Γ. Βαρουφάκης: Μαυρογιαλούρος 2.0 vs Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης 2.0 σημειώσατε Χ

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
14 Απρ, 2021

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριοι Υπουργοί, πριν έρθω, περπατούσα στην Πατησίων και με σταμάτησε ένας μαγαζάτορας. Έχει σημασία νομίζω να σας μεταφέρω τι μου είπε. Τον ρώτησα πώς νιώθουν, πώς είναι, σε τι κατάσταση ψυχολογική βρίσκονται. Μου λέει «είμαστε σαν μελλοθάνατοι που και ένα ευρώ να μας πέσει στο πάτωμα, δεν έχουμε το κουράγιο να το σηκώσουμε». Είναι τα λόγια του. Έχει σημασία να ξέρουμε εμείς εδώ μέσα πώς νιώθουν οι άνθρωποί μας εκεί έξω. Έχει σημασία τουλάχιστον εσείς της Κυβέρνησης να καταλάβετε ότι ο κόσμος, ένα μεγάλο ποσοστό του κόσμου μας, των ανθρώπων μας εκεί έξω, έχουν χάσει την ελπίδα τους και το χειρότερο είναι ότι δεν πιστεύουν την Κυβέρνηση.

Το μεγαλύτερο κεφάλαιο σε συνθήκες πανδημίας, έκτακτης ανάγκης είναι η αξιοπιστία της πολιτείας, είναι η εμπιστοσύνη των πολιτών ότι αυτό που τους λέει το κράτος είναι στη σωστή κατεύθυνση και η ελπίδα είναι εκεί. Σας προειδοποιούσαμε, όταν ξεκίνησε η πανδημία πριν από δεκατρείς μήνες, «προετοιμαστείτε για την απόδραση από τα οριζόντια μέτρα». Και αυτό δεν ήταν μια γενικολογία, ήταν κάτι πολύ συγκεκριμένο. Μιλούσαμε για ένα δίκτυο κέντρων μαζικών τεστ που θα επιτρέψουν την έξοδο από τα lockdown μέσα σε έναν-δύο μήνες από το πρώτο lockdown. Και σας λέγαμε «Ο κόσμος μας εκεί έξω δεν θα αντέξει πολύ τα οριζόντια μέτρα, τα lockdown. Θα πάψει να σας πιστεύει, να σας ακούει, να σας υπολογίζει». Εκεί ακριβώς είμαστε τώρα.

Το αποτέλεσμα είναι ότι στην τετραπλή χρεοκοπία αυτής της χώρας – χρεοκοπία κράτους, τραπεζών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων- ήρθε να προστεθεί μια πέμπτη χρεοκοπία, η χρεοκοπία της αξιοπιστίας της Κυβέρνησης όσον αφορά τα υγειονομικά μέτρα κατά της πανδημίας. Και αυτό είναι μια τραγωδία όλων μας. Δεν το λέω με καμία αντιπολιτευτική διάθεση ή χαρά.

Αδυνατεί ο πολίτης αυτήν τη στιγμή να καταλάβει τη λογική των μέτρων, γιατί του απαγορεύετε μια μοναχική βόλτα στις τέσσερις το πρωί, αλλά είναι Ο.Κ. να στοιβάζεται στα λεωφορεία και να είναι στα σούπερ-μάρκετ με άλλους πεντακόσιους ανθρώπους. Γιατί να μπορεί να πάει, όταν θα ανοίξουν τώρα, με το άνοιγμα, στο Mall ή στο ΙΚΕΑ, αλλά δεν μπορεί να πάει στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς. Γιατί πρέπει να στέλνει sms για να πάει κάπου, όταν κανένας δεν κοιτάει αυτά τα sms, μόνο αν εξαιρέσουμε κάποιες Palantir, οι οποίες εμπορεύονται τα προσωπικά δεδομένα. Τους μόνους που βοηθάει είναι αυτούς.

Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, ο κόσμος γελάει εκεί έξω, εφόσον μπορεί να γελάσει ακόμα, με τον παραλογισμό αυτών των μέτρων. Βγάζετε ανακοινώσεις πλέον, γίνονται διαγγέλματα και του Πρωθυπουργού και δεν λαμβάνονται σοβαρά. Κι αυτό το λέω με πόνο ψυχής, γιατί έχει σημασία όταν η πολιτεία μιλάει σε καιρούς πανδημίας, ο κόσμος να ακούει. Σπαταλήσατε όμως αυτό το μέγα κεφάλαιο της εμπιστοσύνης του κόσμου.

Εμείς σας λέγαμε, θα το πω άλλη μια φορά: μαζικά τεστ, με έξυπνες εφαρμογές.

Να υπάρχει σε κάθε γειτονιά ένα βενζινάδικο με ένα κουβούκλιο, όπου μπορείς να πας να κάνεις ένα τεστ, να σου έρχεται μετά από τέσσερις, πέντε ώρες -όσες ώρες χρειαστεί- το αποτέλεσμα του τεστ στο κινητό σου και αυτό να είναι μια μορφή πιστοποίησης για το αν είσαι αρνητικός ή θετικός εκείνη τη στιγμή κι αν μπορείς να κυκλοφορήσεις. Αυτά τα λέγαμε πριν δεκατρείς μήνες. Αντί για αυτό τι κάνατε; Καταστολή. Sms, απαγορεύσεις νυχτερινής κυκλοφορίας. Και τώρα, δεκατρείς μήνες μετά, αντί για αυτό το δίκτυο των κέντρων μαζικών τεστ έχουμε το άλλοθι της απόλυτης αποτυχίας με τα λεγόμενα self tests, ένα απαίσιο άλλοθι! Δεν είναι εναλλακτική το self tests, τα αυτοτέστ, στο δίκτυο των κέντρων μαζικών τεστ που δεν στήσατε, που σας λέγαμε εδώ και δεκατρείς μήνες να στήσετε.

Θυμάστε πέρυσι με τον τουρισμό, το περασμένο καλοκαίρι; Τι λέγαμε; Μοριακό τεστ εβδομήντα ώρες πριν για κάθε επισκέπτη στην Ελλάδα και rapid test κατά την είσοδο. Ο κ. Μητσοτάκης έπλεκε εγκώμια σε έναν αλγόριθμο, ο οποίος απεδείχθη απάτη. Εξαπατήθηκε ο Πρωθυπουργός από εκείνον που του πούλησε αυτός τον αλγόριθμο ή που του τον έδωσε. Δεν έχει σημασία. Και θυμάμαι εδώ ο Πρωθυπουργός να λοιδορεί και να κοροϊδεύει το ΜέΡΑ25, λέγοντας, «Α, δεν θέλετε τα δισεκατομμύρια του τουρισμού». Τελικά, ούτε τα δισεκατομμύρια του τουρισμού πήραμε και είχαμε και αύξηση του ιικού φορτίου. Φέτος, τουλάχιστον, θα έχουμε υποχρεωτικό μοριακό τεστ εβδομήντα δύο ώρες πριν για κάθε έναν που έρχεται με rapid test στην είσοδο; Θα είναι έγκλημα να μην το κάνετε αυτό.

Και ερχόμαστε στο τελικό χτύπημα στην όποια αξιοπιστία που σας έμεινε. Το ανέφερα πριν, θα το πω άλλη μία φορά. Είναι δυνατόν να λειτουργεί το ΙΚΕΑ και να μη λειτουργεί το μαγαζί της γειτονιάς; Πόσο ακόμα θα επιβάλλετε στους ανθρώπους μας αυτά που σας επιβάλλουν οι ιδιοκτήτες των διάφορων ΙΚΕΑ και των διάφορων Malls κόντρα στα συμφέροντα της μάζας του ελληνικού λαού; Ξέρω ότι έχετε δεσμεύσεις, ότι σε αυτούς θα υποτάσσεστε. Οπότε το ερώτημα επανατίθεται πλέον -είναι ένα γενικότερο, ρητορικό ερώτημα- και είναι το εξής: Πόσο ακόμα θα σας ανέχονται οι μικρομεσαίοι που τους κρατάτε κλειστούς την ώρα που ανοίγετε τα διάφορα ΙΚΕΑ και τα διάφορα Malls; Η απάντηση είναι, όχι για πολύ. Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη απάντηση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο ΜέΡΑ25 βάζουμε πάνω απ’ όλα την υγεία και αμέσως μετά την προστασία των οικονομικά ευάλωτων, των οικονομικά πιο αδύναμων. Δεκατρείς μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας είναι πλέον ξεκάθαρο ότι είστε -αυτή η Κυβέρνηση- μια πραγματική απειλή τόσο στη δημόσια υγεία, όσο και στην οικονομική πανδημία όσον αφορά τους ευάλωτους. Δεκατρείς μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας είναι πλέον καθαρό -μας το λένε επιδημιολόγοι από όλες τις χώρες- ότι αυτά τα οριζόντια μέτρα δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα -και το βλέπουμε και από τα επιδημιολογικά στοιχεία- να αποτρέψουν το δεύτερο, το τρίτο, το τέταρτο κύμα. Ο ιός μεταδίδεται βασικά, πλέον, στους χώρους δουλειάς και, βεβαίως, μέσα στα σπίτια, που ιδίως οι νέοι συγκεντρώνονται γιατί δεν έχουν πού να βρεθούν.

Με αυτά τα δεδομένα το ΜέΡΑ25 εισηγείται την άμεση κατάργηση των μέτρων αλόγιστης κρατικής καταστολής που μόνο την αξιοπιστία της πολιτείας πλήττουν και δεν κάνουν τίποτα για να σταματήσουν τη μετάδοση του ιού.

  • Τέλος, λοιπόν, στα sms. Καταργήστε τα.

  • Τέλος στην απαγόρευση για νυχτερινούς περιπάτους μεμονωμένων ανθρώπων.

  • Εντατικοποίηση των μέτρων προστασίας, ιδίως της κοινωνικής απόστασης, άνοιγμα του εμπορίου στη βάση της αρχής πως ό,τι ισχύει για τα πολυκαταστήματα, για τα ΙΚΕΑ και για τα Malls, πρέπει να ισχύει και για τα μικρομάγαζα. Άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους.

  • Δεν είναι δυνατόν να είσαι στην πλατεία Αριστοτέλους, να είναι ο ένας πάνω στον άλλον στην πλατεία και να μην επιτρέπεται στην εστίαση στους εξωτερικούς χώρους να προσφέρουν ένα καφέ.

  • Επίσης, τουρισμός ναι, αλλά άφιξη μετά από μοριακό τεστ εβδομήντα δύο ωρών μάξιμουμ και rapid στην είσοδο.

  • Και δεν θα κουραστούμε να απαιτούμε το εξής: Επιτέλους, φτιάξτε αυτό το δίκτυο των δημόσιων κέντρων μαζικών τεστ, που κάλλιστα μπορούν να γίνουν και εμβολιαστικά κέντρα και να μείνουν ως μία προίκα για την πρωτοβάθμια περίθαλψη του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Περνάω τώρα στο δεύτερο σκέλος, στη δεύτερη διάσταση, στην παράλληλη διάσταση της πανδημίας, που αφορά την οικονομική κατάρρευση όλων εκεί έξω που νιώθουν σαν αυτόν τον άνθρωπο που συνάντησα στην οδό Πατησίων λίγο πριν.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το ιδιωτικό και το δημόσιο χρέος είτε θα το «κουρέψουμε», είτε θα πνίξει αυτή τη χώρα. Να το ξεπεράσουμε με δανεισμό δεν θα τα καταφέρουμε. Κανένας πτωχευμένος δεν ξεπέρασε την πτώχευση μέσα από δανεικά. Ούτε το Ελληνικό Δημόσιο θα την ξεπεράσει με δανεικά όσο χαμηλά και να είναι τα επιτόκια, ούτε οι αναστολές και οι επιμηκύνσεις και οι αναβολές της πληρωμής χρεών του ιδιωτικού τομέα, που δεν μπορούν να αποπληρωθούν στο κράτος, στα ασφαλιστικά ταμεία και στις τράπεζες, και τα νέα δάνεια μπορούν να βοηθήσουν τον πτωχευμένο ιδιώτη να υπερβεί την πτώχευση.

Δύο κουβέντες για το δημόσιο χρέος. Προσποιείστε -δεν ξέρω αν, πραγματικά, έχετε πείσει τον εαυτό σας- ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το δημόσιο χρέος. Το δημόσιο χρέος είναι, λέει, βιώσιμο. Το είπε, λέει, και ο ESM. Ε, τι θα πει; Είναι σαν τις υποτιμήσεις νομισμάτων σε χώρες που έχουν ακόμα το εθνικό τους νόμισμα. Ποτέ δεν προαναγγέλλονται. Ποτέ! Πάντοτε ο Υπουργός Οικονομικών μιας χώρας που σχεδιάζει υποτίμηση του νομίσματος, αρνείται ότι θα την κάνει μέχρι που θα την κάνει. Είναι λογικό αυτό. Το ίδιο ισχύει και με τη νέα επιμήκυνση των ελληνικών δανείων, με τη νέα χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους δεδομένου ότι δεν είναι βιώσιμο. Δεν θα προαναγγελθεί, αλλά όσο δεν προετοιμάζεστε και δεν προετοιμαζόμαστε ως ελληνική κοινωνία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, τόσο όταν θα έρθει η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, θα έρθει με όρους οι οποίοι θα καταδικάζουν τον ελληνικό λαό σε μια νέα δεκαετία βαθιάς και όλο και πιο βαθιάς χρεοκοπίας, ακριβώς όπως έγινε με το PSI το 2012, ακριβώς όπως γίνεται με κάθε μνημόνιο.

Εδώ θέλω να επισημάνω την προσοχή σας, ιδίως στους Βουλευτές και τις Βουλεύτριες της Νέας Δημοκρατίας -γιατί δεν ξέρω αν τα παρακολουθείτε αυτά ή αν σας ενδιαφέρουν- και να σας πω για τα τρία δωδεκάρια, γιατί δεν είμαι σίγουρος ότι τα συζητάτε μεταξύ σας. Το δημόσιο χρέος επιβαρύνεται καθημερινά χωρίς καν να σας ενημερώνουν ως Βουλευτές και Βουλεύτριες της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό είναι κάτι το οποίο, πέραν των διαφορών μεταξύ μας, θα έπρεπε να σας έχει επιστήσει την προσοχή στην προβληματική σχέση που έχετε με το Υπουργείο Οικονομικών. Φορτώνετε εσείς οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τον ελληνικό λαό με δισεκατομμύρια νέου χρέους χωρίς να το ξέρετε. Αν το ξέρετε και συμφωνείτε, έχει καλώς. Το ξέρετε, όμως, για τα τρία δωδεκάρια;

Το πρώτο δωδεκάρι μπορεί να το έχετε ακούσει. Τουλάχιστον το έχετε ακούσει από εμένα, γιατί το λέω και το ξαναλέω. Είναι τα 12 δισεκατομμύρια που αυτή η Κυβέρνηση θα πάει στην τρόικα να πάρει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, για να τα δώσει στα «αρπακτικά» ταμεία του «Ηρακλή». Έχετε δεσμευθεί με τον «Ηρακλή» που ψηφίσατε, ότι θα πάρετε 12 δισεκατομμύρια από την τρόικα, από τον κ. Ρέγκλινγκ, να τα δώσετε στα ταμεία. Το ξέρετε αυτό. Και αν δεν το ξέρετε, να το μάθετε. Είναι απαραίτητο να το ξέρετε αυτό. Έχετε δώσει δημόσια εγγύηση. Και πλέον δεν τα λέει μόνο ο Βαρουφάκης. Το λέει και ο Στουρνάρας ότι θα ενεργοποιηθεί αυτή η δημόσια εγγύηση. Εσείς μπορεί να είστε ήσυχοι, να κοιμάστε ήσυχοι ότι δεν θα ενεργοποιηθούν. Ωραία. Μελετήστε το τουλάχιστον. Μην ακούτε απλά να σας λένε ότι δεν θα ενεργοποιηθεί. Θα ενεργοποιηθεί. Δεν είναι δυνατόν να μην ενεργοποιηθεί. Σκεφτείτε εδώ: Έχουμε νέα 10 με 13 δισεκατομμύρια «κόκκινων» δανείων. Όταν αυξάνεται η προσφορά στη δευτερογενή αγορά του «Ηρακλή» των «κόκκινων» δανείων, η τιμή τους πέφτει. Εσείς έχετε εγγυηθεί συγκεκριμένες τιμές στα «αρπακτικά» ταμεία και τους έχετε εγγυηθεί ότι θα πάρετε 12 δισεκατομμύρια από τον κ. Ρέγκλινγκ να τους τα δώσετε αν δεν εξασφαλίσουν τα κέρδη τους. Το έχετε κάνει. Το ερώτημα είναι, το ξέρετε; Ψάξτε το. Αυτό είναι το πρώτο δωδεκάρι.

Υπάρχουν και άλλα 12 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο κ. Μητσοτάκης μάς έφερε από το Ταμείο Ανάκαμψης -όταν θα έρθουν, γιατί, βέβαια, δεν έχει έρθει ακόμα ούτε ένα ευρώ- μέσα στις ενισχύσεις και 12,7 δισεκατομμύρια δάνεια. Το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει -και το έχει αιτηθεί αυτό από τις Βρυξέλλες, το μάθαμε από τις Βρυξέλλες, δεν το μάθαμε από αυτή την Κυβέρνηση, βεβαίως, αλλά δεν το διαψεύδουν, μάλιστα και στην πρόσφατη παρουσίαση του «Ελλάδα 2.0» το παραδέχθηκαν- τα 12,7 δισεκατομμύρια να είναι δάνεια τα οποία θα τα πάρουν οι ιδιωτικές εταιρείες -μεγάλες προφανώς, όχι μικρές- με δημόσια εγγύηση.

Άρα, 12,7 δισεκατομμύρια θα εγγυηθείτε εσείς ως Βουλευτές και Βουλεύτριες της Νέας Δημοκρατίας σε εταιρείες. Αυτά προστίθενται στον δανεισμό του Ελληνικού Δημοσίου.

Και είναι και το τρίτο δωδεκάρι. Δεν ξέρω αν το παρακολουθείτε. Το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης προβλέπει ότι στα 23 δισεκατομμύρια ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, που έχει ήδη αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα προστεθούν άλλα 12 δισεκατομμύρια που θα αγοράσει μέσα στο 2021. Είναι ο λόγος για τον οποίον τα επιτόκια κρατιούνται χαμηλά.

Αφήστε το αυτό αν είναι καλό ή κακό. Ξέρετε τι σημαίνει; Σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του 2021 άλλα 12 δισεκατομμύρια ελληνικού χρέους θα είναι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Με άλλα λόγια, η Κυβέρνησή σας -όποιος είναι στην Κυβέρνηση- θα εξαρτάται από την καλή βούληση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και έμμεσα από την καλή βούληση του Βερολίνου και του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης για το αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάποια στιγμή θα αναγκαστεί αυτά να τα πουλήσει, το οποίο ξέρετε τι σημαίνει. Σημαίνει ότι τα επιτόκια δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου ξαφνικά θα αυξηθούν υπερθετικά.

Αυτά είναι τα τρία δωδεκάρια.

Το ελληνικό δημόσιο χρέος, κυρίες και κύριοι, ήταν πάντοτε από το 2010 μέχρι σήμερα μη βιώσιμο. Σήμερα είναι ακόμα λιγότερο βιώσιμο από ό,τι ήταν. Όσο καθυστερεί η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, το «κούρεμά» του, τόσο βαθαίνει η χρεοδουλοπαροικία μας, τόσο δένονται τα χέρια πίσω από την πλάτη του Υπουργού Οικονομικών, όποιος και να είναι αυτός, όσον αφορά το πέμπτο μνημόνιο που έρχεται, τόσο πιο κοντά έρχεται το «κούρεμα» των επικουρικών συντάξεων και των κύριων συντάξεων.

Εδώ είμαστε, εδώ είστε. Δεν μπορείτε να πείτε ότι δεν τα ακούσατε αυτά.

Πάμε στο Ταμείο Ανάκαμψης, μιας και το ανέφερα, καθώς κάθε φορά η Κυβέρνηση θέλει να δώσει μια νότα αισιοδοξίας. Και τη χρειαζόμαστε τη νότα αισιοδοξίας, δεν έχω καμιά αμφιβολία. Οι άνθρωποί μας εκεί έξω στην οδό Πατησίων, στην οδό Τσιμισκή, σε κάθε δρόμο και γωνιά της γης, αυτής της ελληνικής γης, έχουν ανάγκη αυτήν την αισιοδοξία. Όμως, σε ποια βάση; Στη βάση του ρεαλισμού ή στη βάση του λαϊκισμού; Εδώ είναι το ερώτημα.

Έχουμε μελετήσει το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα κάνουμε και τη συζήτηση φαντάζομαι κάποια στιγμή για το Ταμείο Ανάκαμψης. Όμως, αξίζει μια γρήγορη αναφορά, μιας και αναφέρθηκα στο δημόσιο χρέος.

Το «Ελλάδα 2.0», κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι μακρο-οικονομικά ασήμαντο. Όσο πολλά και αν είναι τα δισεκατομμύρια, δεν αποτελεί αντιστάθμισμα της υφεσιακής δυναμικής που έχει ξεκινήσει, που υπήρχε πριν την πανδημία, επιταχύνθηκε με την πανδημία και θα συνεχιστεί και μετά.

Όσον αφορά το πού θα ξοδευτούν αυτά τα πολλά δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο είναι ουσιαστικά ένα ενισχυμένο ΕΚΠΑ, κανένα πλάνο δεν έχετε καταθέσει, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, για την «πράσινη» ανάπτυξη σε αυτήν τη χώρα, σε αυτό το κράτος. Δεν υπάρχει κανένα ολοκληρωμένο πλάνο για τις νέες «πράσινες» βιομηχανίες που θα αντικαταστήσουν, για παράδειγμα, τον λιγνίτη. Δεν υπάρχει κανένα πλάνο για την παραγωγή και διανομή υδρογόνου, που θα είναι το καύσιμο του μέλλοντος. Τα μόνα πλάνα είναι να αγοράσουμε ό,τι υπάρχει στην αγορά, όπως ανεμογεννήτριες από τη Γερμανία, ψηφιακές πλατφόρμες έτοιμες, όπως κάνετε όλο αυτόν τον καιρό, με απ’ ευθείας ανάθεση. Με άλλα λόγια, χαμηλή προστιθέμενη αξία. Επειδή δεν υπάρχει πλάνο για «πράσινη» βιομηχανική επανάσταση σ’ αυτήν τη χώρα, το οποίο να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι εξασφαλισμένο ότι ό,τι αγοράσετε θα το φέρετε απ’ έξω, θα είναι εισαγόμενο, θα επιβαρύνετε όχι μόνο το χρέος, αλλά και το ισοζύγιο πληρωμών της χώρας, με ελάχιστη προστιθέμενη αξία.

Πού είναι τα εργοστάσια παραγωγής ανεμογεννητριών στην Ελλάδα; Πού είναι τα εργοστάσια παραγωγής και διανομής υδρογόνου στην Ελλάδα, στην Πτολεμαΐδα, στη Μεγαλόπολη, που θα έπρεπε να είναι για να βοηθήσουν τη μετάβαση των κοινωνιών αυτών στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης; Πουθενά.

Εν πολλοίς, κάτω από την ομπρέλα του πέμπτου μνημονίου, που είναι σε εξέλιξη, το «Ελλάδα 2.0», κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, θυμίζει λίγο «Μαυρογιαλούρος 2.0». Και γεφύρια τάζει και ποτάμια τάζει, το μόνο που δεν έχει είναι ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα συγκροτημένο και ολοκληρωμένο.

Έρχομαι τώρα στο άλλο μεγάλο κενό που αφήνει ο μνημονιακός δικομματισμός. Χθες άκουσα τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ με πολύ μεγάλη προσοχή και με καλή διάθεση και διάβασα και πολύ προσεκτικά σήμερα και τα κείμενα τα οποία συνόδευσαν το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, άλλη μια φορά υπάρχει πλήρης αναντιστοιχία όσων θετικών προτείνετε, παραδείγματος χάριν «κουρεμάτων», μείωση του ΦΠΑ. Όλα αυτά τα λέμε εμείς από τον Μάρτιο πέρυσι. Δεν έχει σημασία. Δεν έχει σημασία ποιος τα είπε πρώτος. Καλά κάνετε και τα λέτε. Όμως, υπάρχει πλήρης αναντιστοιχία μεταξύ αυτών των θετικών που προτείνετε και της δέσμευσης της ηγεσίας Τσίπρα να μην προβεί στη ρήξη με την τρόικα, με το Eurogroup, που είναι προαπαιτούμενο όσων προαναγγέλλετε.

Με άλλα λόγια, να το πω απλά. Μιλάτε για προστασία πρώτης κατοικίας και «κούρεμα» ιδιωτικού χρέους. Αυτό πώς θα γίνει; Με τον «Ηρακλή» ή χωρίς τον «Ηρακλή»; Γιατί με τον «Ηρακλή» δεν μπορεί να γίνει. Εδώ η Νέα Δημοκρατία τουλάχιστον είναι ειλικρινής. Τι λένε; Κανένα «κούρεμα» ιδιωτικού χρέους, ο «Ηρακλής» είναι μια χαρά, «τρέχει», θα ξεσκαρτάρει τα δάνεια από το τραπεζικό σύστημα στα «αρπακτικά» ταμεία, θα λύσει το πρόβλημα. Είναι ειλικρινής.

Καταστρέφουν την Ελλάδα με αυτόν τον «Ηρακλή», αλλά δεν προσποιούνται ότι κόπτονται για να κάνουν «κούρεμα» στο ιδιωτικό χρέος ή να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία. Σου λένε για την προστασία της πρώτης κατοικίας: Μείνε μερικά χρόνια, θα πληρώνεις ένα ενοίκιο που θα σου επιβάλλει το Ταμείο και θα σου πάρουμε και το σπίτι και ό,τι έχεις αποπληρώσει χαμένο θα είναι. Είναι ειλικρινείς μέσα σε αυτήν τη μισανθρωπική πολιτική τους.

Εσείς δεν είστε ειλικρινείς. Μιλάτε για προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά δεν λέτε να σταματήσει η πώληση των «κόκκινων» δανείων.

Σας έχω πει ξανά και σας έχω προκαλέσει να πείτε: Θα καταργήσουμε τον «Ηρακλή». Έτσι να το συζητήσουμε και θα δημιουργήσουμε αυτό που λέμε εμείς μια δημόσια εταιρεία διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων με συγκεκριμένους όρους. Αυτό είναι το πρόγραμμα του ΜέΡΑ25. Έχετε κάτι τέτοιο; Δεν έχετε.

Εσείς θέλετε και να λέτε «ναι» σε όλα στην τρόικα και να υπόσχεστε στον κόσμο σας, στον κόσμο μας, στους ανθρώπους μας εκεί έξω που υποφέρουν, που φοβούνται ότι θα χάσουν το σπίτι τους, το μικρομάγαζό τους αύριο, ότι θα τους προστατεύσετε. Πώς θα τους προστατεύσετε, όταν δεν δεσμεύσετε να καταργήσετε τη πώληση των «κόκκινων» δάνειων στα «αρπακτικά», την αγορά αυτών των αρπακτικών ταμείων;

«Μαυρογιαλούρος 2.0» είναι η Νέα Δημοκρατία και «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης 2.0» εσείς. Ακριβώς όπως το Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης του Σεπτέμβριο του 2014 υποσχόταν πράγματα που απαιτούσαν τη ρήξη, που τελικά ο κ. Τσίπρας απεδείχθη ότι δεν είχε ποτέ σκοπό να κάνει, ακριβώς αυτό κάνετε και με το χθεσινό σας πρόγραμμα.

Και ξέρετε κάτι; Τίποτα δεν θα με ευχαριστήσει περισσότερο από το να αποδειχθεί ότι δεν έχω δίκιο. Εσείς της Κυβέρνησης αποδείξτε μου ότι δεν έχω δίκιο. Ας βγει ο κ. Μητσοτάκης και ας δεσμευτεί σήμερα ότι όσο είναι Πρωθυπουργός δεν θα κοπεί καμμία επικουρική σύνταξη. Έχει δεσμευθεί ουσιαστικά ότι αυτά που λέω, ότι το πέμπτο μνημόνιο είναι δεδομένο, δεν είναι έτσι.

Δεσμευτείτε, κυρίες και κύριοι, ότι δεν θα «κουρευτεί» καμμία επικουρική σύνταξη όσο είστε Κυβέρνηση. Να το ακούσω.

Και εσείς του ΣΥΡΙΖΑ, δεσμευτείτε ότι αν γίνετε Κυβέρνηση, θα καταργήσετε τον «Ηρακλή». Δεν το έχετε κάνει μέχρι τώρα.

Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο