Α. Λεγάκη στο ΡάδιοΜέρα: H κυβέρνηση ζει σε μια νησίδα στην οποία μπορούν να ανέβουν πολύ λίγοι – Έξω από αυτή βρίσκονται εκατομμύρια καταπιεσμένων ανθρώπων

Συνεντεύξεις - videos
13 Μαρ, 2021

“Ο κόσμος δεν είναι διατεθειμένος να εμπιστευτεί πλέον σε αυτήν την κυβέρνηση τη διαχείριση της υγείας και της ζωής του” δήλωσε με έμφαση η δικηγόρος Αντωνία Λεγάκη σε συνέντευξη που έδωσε στο ΡάδιοΜέρα και τη Μπούλικα Μιχαλοπούλου.

Η κ. Λεγάκη σχολίασε ότι “στην πραγματικότητα, αυτή η κυβέρνηση ζει σε μια νησίδα εντός της κοινωνίας και σε αυτή τη νησίδα μπορούν να ανέβουν πολύ λίγοι. Έξω από αυτή τη νησίδα βρίσκονται εκατομμύρια καταπιεσμένων ανθρώπων”.

“Σε αυτή τη συγκυρία που ο κόσμος έχει ξεσηκωθεί, θα ήταν χρήσιμο να κάνουμε μια ιστορική αναδρομή της πορείας κατάκτησης των πολιτικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών για να διαπιστώσουμε ότι όλα αυτά τα δικαιώματα που σήμερα θεωρούμε δεδομένα, κάποτε δεν ήταν και κατακτήθηκαν μετά από μαζικούς αγώνες στο δρόμο.”

Η νομικός θεωρεί ότι ένας βουλευτής -της Νέας Δημοκρατίας στην προκειμένη περίπτωση- δεν μπορεί στις μέρες μας να χαρακτηρίζει κάποιον απαξιωτικά ως “αναρχικό”, “αριστερό” ή οτιδήποτε άλλο και αυτό να μην θεωρείται πειθαρχικό αδίκημα. Επίσης, με αυτή τη δήλωση ο βουλευτής, που παρεμπιπτόντως έχει ορκιστεί πίστη στο Σύνταγμα και τους νόμους, ομολογεί ότι μας φακελώνουν, ξέρουν τα πολιτικά μας φρονήματα.

Παράλληλα, είναι προβληματική και η αναλογικότητα των κατηγοριών που αποδίδονται, σε συνάρτηση με την ιδιότητα του καθένα. Για παράδειγμα, ο αστυνομικός που φαίνεται να ξυλοκοπεί το νεαρό στη Ν. Σμύρνη, απλά τέθηκε σε διαθεσιμότητα, ενώ τα άτομα που συνελήφθησαν για τη συμμετοχή τους στη διαδήλωση που ακολούθησε, διώκονται για κακουργήματα.

Επίσης, η κ. Λεγάκη καταφέρθηκε και ενάντια στα φαινόμενα λογοκρισίας που τελευταία απαντώνται όλο και πιο συχνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντας ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο κάποιοι άνθρωποι πίσω από κάποιες συσκευές να αποφασίζουν τι μπορεί να ανεβαίνει στις πλατφόρμες, όταν δεν γνωρίζουμε ούτε ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, ποιους σκοπούς εξυπηρετούν και, τελικά, σε ποιο πολίτευμα αναφέρονται.

Για την υπόθεση της μεταγωγής του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, η δικηγόρος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για νομικό ζήτημα, αλλά εξόχως πολιτικό. Η κυβέρνηση θέλει να περάσει το μήνυμα ότι οι νόμοι εφαρμόζονται για κάποιους, ενώ για κάποιους άλλους όχι και είναι στη διακριτική της ευχέρεια να επιλέξει ποιος ανήκει σε ποια ομάδα. Πρόκειται για ένα πισωγύρισμα εφιαλτικό για όλη την κοινωνία.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο