5 χρόνια χωρίς τον Μανώλη Γλέζο – Ο αγώνας συνεχίζεται (βίντεο)

Δραστηριότητα
15 Απρ, 2025

Την Πέμπτη, 10 Απριλίου, στην κατάμεστη αίθουσα του θεάτρου ΑΛΦΑ στην Αθήνα, έλαβε χώρα εκδήλωση μνήμης της ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά για τα 5 χρόνια από τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου.

Με ομιλίες από τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Δημήτρη Στρατούλη, παρεμβάσεις από τον Άλκη Αντωνιάδη, τον Νίκο Θεοχαράκη, τη Δέσποινα Μπίλια, τη Μαρία Καρακίτσου, και τον Αριστομένη Συγγελάκη, και απαγγελία αποσπασμάτων από βιβλία και ποιήματα του Μανώλη Γλέζου από τη Μάνια Παπαδημητρίου και τον Κλέωνα Γρηγοριάδη τιμήσαμε τον πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης. Με συγκίνηση και περηφάνια, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, τιμήσαμε και τη σύζυγο του Μανώλη Γλέζου, Τζώρτζια Αργυροπούλου, η οποία επιμελήθηκε την εκδήλωση τις τελευταίες ημέρες της ζωής της.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, στην ομιλία του, μίλησε για το πόσο επίκαιρος είναι σήμερα ο Μανώλης Γλέζος, για τον αγώνα για τις γερμανικές αποζημιώσεις, για τον αγώνα για ειρήνη. Ανέφερε πως είναι στοιχείο που τον έκανε να ξεχωρίζει, το ότι δεν τον ενδιέφεραν τα εύσημα των εξουσιαστών και των ολιγαρχών. Όπως ανέφερε: «τον Μανώλη Γλέζο δεν τον ενδιέφεραν τα πατ-πατ στην πλάτη από τους έχοντες και τους κατέχοντες».

Συνέχισε λέγοντας πως ο Μανώλης Γλέζος και η Τζώρτζια Αργυροπούλου «μπορεί να ήταν καρδιακοί μας φίλοι, αλλά δεν μας ανήκουν. Ανήκουν σε ολόκληρο τον λαό. Ανήκουν στην Αργεντινή. Ανήκουν στην Παλαιστίνη. Ανήκουν στην ίδια τη Γερμανία» και προσθέτοντας πως ο διεθνιστής δεν τα βάζει με τον λαό της Γερμανίας, αλλά με το καθεστώς της Γερμανίας.

Έπειτα, εξέφρασε την άποψη πως ο Μανώλης Γλέζος δεν ήταν ονειροπόλος, αλλά ιδεολόγος. Όπως είπε, αντίθετα ο Μανώλης Γλέζος «ήταν ο πιο πρακτικός ριζοσπάστης που μπορεί αν υπάρξει» και έτσι πάλευε μέσα και έξω από το ευρωκοινοβούλιο.

Επί προσωπικού, μίλησε για την κριτική που του είχε κάνει ο Μανώλης Γλέζος μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου του 2015, λέγοντας «του το χρωστώ αυτό, γιατι ο Μανώλης είχε δίκιο. Εγώ είχα άδικο. Κι αυτό αποδείχθηκε από τον ρου της ιστορίας».

Τέλος, κατέληξε λέγοντας πως ο Μανώλης Γλέζος και η Τζώρτζια Αργυροπούλου μέσα από τον τρόπο που έζησαν, κατέδειξαν πως το αληθινό μέτρο μιας ζωής είναι «οι αλυσίδες που σπάει ένας άνθρωπος».

H Μαρία Καρακίτσου στην εισαγωγική τοποθέτησή της αναφέρθηκε στη βιογραφία του Μανώλη Γλέζου — από την Απείρανθο μέχρι το βραβεία Λένιν και τις τιμές σε όλα τα πλάτη της γης, από την αντιφασιστική του δράση στα μαθητικά του χρόνια μέχρι την υποστολή της ναζιστικής σημαίας στην Ακρόπολη, από τις επανειλημμένες διώξεις και τα χρόνια στη φυλακή και την εξορία μέχρι τις επανειλημμένες εκλογές στη βουλή και μετέπειτα στην ευρωβουλή. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το ανυπότακτο παράδειγμα του Γλέζου φωτίζει τους αγώνες μας στο σήμερα και το αύριο.

Ο Άλκης Αντωνιάδης, στην παρέμβασή του, μετέφερε, όπως είπε, «τον μύθο του Γλέζου», όπως τον βίωσε κατά την θητεία του στο ευρωκοινοβούλιο. Μίλησε για τη διεθνή ακτινοβολία του, το πάθος που είχε στη δράση του, το ότι ήταν πανταχού παρών — και μέσα στο ευρωκοινοβούλιο, αλλά και σε κινητοποιήσεις σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης. Αναφέρθηκε στις παρακαταθήκες που αφήνει και στα δικά μας καθήκοντα, λέγοντας «Κι αν εμείς έχουμε ένα ιστορικό χρέος απέναντί του, δεν είναι μόνο η διαφύλαξη της ιστορικής του μνήμης. Είναι κυρίως η συνέχιση της δράσης και του ασυμβίβαστου αγώνα του μέχρι τη δικαίωση. Είναι η πίστη στα λόγια του “ότι θα τον εφέρουμε τούτο τον κόσμο ανάποδα”».

Στην παρέμβασή του, ο Νίκος Θεοχαράκης, αναφέρθηκε στη συντροφική στάση του Μανώλη και της Τζώρτζιας, στην επιθυμία του Μανώλη πάντα να προσφέρει ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολος θα ήταν ο αγώνας, στη σεμνότητα που είχε. Επίσης αναφέρθηκε στο πάθος του για τη συγγραφή βιβλίων, για την αγάπη του για τη γλώσσα, και για την αγάπη του για τις Κυκλάδες. Ενώ, τέλος, μίλησε για τον μεγάλο αγώνα του Μανώλη Γλέζου για τις γερμανικές αποζημιώσεις, λέγοντας πως «είχε πάντα στο μυαλό του τη μεγάλη αδικία που έγινε στον τόπο αυτόν, από τους Γερμανούς, τόσο στο επίπεδο να αρνηθούν να αποπληρώσουν το αναγκαστικό δάνειο, να δώσουν τις αποζημιώσεις που όφειλαν να αποζημιώσουν, όσο και στο να δεχθούν ηθικά αυτό που έκαναν».

Η Δέσποινα Μπίλια, στην παρέμβασή της, αναφέρθηκε στο ότι ο Μανώλης Γλέζος ήταν πάντα δραστήριος στους σημαντικούς αγώνες, και συνέδεσε την ιστορική δράση του με τις σημερινές προκλήσεις. Όπως ανέφερε «σήμερα καλούμαστε εμείς να δώσουμε τις μάχες της γενιάς μας και έχουμε χρέος να συνεχίσουμε τους αγώνες για ελευθερία με τις πολύτιμες παρακαταθήκες που παραλάβαμε».

Στην παρέμβασή του, ο συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, Αριστομένης Συγγελάκης, αναφέρθηκε στους αγώνες του Μανώλη Γλέζου και στο πως «έκανε πράξη ζωής την αλληλεγγύη στους μαχόμενους ανθρώπους όπου γης, στους αγωνιζόμενους λαούς και έθνη απέναντι στην τυραννία, την εξάρτηση, την ξένη κατοχή, την καταπίεση οποιασδήποτε μορφής». Επίσης μίλησε συγκεκριμένα για τον αγώνα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, ο οποίος όπως είπε ήταν πολυδιάστατος για τον Μανώλη Γλέζο, ως αγώνας ενάντια στην αναθεώρηση της Ιστορίας, αλλά και ως «μία γέφυρα κοινής πάλης, δημοκρατικής – αντιφασιστικής, του ελληνικού και του γερμανικού λαού αλλά και όλων των λαών της Ευρώπης». Όπως ανέφερε «ο κόσμος μας είναι λιγότερο όμορφος, λιγότερο φωτεινός, λιγότερο ανθρώπινος χωρίς τον Μανώλη Γλέζο. Όμως η μνήμη και το έργο του, μας δείχνουν τον
δρόμο της τιμής, της περηφάνιας, του αγώνα».

Ο Δημήτρης Στρατούλης, στην ομιλία του, μίλησε για την ιστορία και τον χαρακτήρα του Μανώλη, για το πως στάθηκε ακίνητος μέσα στην καταρρακτώδη βροχή στην επέτειο της 17ης Νοεμβρίου του 2017, για τις διαχρονικές θέσεις του εναντίον της γενοκτονίας του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος του Ισραήλ, για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, για τη στάση του κατά τη μνημονιακή συνθηκολόγηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Αναφέρθηκε στην επιθυμία του Μανώλη Γλέζου για ενότητα της Αριστεράς, ενώ εξέφρασε και το ότι αισθάνεται μεγάλη τιμή που συνδέθηκαν πολιτικά.

Τέλος ανέφερε πως «ο Μανώλης έλεγε ότι η αφύπνιση, η αντίσταση, η εξέγερση, η οργή και η αγανάκτηση των καταπιεσμένων δεν αρκούν, αλλά πρέπει να μετατρέπονται σε πολιτική δράση για το γκρέμισμα του καθεστώτος της καταπίεσης, αλλά και για το χτίσιμο ενός καινούργιου καλύτερου κόσμου, χωρίς εκμετάλλευση και πολέμους, όπου σε καθεστώς λαϊκής κυριαρχίας οι πολίτες θα αποφασίζουν για το παρόν και το μέλλον τους».

Ιδιαίτερη σημασία είχε πως κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Μάνια Παπαδημητρίου και ο Κλέωνας Γρηγοριάδης διάβασαν αποσπάσματα από βιβλία και ποιήματα του Μανώλη Γλέζου, που διάλεξε η Τζώρτζια Αργυροπούλου.

Το βίντεο της εκδήλωσης:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο