Από το σπίτι της Ιωάννας Κολοβού μέχρι τα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, το δικαίωμα στη στέγη είναι αδιαπραγμάτευτο

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
23 Νοέ, 2022

Από το σπίτι της Ιωάννας Κολοβού μέχρι τα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, το δικαίωμα στη στέγη είναι αδιαπραγμάτευτο.

Χθες, Τρίτη 22/11, η Ελληνική Αστυνομία εισέβαλε στα Προσφυγικά κτήρια της Λ. Αλεξάνδρας, με αφορμή τη σύλληψη ατόμου που κατηγορείται για την επίθεση στον ραδιοφωνικό σταθμό του Real News. Λίγη ώρα μετά, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις (ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΕΚΑΜ) περικύκλωσαν το οικοδομικό τετράγωνο προκαλώντας κυκλοφοριακό πρόβλημα, πανικό στους περίοικους και χάος στο Νοσοκομείο του Αγίου Σάββα, που συνορεύει με την κοινότητα των προσφυγικών.

Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε αργά τη νύχτα με απολογισμό 79 προσαγωγές, στους οποίους αποδόθηκαν σε όλους κατηγορίες και μετατράπηκαν σε συλλήψεις, ανάμεσα στους οποίους και ένας φωτορεπόρτερ. Η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου με σχετική ανακοίνωση της, καταγγέλει την σύλληψη του συναδέλφου τους και την παρακώλυση της δουλειάς του, αφού βρισκόταν στο σημείο για να καλύψει την επιχείρηση και η ΕΛΑΣ τον συνέλαβε, παρότι γνώριζε την ιδιότητά του.

Η χθεσινή επιχείρηση στα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας είναι μια αυταρχική επίθεση με ρατσιστικά κίνητρα από το κράτος, με εκδικητική λογική μετά την αποτυχημένη έξωση, την προηγούμενη ημέρα, στο σπίτι της Ιωάννας Κολοβού, που ο αλληλέγγυος κόσμος εμπόδισε την αστυνομία να πετάξει στο δρόμο μια χαμηλόμισθη συνταξιούχο.

Εδώ και χρόνια, ήταν γνωστή η επιθυμία του κράτους να προχωρήσει σε εκκένωση της κατειλημμένης κοινότητας των Προσφυγικών. Στα πλαίσια του gentrification του κέντρου της Αθήνας, μετά την πλατεία Εξαρχείων και το άδειασμα πολλών καταλήψεων (πολλές εκ των οποίων είχαν ιστορική προσφορά αλληλεγγύης), των απειλών εκκένωσης του προσφυγικού camp του Ελαιώνα για την ανάγκη ανέγερσης εργοταξίου για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Σειρά είχαν τα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Ως Τομέας Δικαιωμάτων του ΜέΡΑ25 εκφράζουμε την στήριξή μας στις μεταναστευτικές και προσφυγικές κοινότητες που διαμένουν στα κτίρια της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Στην βάρβαρη επίθεση που δέχεται ο κόσμος του κινήματος, εστίες αντίστασης όπως τα Προσφυγικά είναι πολύτιμες, αφενός για τον κόσμο που στεγάζεται εκεί, αφετέρου για την οργάνωση μετώπου απέναντι στις νεοφιλελεύθερες και αντιλαϊκές πολιτικές.

Απαιτούμε την απόσυρση όλων των κατηγοριών για τους 79 συλληφθέντες και δηλώνουμε ξεκάθαρα πως δεν θα επιτρέψουμε καμία άλλη έξωση σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη όσο ποτέ τη στέγη.

Το δικαίωμα στη στέγη είναι ιερό.
Κανένας μόνος απέναντι στην επίθεση του κράτους.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο