Δημήτρης Πατσιάς, παραγωγός: Αν συρρικνωθούν οι λαϊκές αγορές, στο τέλος θα την πληρώσουν οι ίδιοι οι καταναλωτές

Συνεντεύξεις - videos
09 Απρ, 2021

Το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τις λαϊκές αγορές απειλεί να αλλοιώσει το χαρακτήρα αυτής της παραδοσιακής μορφής εμπορίου και ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, Δημήτρης Πατσιάς, σε συνέντευξή του στο “Στίγμα της ΜέΡΑς” μας προειδοποιεί:

Πέρα από φθηνά και φρέσκα προϊόντα, ο κόσμος νιώθει και μια ψυχολογική ανάταση όταν έρχεται στη λαϊκή, αφού δεν αντιμετωπίζει την απρόσωπη κατάσταση που βρίσκει κανείς στα σούπερ μάρκετ.

Εντούτοις, τώρα βλέπουμε ένα νομοσχέδιο που έρχεται να τιμωρήσει αυτόν που καλλιεργεί και προσπαθεί να τον διώξει από τον κλάδο. Άμεσα, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι ιδιαίτερα για τον καταναλωτή. Όμως, σε βάθος χρόνου οι παραγωγοί θα αρχίσουν να εγκαταλείπουν τη λαϊκή αγορά και θα είναι πολύ δύσκολο να έρθουν νέοι παραγωγοί.

Έχουν σκεφτεί έναν πανέξυπνο τρόπο να συρρικνώσουν τους παραγωγούς και αυτό γίνεται μέσω της δυνατότητας έκδοσης επαγγελματικής άδειας. Αυτό σημαίνει ότι ο παραγωγός θα σταματήσει να καλλιεργεί αν πάρει μια επαγγελματική άδεια. Ποιος θα κάτσει να ασχοληθεί με την παραγωγή και να εξαρτάται από αστάθμητους παράγοντες, όπως ο καιρός, όταν ξέρει πως με μια επαγγελματική άδεια μπορεί να πάει στη χονδρική και να προμηθευτεί ό,τι χρειάζεται για τον πάγκο του;

Θέλουν να προκηρύσσουν τις παραγωγικές άδειες και να επωφελούνται κάποιοι μεγάλοι. Εμείς αντίθετα δεν θέλουμε έναν κλειστό κλάδο.

Θέλουμε ανταγωνισμό. Να έχει μια διέξοδο κάθε παραγωγός να πάρει μια άδεια και να πάει οπουδήποτε στην Ελλάδα για να πουλήσει τα προϊόντα του.

Επίσης, άλλη αρνητική συνέπεια θα έχει ο περιορισμός που προωθείται για τους παραγωγούς να προωθούν τα προϊόντα τους μόνο μέσα στα όρια της Περιφέρειάς τους. Δηλαδή, δεν θα μπορεί ο παραγωγός ροδάκινου από την Ημαθία να πάει να πουλήσει τα προϊόντα του στην Αθήνα ή τα νησιά.

Για όλους αυτούς τους λόγους και άλλους πολλούς, προκηρύξαμε χθες μια απεργία σε όλη την Ελλάδα. Και το παράδοξο είναι ότι αυτή η απεργία δεν προβλήθηκε πουθενά από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. Πολλά από τα προϊόντα μας είναι ευπαθή. Αντί να τα πετάξουμε, λόγω της απεργίας, αποφασίσαμε να τα μοιράσουμε δωρεάν στον κόσμο. Μοιράσαμε πάνω από 60 τόνους προϊόντων στον κόσμο. Και όμως, αυτό δεν προβλήθηκε πουθενά. Δεν ζητήσαμε να μας δώσουν συγχαρητήρια. Απλά να αναδείξουν το ζήτημα. Αλλά τίποτα.

Οι καταναλωτές μπορεί να μην το αντιλαμβάνονται άμεσα, όμως αν συρρικνωθούν οι λαϊκές αγορές θα υποστούν εξ ολοκλήρου τις συνέπειες, αφού οι τιμές των προϊόντων θα εκτοξευτούν.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο