Άννυ Παπαρούσου στο Ράδιο ΜέΡΑ: Η άσκηση υπέρμετρης αστυνομικής βίας θα έπρεπε να διώκεται αυτεπαγγέλτως

Συνεντεύξεις - videos
17 Μαρ, 2021

Για τη μεταχείριση που υπέστη η 18χρονη συλληφθείσα και άλλοι συγκατηγορούμενοί της στη ΓΑΔΑ μίλησε στο ΡάδιοΜέρα η δικηγόρος της, Άννυ Παπαρούσου.

“Η Έφη παρενέβη για να βοηθήσει φίλο της που βρισκόταν στα χέρια των αστυνομικών, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και η ίδια και να της αποδοθούν μια σειρά από κακουργήματα και πλημμελήματα, χωρίς να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη απόδειξη. Πρόκειται για μια τυπολογία αυτού του είδους των δικογραφιών. Όταν γίνονται επεισόδια, συλλαμβάνονται άνθρωποι και τους αποδίδονται κατηγορίες όχι ατομικά, αλλά εμμέσως, δηλαδή μέσω της συμμετοχής σε ομάδες που έκαναν ενδεχομένως κάποιες παραβατικές πράξεις. Ή αρκεί καμιά φορά να βρίσκεται κάποιος κοντά στο σημείο ή ούτε κι αυτό ορισμένες φορές. Η συγκεκριμένη κοπέλα είναι μια χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι με τον ίδιο τρόπο έχουν συνδεθεί με την υπόθεση. Δηλαδή, υπάρχει μια υπερβολή η οποία είναι ανεπίτρεπτη για το δίκαιο και τους κανόνες που έχουμε. Βέβαια, όταν όλα αυτά έρθουν στο δικαστήριο, νομίζω θα έρθουν σε μια ισορροπία, όμως το ζήτημα είναι γιατί αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να υποβληθούν σε όλη αυτή τη βαριά δικαστική διαδικασία.”

Στη συνέχεια, η δικηγόρος συμπλήρωσε ότι “η άσκησης υπέρμετρης αστυνομικής βίας, η οποία δεν αποσκοπεί στους σκοπούς της σύλληψης, συνιστά βασανιστήριο και τιμωρείται ως κακούργημα. Βέβαια, απ’ όσο γνωρίζω, κανείς δεν έχει καταδικαστεί μέχρι σήμερα με αυτές τις κατηγορίες. Επίσης, δεν θα πρέπει ο πολίτης να καταφεύγει σε μηνύσεις και να κινεί τις διαδικασίες δίωξης αυτών των περιστατικών, αλλά η Εισαγγελία θα πρέπει να κινείται αυτεπαγγέλτως όταν διαπιστώνονται τέτοιες καταστάσεις.”

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο