Άκης Σωτηρόπουλος, μέλος ΓΣ ΑΔΕΔΥ: Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι να τελειώσει μια και καλή με το συνδικαλισμό

Συνεντεύξεις - videos
16 Απρ, 2021

Πολλαπλές οι στοχεύσεις του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, με τις αλλαγές που προωθεί στα εργασιακά, όχι μόνο στο πεδίο του 8ωρου και των υπερωριών, αλλά και κατά του ίδιου του πυρήνα του συνδικαλιστικού κινήματος. Μας εξηγεί στη συνέντευξη που έδωσε στο «Στίγμα της ΜέΡΑς» το μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, Άκης Σωτηρόπουλος:

Πέρα από το γεγονός ότι ο κ. Χατζηδάκης επαξίως θα γίνει ο υπουργός του 10ωρου, ο υπουργός που θα καταργήσει τις υπερωρίες, με το νομοσχέδιο που προωθεί για τα εργασιακά βάλλει ευθέως και κατά του ιερού δικαιώματος της απεργίας.

Με αυτό το σχέδιο νόμου, που πρέπει να ομολογήσουμε ότι βαδίζει πάνω στις ράγες που είχε θέσει ο νόμος Αχτσιόγλου της προηγούμενης κυβέρνησης, ο υπουργός Εργασίας επιβάλλει την ηλεκτρονική ψηφοφορία προκειμένου να ληφθεί απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση. Την ίδια στιγμή, για τους ευαίσθητους τομείς του Δημοσίου επιβάλλεται η ύπαρξη προσωπικού ασφαλείας κατά τη διάρκεια της απεργίας, αριθμού ίσου με το ένα τρίτο των υπαλλήλων, ακυρώνοντας ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο το στόχο της κινητοποίησης.

Επίσης, ο νέος νόμος θα καθιστά πολύ εύκολο να χαρακτηρίζεται μια απεργία παράνομη και καταχρηστική, αφού θα αρκεί για αυτό το σκοπό μια απλή καταγγελία του εργοδότη ότι ασκήθηκε σωματική ή ψυχολογική βία.

Το μεγάλο στοίχημα αυτής της κυβέρνησης στις παρούσες συνθήκες με την πανδημία είναι να τελειώσει μια και καλή με το συνδικαλισμό. Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει και υποχρεωτική καταχώριση των συνδικάτων σε ειδικό μητρώο, ουσιαστικά μιλάμε δηλαδή για φακέλωμα των συνδικαλιστών, ενώ αν τα συνδικάτα αρνηθούν να καταχωρηθούν στο μητρώο αυτό, τους στερείται η δυνατότητα να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις των συλλογικών συμβάσεων. Είμαστε μάρτυρες μιας προσπάθειας πλήρους αποσυλλογικοποίησης και απομαζικοποίησης των διαδικασιών, θέλοντας να επιβάλλουν ένα συνδικαλισμό του πληκτρολογίου, του καναπέ, ένα συνδικαλισμό που τους βολεύει, ένα χειραγωγημένο συνδικαλισμό.

Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Σωτηρόπουλου εδώ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο