Άρης Στυλιανού: Η κυβέρνηση έχει βάλει σκοπό να ξεθεμελιώσει μια σειρά από κοινωνικές κατακτήσεις της μεταπολίτευσης

Συνεντεύξεις - videos
29 Μάι, 2021

Οι αγώνες των φοιτητών και των πανεπιστημιακών δασκάλων τους απέδωσε καρπούς και η κυβέρνηση ανακρούει πρύμναν στα σχέδια της για την είσοδο της αστυνομίας στα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα. Σε παρέμβασή του στο «Στίγμα της ΜέΡΑς», o Άρης Στυλιανού, πρόεδρος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, χαιρετίζει αυτή τη νίκη του φοιτητικού κινήματος, που υποστηρίχθηκε και από τη μεγάλη πλειοψηφία των καθηγητών, όμως επισημαίνει ότι απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση, ο αγώνας σε καμία περίπτωση δεν έχει τελειώσει:

Σήμερα είναι μια ευχάριστη μέρα, αν δώσουμε βάση στο δημοσίευμα της «Εφημερίδας της Κυβερνήσεως», των Νέων, ότι παραπέμπεται στις καλένδες το νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη για την αστυνομία στα πανεπιστήμια.

Βέβαια, αυτήν την εξέλιξη την είχαμε διαπιστώσει το τελευταίο διάστημα, κυρίως με την υποχωρητική στάση που πήρε η κυβέρνηση μετά από τα γεγονότα στο ΑΠΘ και αλλού. Αυτό το κλίμα είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τόσο ένα κύμα συμπαράστασης προς τους φοιτητές από την κοινωνία, αλλά και ένα φοιτητικό κίνημα.

Υπάρχουν νόμοι που όταν είναι άδικοι προκαλούν αντιδράσεις και σαν αποτέλεσμα μένουν στα χαρτιά. Και αυτή τη στάση την υιοθετούν οι ίδιες οι κυβερνήσεις, για να μην έρθουν σε περαιτέρω σοβαρές ρήξεις με τους πολίτες ή τους φοιτητές στην προκειμένη περίπτωση.
Εντούτοις, δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε, γιατί υπάρχει μια σειρά από σοβαρά μέτωπα να αντιμετωπίσουμε και στα πανεπιστήμια και στην κοινωνία. Αυτή η κυβέρνηση έχει σκοπό να ξεθεμελιώσει ό,τι ήταν κατάκτηση της μεταπολίτευσης. Με τα καλά της και τα στραβά της, η μεταπολίτευση θεμελίωσε την πιο ομαλή και θεσμική περίοδο ευημερίας που έχει βιώσει το νεώτερο ελληνικό κράτος από την ίδρυσή του πριν από δύο αιώνες. Μπορούν ενδεχομένως να εντοπιστούν κάποια ελαττώματα σε αυτήν την περίοδο, όμως με τη μεταπολίτευση και το Σύνταγμα του 1975, που με κάποιες μεταρρυθμίσεις ισχύει ως τις μέρες μας, δημιουργήθηκε ένα «κοινωνικό συμβόλαιο» για τους πολίτες και την κοινωνία. Σήμερα, γίνεται μια γενικευμένη επίθεση σε διάφορους τομείς, όπως στο φυσικό περιβάλλον, στα εργασιακά και στο οικογενειακό δίκαιο, με σκοπό να αλλάξουν όλες αυτές οι σταθερές.

Ειδικότερα για τα πανεπιστήμια, υπάρχει συνολικά μια αντιδραστική ατζέντα της κυβέρνησης, της οποίας η αστυνομία ήταν απλά μία από τις αιχμές της. Μην ξεχνάμε τις αλλαγές που έγιναν για το πανεπιστημιακό άσυλο, ακόμη και τη μείωση του αριθμού των εισακτέων, με σκοπό να στρέψουν τους νέους στα ιδιωτικά κολέγια, όπου θα παρέχονται γνώσεις αμφιβόλου ποιότητας, αφού δεν ελέγχονται.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο