Ενδιαφέρεται να βοηθήσει ο Πρωθυπουργός στην αποκάλυψη της αλήθειας για το κλείσιμο των τραπεζών και τη νομιμότητα των μεθόδων της ΕΚΤ;

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
17 Ιούλ, 2020

Αυτή ήταν η ουσία της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜέΡΑ25 προς τον Πρωθυπουργό.
Στο σώμα της ερώτησης υπήρχε μια πληροφορία και τρείς απλές ερωτήσεις.

Η πληροφορία ήταν η εξής:

«Όπως ίσως δεν γνωρίζετε, τον Απρίλιο του 2015, ο τότε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι, παρέκαμψε τις νομικές υπηρεσίες της ΕΚΤ ζητώντας νομική γνωμάτευση από ιδιωτικό δικηγορικό γραφείο για το κατά πόσον το σχέδιο της ΕΚΤ να τερματίσει την παροχή ρευστότητας (και άρα να κλείσει) στις ελληνικές τράπεζες προσέκρουε στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Όταν έπεσε στην αντίληψή μας η ύπαρξη της εν λόγω γνωμοδότησης, μαζί με τον Γερμανό (τότε) Ευρωβουλευτή Φάμπιο Ντε Μάσι ζητήσαμε αντίγραφό της από τον κ. Ντράγκι, δεδομένου ότι συντάχθηκε με χρήματα των ευρωπαίων πολιτών για να ρίξει φως στην νομιμότητα μιας τόσο κρίσιμης απόφασης.

Την 16η Οκτωβρίου 2017, ο κ. Ντράγκι μας απάντησε εγγράφως ότι αρνείται να την δημοσιοποιήσει επικαλούμενος την «υποχρέωσή του να προστατεύσει» την εμπιστευτικότητα του εν λόγω ιδιωτικού νομικού γραφείου.Κκαταφύγαμε στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΓΔΕΕ) το οποίο τον περασμένο Μάρτιο ενέκρινε την άρνηση της ΕΚΤ. Κατά της απόφασης του ΓΔΕΕ ασκήσαμε αίτηση αναίρεσης.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Γενικός Εισαγγελέας του ΓΔΕΕ κ. P. Pikamäe απεφάνθη ότι «…το ΓΔΕΕ υπέπεσε σε πλάνη περί το δίκαιο κρίνοντας ότι η ΕΚΤ μπορούσε να αρνηθεί την πρόσβαση στο επίμαχο έγγραφο» και ζήτησε η υπόθεση να επιστρέψει στο ΓΔΕΕ. Ως αποτέλεσμα, η υπόθεση τελεί υπό διάσκεψη και η απόφαση των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων εκκρεμεί».

Οι ερωτήσεις προς τον Πρωθυπουργό ήταν οι εξής:

  • Συμφωνείτε ότι οι ευρωπαίοι πολίτες δικαιούνται να μάθουν αν το ιδιωτικό νομικό γραφείο (στο οποίο, με χρήματά τους, απευθύνθηκε ο κ. Ντράγκι εκ μέρους της ΕΚΤ και της τρόικας) γνωμοδότησε πως η διακοπή ρευστότητας σε τραπεζικό σύστημα κράτους-μέλους (στη βάση κεκλεισμένων των θυρών και άνευ τήρησης πρακτικών πολιτικής απόφασης του «άτυπου» Eurogroup) προσκρούει στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο;
  • Συνειδητοποιείτε ότι η δημοσιοποίηση της εν λόγω γνωμοδότησης ενισχύει την θέση της κυβέρνησής σας εν όψει των πιέσεων που θα δεχθείτε σύντομα για ντε φάκτο 5ο Μνημόνιο;
  • Θα σταθείτε αρωγός στην δικαστική προσπάθεια του βουλευτή (σήμερα) της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας κ. Fabio De Masi και εμού να δοθεί η εν λόγω γνωμοδότηση στη δημοσιότητα ώστε οι ευρωπαίοι πολίτες να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι ποιοι ήταν εκείνοι που σχεδίαζαν το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών και τα capital controls τρεις μήνες πριν αυτά προκύψουν στα τέλη του 2015;

Ο κ. Μητσοτάκης, αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση του κ. Βαρουφάκη.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, για λόγους που θα πρέπει να εξηγήσει, αποφάσισε ότι δεν τον ενδιαφέρει να μαθευτεί η πραγματική ιστορία για το κλείσιμο των Τραπεζών το 2015.

Ο Πρωθυπουργός μιας χώρας που ετοιμάζεται να ζήσει μια ύφεση χειρότερη από της «χαμένης δεκαετίας» των Μνημονίων, αποφάσισε για λόγους που θα πρέπει να εξηγήσει, ότι δεν τον ενδιαφέρει να έχει άλλο ένα όπλο στη μάχη που θα διεξαχθεί στα χαρακώματα της Ε.Ε και των Eurogroup για το μοίρασμα των επιπτώσεων της κρίσης του κορωνοϊού.

Ο Πρωθυπουργός απεμπόλησε αυτή την πολύτιμη ευκαιρία, όπως άλλωστε απεμπόλησε και το ευρωομόλογο.

Το ΜέΡΑ25 θα δώσει αυτή τη μάχη μέχρι τέλους. Για την Αλήθεια. Για τη Διαφάνεια. Για τη Χώρα.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο