαίτερα μετά την μετατροπή του σε {ανεξάρτητη αρχή} από το νόμο έκτρωμα Χατζηδάκη έχει ακόμα λιγότερους πόρους και λιγότερο εξειδικευμένο προσωπικό (Επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων και Επιθεωρητές Υγιεινής και Ασφάλειας) για να ανταποκριθεί στις ανάγκες.

Οι εργοδότες είναι εντελώς ανεξέλεγκτοι. Στις 21/4/2023 εργαζόμενη στη ΔΕΗ ΑΕ, μητέρα πέντε παιδιών, τιμωρήθηκε με αλλαγή βάρδιας, διότι τόλμησε να διαμαρτυρηθεί για τραυματισμό της κατά την διάρκεια της εργασίας της!

Απαιτείται

-Να καταργηθεί η αντεργατική νομοθεσία, που παρέχει έμμεση ασυλία στην εργοδοσία, στο όνομα της ανάπτυξης και των επενδύσεων.
-Να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα που προτείνουν οι εργαζόμενοι για την υγειινή, την ασφάλεια και την προστασία στους χώρους εργασίας.
-Να στελεχωθούν ουσιαστικά οι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί και υπηρεσίες.
-Να πληρώσει η εργοδοσία για τα εργατικά εγκλήματα.. Είναι απαράδεκτο οι βασικοί υπεύθυνοι να αποφεύγουν πάντα τις όποιες ποινικές αλλά και αστικές ευθύνες!
– Να ενισχυθούν οι έλεγχοι και να θεσμοθετηθούν παντού οι επιτροπές για τα θέματα υγειινής και ασφάλειας με την συμμετοχή των συνδικάτων.

Τα εργατικά δυστυχήματα είναι ανθρωποθυσίες στο βωμό των κερδών τους.

Οι ζωές μας όμως είναι πάνω από τα κέρδη τους.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο