Χαιρετισμός ΜέΡΑ25 στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιατρικής της Εργασίας και του Περιβάλλοντος

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
06 Νοέ, 2021

Το ΜέΡΑ25 ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής της Εργασίας και Περιβάλλοντος στο «2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ», παραβρέθηκε μέσω της συνοδοιπόρου, κ.Δώρας Θεοδωροπούλου, μέλους του Τομέα Υγείας, απευθύνοντας χαιρετισμό. Παράλληλα καταγράφηκαν με προσοχή τα δίκαια αιτήματα και τα προβλήματα του κλάδου για τα οποία δεσμευόμαστε να ενεργήσουμε στο μέλλον.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός:

Στο ΜέΡΑ25 αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα και τη σημασία της Ιατρικής της Εργασίας και του Περιβάλλοντος γιατί είναι η μόνη ειδικότητα που πέρα από την πρόληψη, προστατεύει τα εργασιακά δικαιώματα του εργαζόμενου. Και το τελευταίο διάστημα στο ΜέΡΑ25 στεκόμαστε με μεγάλο σεβασμό, αλληλέγγυοι στους πρεκάριους εργαζόμενους της efood, στους εξαντλημένους εργάτες του λιμανιού της Cosco και στους εργασιακά εξουθενωμένους υγειονομικούς του ΕΣΥ. Η καθημερινότητα και το μέλλον όλων των εργαζόμενων στην πατρίδα μας βρίσκονται στην καρδιά της πολιτικής μας.

Μέχρι σήμερα φαίνεται να μην έχουν γίνει κατανοητοί οι παράγοντες που χαρακτηρίζονται ως συνδημικοί, και αφορούν την εργασία, το σχολείο, τη μαζική μεταφορά, τη βασική υγεία του πληθυσμού και, φυσικά, τη συλλογή και δημοσιοποίηση των επιδημιολογικών δεδομένων με επιστημονικό, δειγματοληπτικό χαρακτήρα.

Στην παρούσα συγκυρία, το ΜέΡΑ25 βλέπει να εξανεμίζονται τα τεράστια αποθέματα ενέργειας, που επενδύουν οι υγειονομικοί, και παρακολουθεί και πάλι να φουντώνει ένα νέο, δυστυχώς, αυτή τη φορά μη αποτρέψιμο κύμα πανδημίας.

Είναι αλήθεια ότι μία έκτακτη κατάσταση απογυμνώνει τα τρωτά σημεία του συστήματος. Η πανδημία αποκάλυψε την έλλειψη εφεδρειών του συστήματος υγείας, οι οποίες ποτέ δεν υπήρξαν στην πραγματικότητα, και αν κάπου υπήρξαν, έχουν εδώ και πολλά χρόνια χαθεί, θύματα του δήθεν οικονομικού «εξορθολογισμού».

Η τραγική ανυπαρξία οργανωμένης πρωτοβάθμιας υγείας, όπως και η κατάρρευση της δευτεροβάθμιας, είναι αποτέλεσμα των μνημονιακών ανορθολογικών και συντεχνιακών πολιτικών. Μόνο με την προϋπόθεση της ενίσχυσης του ΕΣΥ και της πρωτοβάθμιας υγείας, όπως έχουμε τονίσει, και μάλιστα καταθέσει επανειλημμένα σε τροπολογία στη Βουλή, θα μπορούσαμε να παλέψουμε την πανδημία. Μόνο διορθώνοντας το σύστημα, ο στοχευμένος εμβολιασμός θα μπορούσε να νικήσει με τρόπο ενωτικό για την κοινωνία.

Αυτή θα ήταν η πραγματική επένδυση στην υγεία και ας απαιτούσε προσωρινά μεγαλύτερο δημόσιο κόστος, καθώς θα έδινε απάντηση όχι μόνο στην κρίση του κορονοϊού, αλλά και στην αυξημένη θνησιμότητα από δεκάδες άλλες ασθένειες, που παραμελήθηκαν μέσα στη μονοθεματικότητα της πανδημίας.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το μομέντουμ μεταβάλλεται και εμείς εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμα η ευκαιρία για τη χώρα να ξαναχτίσει τη δημόσια υγεία της, ακριβώς εξ αφορμής της πανδημίας. Με ένα κλάσμα των χρημάτων από αυτά που τα μνημόνια έχουν στερήσει από τη χώρα.

Είναι ρόλος του επιστημονικού διαλόγου να αναδείξει τα ζητούμενα και τις λύσεις. Στο ΜέΡΑ25 εδώ και 19 μήνες δεν καλούμε για τίποτα άλλο, παρά για τη σταθερή εφαρμογή των επιστημονικών γνώσεων υπέρ μιας συμπεριληπτικής και οικονομικά δίκαιης κοινωνίας.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο