Άνθρωποι της Τέχνης: Γιατί στηρίζουμε το ΜέΡΑ25

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
23 Ιούν, 2023

Εμείς, άνθρωποι της Τέχνης, ενόψει των κρίσιμων ελληνικών εθνικών εκλογών στις 25 Ιουνίου 2023, θα θέλαμε να κάνουμε μερικές διαπιστώσεις και μια πρόταση:

Η ήττα της Αριστεράς στις εκλογές στις 21/5/2023 δεν ήταν το αποτέλεσμα της πειθούς μιας νεοφιλελεύθερης αντίληψης για την οικονομία και τον Άνθρωπο. Ήταν το αποτέλεσμα της κόπωσης ενός κουρασμένου λαού που δεν ήθελε άλλο να ακούει για όσα δεινά βίωσε από το 2009 μέχρι σήμερα: Τα 13 χρόνια συνεχούς Κρίσης, όπου το hungover των Ολυμπιακών και της πλαστής ευημερίας, διαδέχτηκε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, η ελληνική χρεωκοπία, τα μνημόνια, ξανά τα μνημόνια και μετά η πανδημία.

Είναι λογικό, οι Έλληνες πολίτες, μαζί με το άγχος της επιβίωσης, να κλείσουν τα αυτιά σε όσους τους υπενθύμιζαν ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει σε σχέση με την υλική και ψυχική τους κατάρρευση. Η πλύση εγκεφάλου που έχουμε υποστεί όλα αυτά τα χρόνια από τα συστημικά και απόλυτα καθοδηγούμενα Μ.Μ.Ε. συσκότισε αντί να φωτίσει την πραγματικότητα που είναι : ότι τίποτα δεν τελείωσε. «Από βυθό σε βυθό, από πόνο σε πόνο, ως τον έσχατο πόνο» , για να θυμηθούμε το Διονύσιο Σολωμό. Δεν φτάσαμε ακόμα στον έσχατο πόνο και αυτό είναι κάτι που -όσοι αγαπάμε τον Άνθρωπο κι όχι τα funds- οφείλουμε να το πούμε ανοιχτά, ακόμα κι αν γίνουμε δυσάρεστοι.

Το ΜΕΡΑ 25επιχειρεί να συμβάλλει στη δημιουργία μιας νέας ιστορικής φάσης για την Αριστερά, που θα ξεπερνά το θρήνο, θα ακυρώνει την αντίληψη του μονόδρομου και θα προτείνει μέσω της ενότητας το ξεπέρασμα των αγκυλώσεων.

Αυτό τεκμαίρεται από τα τέσσερα χρόνια κοινοβουλευτικής παρουσίας του, όπου έγινε η φωνή των κινημάτων, κάθε φορά που ο οδοστρωτήρας του νεοφιλελευθερισμού απειλούσε να ισοπεδώσει άλλον ένα χώρο: στους Φυσικούς Πόρους, στην Εργασία, στον Πολιτισμό. Πολύ απλά, χωρίς το ΜέΡΑ25 στη Βουλή, η φωνή υπεράσπισης κάθε χώρου που γεννάει ανάσες για τους πολλούς, θα πνίγεται μέσα σε μια Μνημονιακή Μονοφωνία.

Είναι η ώρα να κοιταχτούμε ξανά στα μάτια. Είναι η ώρα του Ανθρώπου κι όχι των αρπακτικών.

Αναματερός Γιώργος, jazz auteur

Ατσοπάρδης Λευτέρης, μουσικος

Βαγιονάκης Νικόλας, ηθοποιός – σκηνοθέτης

Βρεττού Nτέπυ, ραδιοφωνική παραγωγός

Βαρδάμη Κίτι, μουσικός

Βεργής Πλούταρχος, παραγωγός

Βουτενιώτης Νίκος, σκηνοθέτης

Γεράσιμος Γεννατάς, ηθοποιός

Γιαγκούλης Σταύρος, ηθοποιός

Γρηγοριάδης Κλέων, ηθοποιός

Δαμουλής Πέτρος, ηθοποιός – μουσικός

Δερβενιώτης Σπύρος, σκιτσογράφος

Δίπλας Φάνης, σκηνοθέτης

Εμμανουήλ Άγης, ηθοποιός – ακτιβιστής

Έντμαν Αλέξιος, χορευτής

Ζαγοραίου Φρόσσω, ηθοποιός

Ζερβουδάκης Δημήτρης, τραγουδοποιός

Καναρέλης Νίκος, εικαστικός

Καρακίτσου Μαρία, ηθοποιός

Κέκας Πάνος, σκηνοθέτης – παραγωγός

Κώνστα Σοφία, Ηθοποιός

Μαζωμένος Βασίλης, σκηνοθέτης – παραγωγός

Μανιατόπουλος Μάριος, λυρικός τραγουδιστής-συγγραφέας

Μήτσης Φώτης, διευθυντής φωτογραφίας

Μιχαηλίδη Ντινα, ηθοποιός

Μιχαηλίδης Αντώνης, συνθέτης

Μουρίκη Πανδώρα, σκηνοθέτις – εικαστικός

Μουσούλη Σταυρούλα, ηθοποιός

Ξυλούρης Αντώνης (Ψαραντώνης), λυράρης

Πανάγου Μυρτώ, ηθοποιός

Παπαδημητρίου Μανια, ηθοποιος

Ρεβενιώτη Πάολα, σκηνοθέτις

Ρεβή Αναστασία, σκηνοθέτις

Σιγάλας Αντώνης, τραγουδιστής

Σπυρόπουλος Τάκης, μουσικοσυνθετης

Στεφανάκις Γιάννης, εικαστικός, ποιητής

Στόλης Βασίλης, τραγουδιστής-μουσικός

Σωτηροπούλου Βίλη – Ηθοποιός, Συγγραφέας

Στράτου Δανάη, γλύπτρια

Τακάκη Καλλιόπη, ηθοποιός

Φάρος Μακης, σκηνοθέτης

Φλώρου Σοφία, χορεύτρια

Frieling Adrian, ηθοποιός

Χακίμ Μαίρη Ντόρις, εικαστικός, σκηνοθέτις

Χαραλάμπους Κίμων (Nomik), τραγουδοποιός

Χαρίτου Κλεοπάτρα, φωτογράφος – σκηνοθέτις

Χατζηγεωργίου Γιούλα, εικαστικος

Χιωτίνη Κατερίνα, hθοποιός

Χρανιωτης Γιωργος, ηθοποιος

Μήνυμα στήριξης του Κώστα Γαβρά

«Σε όλη μου τη ζωή, συμμετείχα στην πολιτιστική και πολιτική ζωή της Ελλάδας και της Υφηλίου μέσα από τις ταινίες μου. Πάvτα απέфευγα vα λέω στους ψηφοφόρους ποιον ή ποιαν vα ψηфíσouv, στηv Ελλάδα ή αλλού. Όμως, στο σημερινό πλαίσιο, μπροστά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, βλέπω μόνο ένα σύγχρονο, ριζοσπαστικό, συνεκτικό πολιτικό πρόγραμμα που θα μπορούσε να ανταποκριθεί στα κοινωνικά προβλήματα της Ελλάδας. Και πολύ πιο πέρα, σ’ έvαv κóσµo πou oδηγείται σε πολλαπλές καταστροφές. Αυτό είναι το πολιτικό πρόγραμμα του ΜέΡΑ25 και του Γιάνη Βαρουφάκη.»

Μήνυμα στήριξης του Ken Loach

«Παίρνω το θάρρος να σας μιλήσω, παρότι ζω στη Βρετανία και φυσικά δεν είμαι έλληνας, όμως διανύουμε μια επικίνδυνη εποχή για όλη την Ευρώπη. Ξέρω ότι η Ελλάδα έχει εγκαταλειφθεί από την υπόλοιπη Ευρώπη τη στιγμή που τόσοι πρόσφυγες καταφθάνουν στις ακτές σας, χωρίς να έχετε λάβει τη βοήθεια που χρειάζεστε για να ανταποκριθείτε. Όμως, σας παρακαλώ να μη το χρεισημοποιήσετε σαν δικαιολογία για να ψηφίσετε τη Δεξιά, που διαμορφώνει την κοινωνία με βάση την εκμετάλλευση, το μίσος, τον διχασμό και μας βλάπτουν όλες και όλους. Έχουμε ανάγκη από μια κοινωνία βασισμένη στην κοινωνική δικαιοσύνη, όπου η εξουσία ανήκει στον λαό, όχι στους ανεξέλεγκτους ολιγάρχες στους οποίους ανήκουν τα ΜΜΕ, καθώς και μεγάλο μέρος των δημόσιων αγαθών και της οικονομίας. Αυτοί αποφασίζουν τι θα παράγουμε και πως, και ποια θα είναι η αποψή μας. Μας αξίζει μια διαφορετική κοινωνία, όπου τα δημόσια αγαθά ελέγχονται από τον λαό και χρηματοδοτούνται επαρκώς. Αυτό αφορά την υγεία, την παιδεία, τις μεταφορές, την ενέργεια, το νερό κι όλα όσα έχει αποστερηθεί ο ελληνικός λαός εδώ και χρόνια. Δίνουμε αγώνα για να ακουστούν αυτές οι φωνές και στη δική μας χώρα. Σας παρακαλώ να συστρατευθούμε.

Ξέρω ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης και το ΜέΡΑ25 έχουν αποδείξει την αξία τους σε αυτά τα ζητήματα. Αν η φωνή τους ακουστεί στις εκλογές, αν μπουν στη νέα Βουλή, θα είναι μέρος της αντιπολίτευσης ενάντια στη Δεξιά, κι έχουμε απεγνωσμένα ανάγκη τη φωνή τους. Σας παρακαλώ βρείτε τον χρόνο να ψηφίσετε. Κάθε ψήφος είναι σημαντική για να μπει το ΜέΡΑ25 στη Βουλή. Σας παρακαλώ στηρίχτε τους, έτσι στηρίζετε κι όλους εμάς. Καλή τύχη, κερδίστε αυτές τις εκλογές! Μαζί θα αγωνιστούμε και μαζί θα γιορτάσουμε τη νίκη!»

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο