«Νόμιζαν ότι τέλειωσαν μαζί μας πετώντας μας από τη Βουλή» – Συγκέντρωση στην Αθήνα

Δραστηριότητα
04 Ιούν, 2024

Σε μια κατάμεστη πλατεία Κολοκοτρώνη, μπροστά στην παλιά Βουλή, με δυναμική παρουσία νέων ανθρώπων, φοιτητών, εργαζόμενων, εκπροσώπων της γενιάς που έδωσε μάχες απέναντι στον αυταρχισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη, πραγματοποιήθηκε η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά.

Στην ομιλία του ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και υποψήφιος ευρωβουλευτής Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε μεταξύ άλλων:

Μας ήθελαν εκτός, γιατί δεν ήθελαν το ΜέΡΑ25 στη Βουλή να λέει την αλήθεια. Αντιμετωπίσαμε έναν καλά σχεδιασμένο ταξικό πόλεμο εναντίον των πολλών. Όμως κανένας δεν σέβεται τον yes-man αφού σκύψει το κεφάλι!

Ομως η υπεύθυνη ανυπακοή υπέρ των πολλών είναι απόψε εδώ και αγκαλιάζεται από τους νέους ανθρώπους που κατάφεραν μεγάλες νίκες. Εσείς οι νέοι και νέες που διώξατε την «πανεπιστημιακή αστυνομία» από τις σχολές σας. Που βγήκατε στους δρόμους για το έγκλημα στα Τέμπη. Που σηκώσατε τη σημαία του αγώνα της αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, απέναντι στη Γενοκτονία του σιδερόφρακτου Ισραήλ. Που στηρίξατε τα θύματα των γυναικτονιών, των Λιγνάδηδων, που καταγγείλατε τους δολοφόνους του Παύλου, του Ζακ, του Μάγγου, που σταθήκατε στοπλευρό των νεαρών Ρομά στο σώμα των οποίων ασκούνται βρίζοντας επίορκοι αστυνομικοί, που βάλατε πλάτη στους απεργούς της eFood, της ΒΙΟΜΕ, της ΛΑΡΚΟ. Εσείς που είπατε «ΟΧΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ» κόντρα σε ολόκληρο το πολιτικό προσωπικό: τη Νέα Δημοκρατία και τα τρία μετα-ΠΑΣΟΚ του δίδυμου Τσίπρα-Κασσελάκη, του Ανδρουλάκη και τώρα του Χαρίτση, πολιτικών που έως πρόσφατα σφιχταγκαλιάζονταν αδελφικά με τον Νετανιάχου. Εσείς που διαδηλώσατε την αλληλεγγύη σας στον σύντροφό μας Τζούλιαν Ασάνζ .

Τιμή και δόξα σε εσάς τους νέους που τολμήσατε να σηκώσετε το σπαθί σας απέναντι στα τραύματα της δικής μας γενιάς. Εμείς οι παλαιότεροι σας ευγνωμονούμε που μας βοηθήσατε να ξεπεράσουμε τις ήττες μας! Γιατί δεν υπάρχει ολοκληρωτική νίκη, όπως δεν υπάρχει τελική ήττα. Μας θυμίζετε ότι κάθε γενιά μαθαίνει και επιμένει, δίνοντας τον δικό της αγώνα ξανά και ξανά!» Δεν ξέρω αν θα κερδίσουμε, δεν πιστεύω ότι η ιστορία δικαιώνει αναγκαστικά τον δίκαιο. Ξέρω όμως πως δεν είναι καθόλου μικρό κέρδος το να καταφέρεις να κερδίσεις τις αξίες σου!

Η ενότητα της Αριστεράς χτίζεται απόψε εδώ, μεταξύ μας, μπροστά στην παλαιά Βουλή, μπροστά στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη. Μαζί με τα MERA25 της Ευρώπης, μαζί με προσωπικότητες σαν την ευρωβουλεύτρια Clair Daly από την Ιρλανδία!

Την Κυριακή στήνονται κάλπες. Την Κυριακή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να πάρετε θέση γιατί, όταν η δημοκρατία έχει καταληθεί, τότε είναι που η ψήφος σας φέρει φοβερή δύναμη!

Για την Παλαιστίνη: 

Το μήνυμά μας στα τρία ΠΑΣΟΚ, που κάνουν ότι κόπτονται για τη λύση των δύο κρατών που ο φίλος τους ο Μπίμπι δολοφόνησε καιρό τώρα: ΦΤΑΝΕΙ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΣΑΣ! Μπάστα!

• Δεν είμαστε εμείς εκείνοι που χειροκροτούσαμε τον Τσίπρα την ώρα που σφιχταγκαλιαζόταν με τον αγαπημένο του Μπίμπι – ή όταν ο Κοτζιάς, ο Παππάς κι ο Αποστολάκης διατυμπάνιζαν το… Ελλάς-Κύπρος-Ισραήλ όλα για της Exxon και του Τραμπ το… στυλ.
• Εμείς δεν πάμε Παλαιστίνη συνοδεία της Ισραηλινής ΚΥΠ, της Σιν Μπετ και της Μοσάντ
• Εμείς, αν πάμε στο Τελ Αβίβ, θα μας φάει το μαύρο σκοτάδι
• Εμάς ήδη μας απαγορεύτηκε η είσοδος στη… Γερμανία επειδή με ηρωικούς Εβραίους συντρόφους είπαμε, μέσα στο στόμα του λύκου, στην καρδιά του Βερολίνου, εκείνο που κανένα από τα τρία μετά-ΠΑΣΟΚ δεν θα τολμήσει να πει:

• Σκίστε κάθε συμφωνία, εμπορική & πολεμική, με το Ισραήλ.
• Καθολικό μποϋκοτάζ, άμεσες κυρώσεις στο κράτος-Απαρτχάιντ.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι:

Κλέων Γρηγοριάδης

Ναι, ζούμε έναν φασισμό μαύρο και άραχνο. Αυτό το θηρίο όμως παλεύεται; Ναι λοιπόν, παλεύεται και το ξέρετε! Το ξέρει η νεολαία που αντιστάθηκε στην αστυνομία στα πανεπιστήμια. Το ξέρουν οι διανομείς της efood που νίκησαν κοκκινίζοντας την Αθήνα με τις κινητοποιήσεις τους. Το ξέρει η κ. Καρυστιανού στον αγώνα των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών που δεν άφησαν να περάσει η συγκάλυψη. Το ξέρει ο Γιάννης Μάγγος που δεν άφησε τους δολοφόνους του παιδιού του να μείνουν στο απυρόβλητο.

Ηρώ Διώτη

Παίρνουμε θάρρος όταν σηκώνουμε το βλέμμα και βλέπουμε να κυματίζουν οι σημαίες της Παλαιστίνης, της ισότητας, της οικολογίας, της ειρήνης, ακόμα και όταν μας λένε ότι η κοινωνία κουράστηκε και δεν θέλει τίποτα άλλο. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ελπιδοφόρο από το να διαπιστώνεις κάθε φορά ότι αυτές τις σημαίες τις κυματίζουν νέες και νέοι που αρνούνται να κάνουν την ζωή τους βορά στις πολιτικές που μας βυθίζουν στο σκοτάδι. Ήρθε η ώρα οι αδύναμοι άνθρωποι να σταθούν στα πόδια τους.

Πάολα Ρεβενιώτη

Η ζωή μού έχει μάθει να βάζω τα πράγματα σε μια ζυγαριά και να στέκομαι. Μαθαίνουμε από τα στραβά, τις δυσκολίες και τα λάθη, και συνεχίζουμε στη μάχη. Όπως ξέρετε μιλάω με τον κόσμο και είμαι στο δρόμο από μικρό παιδί, και οι κουβέντες με τους νέους μας με συγκινούν. Ναι χρειαζόμαστε μια απενοχοποιημένη αριστερά. Μια αριστερά που δεν είναι φέικ που δεν χρησιμοποιεί τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα ως άλλοθι.

Βασιλική Αθανασοπούλου

Είμαστε η γενιά που ενηλικιώθηκε μέσα από τα μνημόνια. Μας είπαν ότι η κρίση είναι παροδική, αλλά 14 χρόνια μετά τίποτα δεν έχει αλλάξει. Στόχος τους από την αρχή, η αναδιανομή του πλούτου από τους πολλούς προς τους λίγους. Είμαστε η γενιά που μεγάλωσε μέσα στα Μνημόνια. Η γενιά που βγήκε στους δρόμους να διαμαρτυρηθεί για όσα συμβαίνουν. Για τα Τέμπη, για τα Πανεπιστήμια. Θα σταθούμε και σήμερα απέναντι στην ΕΕ που στηρίζει τις δολοφονικές πολιτικές του Ισραήλ. Μας συνδέει η πίστη ότι οι αγώνες μας μπορούν να κερδίσουν. Πως αυτό που ζούμε δεν είναι μονόδρομος. Τολμάμε ως νεολαία να οραματιστούμε έναν καλύτερο κόσμο.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι η πολιτική είναι για τους λίγους. Ποιους όμως ευνοεί η αποχή αν όχι την κυβέρνηση; Η ενωτική μας πρωτοβουλία θα χτίσει τις βάσεις για να υπάρξει πραγματική αντιπολίτευση και στη χώρα μας. Αυτό που μας συνδέει είναι ένα: η πίστη ότι οι αγώνες μας μπορούν να κερδίζουν. Υπάρχει εναλλακτική. Ας μην τους αφήσουμε άλλο να δρουν ανεξέλεγκτοι. Ήρθε η ώρα να τολμήσουμε! Στις 9 του Ιούνη σας καλούμε να είστε εκεί. Να τους ενοχλησουμε. Να δώσουμε φωνή στους αγώνες!

Κώστας Λαπαβίτσας

Η οικονομία της ΕΕ είναι σε τέλμα, χωρίς ανάπτυξη, με αποβιομηχανοποίηση. Οι εργαζόμενοι, ακόμα και στο κέντρο της, δεν μπορούν να ζήσουν από τους μισθούς τους. Το μόνο που λειτουργεί είναι μια γραφειοκρατία εκτός πραγματικότητας που εργάζεται μόνο για τους λομπίστες! Οι ηγέτες της είναι όλοι πολιτικά “μικροί” χωρίς διάθεση να πάρουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία τη στιγμή που απειλούμαστε με παγκόσμιο πόλεμο.

Εμείς απαντάμε στη σημερινή κατάσταση με πρόγραμμα και συγκεκριμένα μέτρα, με κεντρικό πρόταγμα την παραγωγική αναδιάρθρωση υπέρ της εργασίας και εναντίον του κεφαλαίου. Που όμως δεν γίνεται χωρίς σύγκρουση και ανατροπή.

Ιωάννα Κοντούλη

Είμαστε εδώ για να πούμε το εξής απλό: δεν εγκαταλείψαμε και δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια μας για έναν καλύτερο κόσμο. Δεν είμαστε ονειροπόλοι, είμαστε ρεαλιστές. Μαθαίνουμε από τα λάθη μας και συνεχίζουμε να παλεύουμε ενάντια στις πολιτικές που μας βαραίνουν. Δεν εγκαταλείπουμε τον στόχο για μια κοινωνία δίκαιη, δεν πατάμε σε πτώματα και αρχές για μια θέση στον ήλιο. Έχουμε τη δύναμη, είμαστε περισσότεροι!

Αριστοτέλης (Τέλης) Τύμπας

Σε μια πρωτοφανώς κρίσιμη στιγμή της Ευρώπης, καταθέτουμε ένα ενωτικό ψηφοδέλτιο της οικολογικής αριστεράς, μακριά από «αριστερές» που συνυπογράφουν εξορύξεις. Ένα ψηφοδέλτιο που δεν φοβάται μηνύσεις και διώξεις. Που στέκεται στο πλευρό των ΛΟΑΤΚΙ+ με ταξικό πρόσημο. Το ψηφοδέλτιο της υπεράσπισης της εργασίας, της αντίστασης. Το ψηφοδέλτιο ενάντια στην εικονική πραγματικότητα των συστημικών ΜΜΕ. Δίνουμε μια ωραία μάχη ενάντια σε ένα μεγάλο μαύρο.

Φωτογραφίες από τη συγκέντρωση:

 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο