Δέσποινα Παρασκευά: Η συστηματικότητα των επαναπροωθήσεων καταδεικνύει ότι πρόκειται για μια de facto πολιτική των μεταναστευτικών ροών

Συνεντεύξεις - videos
10 Ιούλ, 2021

Μια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που δημοσιεύτηκε πρόσφατα έρχεται να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά αυτό που όλοι οι εμπλεκόμενοι με τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών γνωρίζουν, αλλά αρνούνται υποκριτικά. Η υπεύθυνη εκστρατειών του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Δέσποινα Παρασκευά, μιλά στο «Στίγμα της ΜέΡΑς» για την απάνθρωπη τακτική των επαναπροωθήσεων που εφαρμόζουν συστηματικά στα σύνορα οι ελληνικές αρχές:

Έχουμε ξεκινήσει εδώ και κάποιες ημέρες μια εκστρατεία συλλογής υπογραφών με στόχο την απόδοση ορατότητας στο ζήτημα των συντελούμενων επαναπροωθήσεων στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας, τη διερεύνηση όλων των σχετικών καταγγελιών που έχουν γίνει, καθώς και να ζητήσει τον άμεσο τερματισμό τους.

Η εκστρατεία αυτή έρχεται ως συνέχεια μιας μεγάλης έρευνας που έχει διεξάγει η Διεθνής Αμνηστία το προηγούμενο διάστημα και δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα. Αυτή η έρευνα περιλαμβάνει 16 συνεντεύξεις και τεκμηριώνει 21 περιστατικά επαναπροωθήσεων που έχουν συντελεστεί την περίοδο Ιουνίου-Δεκεμβρίου 2012. Οι μαρτυρίες που καταγράφονται αφορούν περισσότερα από χίλια άτομα, γιατί οι επαναπροωθήσεις δεν είναι ατομικές, αλλά αφορούν ομάδες ανθρώπων.

Δυστυχώς, η έρευνα αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η συστηματικότητα των πρακτικών αυτών καταλήγει να γίνεται μια de facto πολιτική συνοριακής διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών.

Οι άνθρωποι αυτού που καταφτάνουν δεν έχουν καν τη δυνατότητα να διατυπώσουν το αίτημά τους για βοήθεια και να εξεταστεί η περίπτωσή τους.

Η έρευνα που δημοσιεύσαμε περιέχει επιπλέον καταγγελίες για πολλαπλές παραβιάσεις, αφού πέρα από την αναγκαστική επιστροφή, περιλαμβάνονται και παράνομες συλλήψεις, παράνομες κρατήσεις, καθώς και άσκηση βίας.

Η έκθεση επίσης διαπιστώνει τη μη καταγραφή των στοιχείων των ανθρώπων αυτών και, κατά συνέπεια, τη μη αξιολόγηση της κατάστασής τους.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες που περιλαμβάνονται, οι πρακτικές των επαναπροωθήσεων πραγματοποιούνται με συντονισμό διαφόρων σωμάτων των ελληνικών αρχών, ένστολων ή μη, ενώ η συστηματική αυτή πρακτική φαίνεται ότι είναι και αποτέλεσμα ενός κλίματος ατιμωρησίας και μη λογοδοσίας που επικρατεί.

Για την εκστρατεία μπορεί κάποιος να ενημερωθεί στο site της Διεθνούς Αμνηστίας και βέβαια να τη στηρίξει με την υπογραφή του.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο