Χαιρετίζουμε το Pride, διεκδικούμε ίσα δικαιώματα για όλ@

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
14 Ιούν, 2024

Το φετινό pride μας βρίσκει λίγους μήνες μετά την ψήφιση του νόμου για την ισότητα στον γάμο. Τότε, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το νομοσχέδιο αυτό «[…]αντικατοπτρίζει την σημερινή Ελλάδα: μια προοδευτική δημοκρατική χώρα, προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές αξίες». Αλλά ποιες είναι τελικά αυτές οι ευρωπαϊκές αξίες στις οποίες αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός; Τι δικαιώματα εξασφαλίζουν και κυριότερα για ποιους; Όπως φάνηκε και από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, οι ρητορικές μίσους κερδίζουν όλο και πιο πολύ έδαφος και η Ευρώπη στρέφεται προς την άκρα δεξιά, προκαλώντας ανησυχία για το μέλλον μας.

Ταυτόχρονα τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και πολλές κυβερνήσεις εκμεταλλεύονται τα ζητήματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων για να κάνουν pink washing πολιτική. Το είδαμε να συμβαίνει με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και την ψήφιση του νόμου για την ισότητα στον γάμο, αλλά το βλέπουμε και από κυβερνήσεις όπως αυτήν του Ισραήλ, όταν στρατιώτες της IDF κυματίζουν τις σημαίες του pride πάνω από τα συντρίμμια και τα νεκρά σώματα των Παλαιστινίων. Οι σημαίες όχι απλώς χάνουν το νόημα τούς, αλλά γίνεται μια μελετημένη προσπάθεια να μετατραπούν σε σύμβολα μίσους και καταπίεσης. Όπως καμιά εθνική σημαία δεν μπορεί να ξεπλύνει εγκλήματα πολέμου έτσι και η σημαία με τα χρώματα του ουράνιου τόξου, δεν αλλάζει την πραγματικότητα παρά μόνο επιχειρεί να την διαστρεβλώσει.

Από το Stonewall, μέχρι σήμερα το pride ή φεστιβάλ υπερηφάνειας όπως συχνά αποκαλείται, η διοργάνωση αποτελεί γιορτή για πολλ@ από εμάς αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι γεννήθηκε μέσα από μια βίαιη εξέγερση και συνεχίστηκε ως σύγχρονος απελευθερωτικός αγώνας για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα. Ως Τομέας Ισότητας Φύλου και ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25, ως ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και ως άτομα που στεκόμαστε δίπλα στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, χαιρετίζουμε την ημέρα υπερηφάνειας και επιμένουμε στον αυθεντικό χαρακτήρα του κάθε pride ως κίνημα διεκδίκησης ίσων δικαιωμάτων για ολ@.

Πιστεύουμε σε ένα ειλικρινά συμπεριληπτικό και διαθεματικό pride και τασσόμαστε απέναντι σε κάθε ομοφοβική άποψη και σε κάθε ρητορική μίσους. Δεν υπάρχει μερική υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων! Ή θα ταχθούμε ριζοσπαστικά υπέρ της διεκδίκησης βασικών δικαιωμάτων για όλ@ ή θα υποκρινόμαστε.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο