Εκλογές στην Ισπανία: Φλέγον ζητούμενο η εξουδετέρωση της ακροδεξιάς

Αναδημοσιεύσεις
09 Νοέ, 2019

Των Γιάνη Βαρουφάκη και Luis Martin

Την Κυριακή, οι Ισπανοί θα προσέλθουν στις κάλπες για τέταρτη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια. Αυτές οι απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις αντικατοπτρίζουν την αέναη οικονομική και κοινωνική Κρίση της Ευρώπης, και την αποτυχία των ελίτ να επιλύσουν την κρίση που δημιούργησαν.

Παρ’ όλο που ήταν οι πιο υπάκουοι κρατούμενοι της Τρόικας, οι πολιτικοί της Ισπανίας δεν κατάφεραν να διαφύγουν από την κρίση – που αυτή τη στιγμή μπαίνει σε μια νέα δυσοίωνη φάση. Με τη Γερμανία σε ύφεση, η βασισμένη σε δανεικά ψευδοανάπτυξη της Ισπανίας ξεφουσκώνει, αποκαλύπτοντας το μόνιμο της Κρίσης. Η ίδια Κρίση ήταν υπεύθυνη για τη δηλητηριώδη γιγάντωση των εντάσεων σε περιοχές όπως η Καταλονία, με αποτέλεσμα πολιτικούς κρατούμενος σε μια Ευρωπαϊκή Δημοκρατία και τον απαράδεκτο ισχυρισμό της Ε.Ε. ότι αυτό είναι μια εσωτερική υπόθεση της Ισπανίας.

Η ακροδεξιά, με αιχμή το Vox εξακολουθεί να κερδίζει έδαφος, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να προβλέπουν σημαντική αύξηση της παρουσίας του στην Ισπανική Βουλή, ξεπερνώντας ίσως και τους Podemos. H ισπανική αριστερά, έχοντας αποτύχει να διατυπώσει μια προοδευτική, διεθνική ατζέντα, συνεχίζει μια τροχιά διασπάσεων (ο συνιδρυτής των Podemos Íñigo Errejón κατεβαίνει με δικό του κόμμα). . Ακόμα και οι Ισπανοί Πράσινοι έχουν διασπαστεί. Ποιο μπορεί να είναι το ενδεδειγμένο επόμενο βήμα;

Οι Ισπανοί ψηφοφόροι πρέπει να αντιληφθούν το φλέγον διακύβευμα αυτών των εκλογών και να ψηφίσουν οποιαδήποτε προοδευτική δύναμη προτιμούν. Πρωτίστως πρέπει να μην επιλέξουν την αποχή, ώστε να συρρικνώσουν όσο είναι εφικτό τα ποσοστά του Vox.

Τη Δευτέρα, αν η σύνθεση του νέου Κοινοβουλίου επιτρέπει τη σύσταση μια προοδευτικής κυβέρνησης, πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αντιμετωπίσουν με πυγμή τα φλέγοντα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα που μαστίζουν τους πολίτες και να αποκτήσουν ηγετικό ρόλο στο Ευρωπαϊκό δράμα που μετέτρεψε μια ευρωκρίση σε καταστροφή, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για το περιβάλλον.

Ως DiEM25 αποφασίσαμε στη συνάντησή μας στην Αθήνα τον περασμένο μήνα, να βάλουμε την Ισπανία στην πρώτη γραμμή της εφαρμογής της Πράσινης Συμφωνίας για την Ευρώπη. Συνεπώς ενδυναμώνουμε τις δομές μας στην Ισπανία για πιο οργανωμένη παρουσία. Σε διεθνές επίπεδο, το κίνημά μας είναι περήφανο που έχει δύο μέλη από την Ισπανία στο Συντονιστικό του όργανο.

Επίσης πυκνώνουμε τις επαφές μας με κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς στην Ισπανία με σκοπό να ενδυναμώσουμε τις πολιτικές μας προτάσεις και να τις προσαρμόσουμε στην Ισπανική πραγματικότητα. Από το μεταναστευτικό και προσφυγικό μέχρι την Πράσινη Συμφωνία για την Ευρώπη.

Θα εμπλουτίσουμε τη θέση μας για το ζήτημα της Καταλονίας και θα μεσολαβήσουμε για μια δίκαιη λύση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Συνεπώς το μήνυμά μας στους Ισπανούς φίλους μας είναι το εξής: την Κυριακή πηγαίνετε να ψηφίσετε, και τη Δευτέρα το πρωί ελάτε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αλλάξουμε την Ισπανία και την Ευρώπη.

Πηγή: newstatesman.com

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο