Καρόλε Ράκετε: η προσωποποίηση της ανυπακοής προς τον παραλογισμό

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
01 Ιούλ, 2019

Έχουν περάσει τρεις ημέρες από την σύλληψη της Καρόλε Ράκετε, της πλοιάρχου του διασωστικού σκάφους Sea Watch 3.

Το ιστορικό

Στις 12 Ιουνίου, το πλοίο Sea Watch 3 διέσωσε 53 ναυαγούς ανοιχτά της Λιβύης, σε διεθνή ύδατα. Οι 53 ήταν πρόσφυγες και μετανάστες, που είχαν αποδράσει από την κόλαση της Λιβύης – στην οποία Λιβύη έχουν αναβιώσει μέχρι και τα σκλαβοπάζαρα μετά την “ανθρωπιστική επέμβαση” της Δύσης…

Το σκάφος Sea Watch 3 αποτελεί μέρος ενός μικρού στολίσκου που έχει αποστολή την διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα (σημειωτέον πως στη Μεσόγειο βρίσκουν τραγικό θάνατο χιλιάδες άνθρωποι κάθε μήνα). Η διάσωση των 53 έδινε μόνο μία επιλογή στην πλοίαρχο του σκάφους Καρόλε Ράκετε: να οδηγήσει τους διασωθέντες σε ασφαλές μέρος, και προφανώς αυτό δεν ήταν η επιστροφή τους στη Λιβύη. Το κοντινότερο τέτοιο μέρος ήταν η ιταλική νήσος Λαμπεντούζα. Κι εδώ ξεκινά ο παραλογισμός. Η Ιταλία του νεοφασίστα Σαλβίνι έχει απαγορεύσει την είσοδο σε ιταλικά χωρικά ύδατα ακόμα και διασωστικών σκαφών που φέρουν ναυαγούς πρόσφυγες και μετανάστες, έστω κι αν κινδυνεύει η ζωή τους.

Το Sea Watch 3 παρέμεινε σε διεθνή ύδατα για περίπου δυο εβδομάδες, με την κατάσταση των διασωθέντων να χειροτερεύει, αρκετοί έχριζαν περίθαλψης και το σκάφος δεν μπορούσε πλέον να παρέχει ούτε τα στοιχειώδη – το όποιο ιατροφαρμακευτικό υλικό έφερε είχε σωθεί. Το σκάφος είτε θα έδενε άμεσα στο κοντινότερο ασφαλές λιμάνι, είτε θα πέθαιναν άνθρωποι. Η Καρόλε Ράκετε πήρε την ηθικά σωστή απόφαση να οδηγήσει το σκάφος στη Λαμπεντούζα, με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα: την σύλληψή της ως δουλέμπορο, μεταξύ άλλων κατηγοριών. Η πλοίαρχος αντιμετωπίζει 10ετή φυλάκιση…

Σαλβίνι

Ο Ματέο Σαλβίνι έχει επιβάλει πλήρως την ατζέντα του στην ιταλική κυβέρνηση: η απάντηση σε όλα τα προβλήματα είναι οι ξένοι, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Μέσα στη ρητορική του υπάρχουν και ψήγματα αλήθειας, όπως συμβαίνει πάντα άλλωστε με τον λαϊκισμό και τον φασισμό που εκφράζει ο κ.Σαλβίνι. Ποια είναι αυτά; Ότι το μεταναστευτικό/προσφυγικό είναι διεθνές ζήτημα και η ΕΕ πρέπει να το αντιμετωπίσει συλλογικά και όχι να το μεταθέτει στους ώμους 3-4 χωρών στο Νότο. Ναι, αυτό είναι γεγονός, έτσι πρέπει να γίνει. Ως γνήσιος όμως φασίστας, ο Σαλβίνι πατάει πάνω σε μια αλήθεια για να οικοδομήσει το μισανθρωπικό του σχέδιο. Αντί να τα βάλει με την ΕΕ, στην πράξη και όχι στα λόγια – επειδή στην πράξη κάνει ό,τι του λένε οι Βρυξέλλες, τα βάζει με τους πλέον αδύναμους. Ποιο είναι το σκεπτικό του άραγε; “Θα τους αφήνουμε να πνίγονται, μωρά, παιδιά, έγκυες γυναίκες, άνδρες, γέροι, απαγορεύοντάς τους την προσέγγιση στα χωρικά μας ύδατα, δείχνοντας πώς είμαστε αδίστακτοι, και άρα τον ανθρωπισμό που δεν δείχνουμε εμείς, θα αναγκαστεί να τον δείξει η ΕΕ;” Κάνει πολιτική πάνω σε νεκρούς ο Σαλβίνι, όσο περισσότερα τα πτώματα, τόσο μεγαλύτερη η ισχύς του, αυτό είναι το δόγμα του νεοφασίστα Σαλβίνι.

Το ΜέΡΑ25 δηλώνει την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή του στην Καρόλε Ράκετε, η οποία έπραξε το ηθικά και ανθρωπιστικά ορθό και τίποτα παραπάνω, και σημειώνει δύο πράγματα που πάντα πρέπει να θυμόμαστε όλοι όταν μιλάμε για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες:

  1. Κανείς δεν φεύγει από τη χώρα του για να πάει κάπου που τον θεωρούν ξένο, που τον περιθωριοποιούν εξ ορισμού, χωρίς να συντρέχει απόλυτη ανάγκη.
  2. Η Ευρώπη των 500εκ να παύσει επιτέλους να φοβάται 2 με 3 εκατομμύρια εξαθλιωμένους ανθρώπους που ζητούν άσυλο, είτε είναι πρόσφυγες, είτε μετανάστες.

Όπως δήλωσε χτες η ίδια η πλοίαρχος: “Δεν ήταν μια βίαιη πράξη η είσοδος στα χωρικά ύδατα της Ιταλίας, ήταν μια πράξη ανυπακοής στον παραλογισμό”.

 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο