Το DiEM25 για την κατάσταση στα σύνορα Ουκρανίας – Ρωσίας: Να σταματήσει η πολεμοκαπηλία στην Ανατολική Ευρώπη

Συνεντεύξεις - videos
26 Ιαν, 2022

Ένα κίνημα που έχει σημαία του τη Δημοκρατία πέρα από σύνορα, δε μπορεί παρά να τάσσεται ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον πόλεμο, τη βία – τους χειρότερους εχθρούς των αξιών και του κόσμου που θέλουμε να χτίσουμε.

Η ραγδαία συσσώρευση στρατιωτικών μέσων στην Ουκρανία και τις γύρω περιοχές, είναι άκρως ανησυχητική. Η μεταφορά Δυτικών στρατευμάτων και υλικού σε μια περιοχή που μετράει οχτώ χρόνια σύρραξης-και με χιλιάδες Ρώσων στρατιωτών στα Ουκρανικά σύνορα-το μόνο που καταφέρνει είναι να ενθαρρύνει τους πολεμοκάπηλους. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε ακόμα περισσότερη στρατιωτικοποίηση από όλες τις πλευρές, με μόνους ωφελημένους το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα.

Εξακολουθούμε να βλέπουμε Δυτικούς ηγέτες να υποτάσσονται στις ΗΠΑ και την κυβερνώσα ελίτ της. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί αντιδημοκρατικά καθεστώτα στο να γίνουν ακόμα πιο αυταρχικά, για να αντιμετωπίσουν την Αμερικανική κυριαρχία, καθηλώνοντας τον πλανήτη σε ένα επικίνδυνο θέατρο του παραλόγου, οπου κάθε πλευρά χρησιμοποιεί την άλλη σαν δικαιολογία για τις πράξεις της.

Την ώρα που η Ευρώπη παραδίνεται στις ορέξεις των ιμπεριαλιστών και το ΝΑΤΟ ανενόχλητο γίνεται κατα 14 χώρες μεγαλύτερο από τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, οι «προοδευτικές» φωνές παραμένουν εκκωφαντικά σιωπηλές. Γινόμαστε επίσης μάρτυρες της δυσλειτουργίας διεθνών θεσμών που στήθηκαν για να αντιμετωπίζουν ζητήματα «ειρήνης και διεθνούς ασφάλειας», με τα Ηνωμένα Έθνη ανίκανα να δράσουν πέρα από το επίπεδο της ρητορείας.

Eμείς στο DiEM25 προτείνουμε:

  • Την επίλυση όλων των ενεργών πολιτικών συγκρούσεων αποκλειστικά μέσω ειρηνικών και διπλωματικών οδών.
  • Να σταματήσουν άμεσα και οι δύο πλευρές τις προκλητικές κινήσεις, όπως παράταξη στρατευμάτων, αποστολές οπλισμού, μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις ή περεταίρω μεγέθυνση στρατιωτικών συμμαχιών.
  • Να μπεί ένα τελος στην περαιτέρω εξάπλωση του ΝΑΤΟ, με τελικό σκοπό την κατάργησή του ως ξεπερασμένο, μέσα από τη δημιουργία ενός ειρηνευτικού θεσμού για την Ευρώπη και τον κόσμο.
  • Tην υιοθέτηση της Πράσινης Συμφωνίας για την Ευρώπη που καθιστά ξεπερασμένη τη στρατιωτική συσσώρευση.
  • Την απoκλιμάκωση της συγκρουσιακής ρητορικής και ένα φρένο στην πολεμοκαπηλεία από τα κυρίαρχα ΜΜΕ.

Η συνεχιζόμενη επένδυση σε μηχανισμούς πολέμου μας απομακρύνει από τη συνεργασία ενάντια στις πραγματικές προκλήσεις της εποχής, όπως η κλιματική κατάρρευση και η παγκόσμια ανισότητα. Μακριά από μας η απάθεια και η παραίτηση: Υπάρχει τρόπος να φύγουμε από το μονοπάτι των συγκρούσεων, και να μπούμε σε μια οδό ειρήνης και συνεργασίας.

Η ανακοίνωση συνυπογράφεται από τα ΜέΡΑ25 Γερμανίας και Ελλάδας (Εκλογικοί βραχίονες του DiEM25).

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο