Ανακοίνωση Τομέα Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ για την στάση των ευρωβουλευτών της ΝΔ να μην ψηφίσουν την κοινή δήλωση ανησυχίας των 13 κρατών μελών της ΕΕ για την ουγγρική νομοθεσία

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
25 Ιούν, 2021

Πρόσφατα σύσσωμοι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ: Μ. Ασημακοπούλου, Ε. Βόζεμπεργκ-Βριωνίδη, Μ. Κεφαλογιάννης, Σ. Κυμπουρόπουλος, Γ. Κύρτσος, Β. Μεϊμαράκης, Μ. Σπυράκη, Θ. Ζαγοράκης με τη στάση τους στο Ευρωκοινοβούλιο, μας απέδειξαν ότι δεν θεωρούν ανθρώπινο δικαίωμα το δικαίωμα στην άμβλωση. Σε πλήρη αντίθεση λοιπόν με την «επιθυμία» του κ. Χατζηδάκη να γίνουμε «Ευρώπη» στα εργασιακά (γελάει ο κόσμος), φαίνεται πώς στα ζητήματα Ισότητας Φύλου και ΛΟΑΤΚΙ θέλουν να μοιάσουμε περισσότερο με την υπερσυντηρητική Πολωνία ή την σεξιστική Ουγγαρία. Εξάλλου, οι ίδιοι ευρωβουλευτές δεν υπέγραψαν την κοινή δήλωσή ανησυχίας των 13 κρατών-μελών της ΕΕΗ για την ουγγρική νομοθεσία – η οποία κάνει διακρίσεις εις βάρος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων – παρά μόνο μετά την κοινωνική κατακραυγή τους. Παρότι λοιπόν, τρεις μήνες πριν, η ΝΔ καθ’ όλα υποκριτικά κατέκρινε τον Σ. Κυμπουρόπουλο που ψήφισε κατά των αμβλώσεων, οι ευρωβουλευτές – εναργέστατα και σαφώς – συμπνέουν με και επιμένουν σε, αναχρονιστικές και φαλλοκρατικές στάσεις και αντιλήψεις κατακρίνοντας την Έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου που χαρακτηρίζει ως «ανθρώπινο δικαίωμα» το δικαίωμα στην άμβλωση.

Ευτυχώς, η πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών δεν επέτρεψε να επικρατήσει η οπισθοδρομική αυτή οπτική, αλλά είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο το είδος των στάσεων και πεποιθήσεων που αντιπροσωπεύουν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ. Η επικινδυνότητα τους μάλιστα, ενισχύεται από την υποκριτική στάση που διατηρούν στο δημόσιο λόγο καθώς, αφουγκραζόμενοι τη μερίδα της κοινωνίας που δεν επιθυμεί την επιστροφή στον εθνοπατριαρχικό συντηρητισμό, υποκρίνονται τους προοδευτικούς. Ενδεικτικό ότι οι ίδιοι αρνήθηκαν, παρά τα δημοσιεύματα ακόμη και των πρακτικών του ψηφίσματος, ότι τοποθετήθηκαν κατά της Άμβλωσης ως Ανθρώπινο δικαίωμα. Πηγή αισιοδοξίας αποτελεί αυτό το ολοένα αυξανόμενο προοδευτικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που έχει τα αντανακλαστικά του σε επιφυλακή, ανθίσταται στην υποκρισία και αναγνωρίζει τους θεατρινισμούς της κυβέρνησης. Ως Μέρα25, αυτό το κομμάτι της κοινωνίας χαιρετίζουμε, στηρίζουμε και αντιπροσωπεύουμε γιατί εκεί ανήκουμε όταν στεκόμαστε αλληλέγγυα και μαχητικά για τα αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα των γυναικών και ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο