10 Δεκεμβρίου – Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
10 Δεκ, 2021

Στις 10 Δεκεμβρίου 1948 υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ήταν η απάντηση της διεθνούς κοινότητας στις συνέπειες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και τις θηριωδίες του εθνικοσοσιαλιστικού καθεστώτος. Έκτοτε, η 10η Δεκεμβρίου γιορτάζεται κάθε χρόνο ως Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και χρησιμεύει ως αφορμή για κοινωνικό διάλογο σχετικά με τα ιστορικά κατακτημένα οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες.

Αυτή η ημέρα έχει επίσης ιδιαίτερη σημασία για το 2021: η πανδημία Covid-19 είναι μια παγκόσμια κρίση που δεν έχουμε βιώσει μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αν και μια επιδημία δεν μπορεί να συγκριθεί με έναν πόλεμο, η τρέχουσα κατάσταση – ενόψει των σημαντικών περιορισμών στον συνηθισμένο τρόπο ζωής – μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ποια ανθρώπινα δικαιώματα απολαμβάνουμε και τα οποία συνήθως θεωρούμε ως δεδομένα στην καθημερινή ζωή.

Η πανδημία και οι οικονομικές συνέπειες των «lockdown» έχουν αυξήσει τις διακρίσεις και την κοινωνική περιθωριοποίηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν και εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την πανδημία ως πρόσχημα για να εδραιώσουν τη δύναμή τους, να προωθήσουν πολιτικές που είναι εχθρικές προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, να περιορίσουν τις ελευθερίες και να στοχεύουν ευάλωτες ομάδες όπως οι μετανάστες, οι γυναίκες, οι πολίτες άνω των 60 ετών.

Η Ελλάδα και η ΕΕ προσπάθησαν το 2021 με κάθε δυνατό τρόπο να εμποδίσουν τους πρόσφυγες να διέλθουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Αυτή η χρονιά χαρακτηρίστηκε από κλείσιμο συνόρων, παράνομες επαναπροωθήσεις (push-backs) και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν για το ΜέΡΑ25 το θεμέλιο της δημοκρατίας μας. Όποιος δεν αποδέχεται τα ανθρώπινα δικαιώματα διακινδυνεύει την ειρήνη και την ελευθερία, θέτει σε κίνδυνο εκ προθέσεως ανθρώπινες ζωές και απειλεί να επιστρέψει σε παλιές, σκοτεινές εποχές. Οι μέχρι σήμερα ελληνικές κυβερνήσεις δεν έδειξαν την απαιτούμενη διάθεση για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τη συνύπαρξη, όξυναν τα προβλήματα αντί να τα λύσουν. Ακροδεξιοί εξτρεμιστές, λαϊκιστές και θιασώτες του λαϊκισμού καλλιεργούν ξενοφοβία και εχθρότητα κατά του διαφορετικού. Η καταπολέμηση των ρατσιστικών, ομοφοβικών και τρανσφοβικών προσβολών, επιθέσεων και διακρίσεων παραμένει αναγκαία και περισσότερο απαραίτητη από κάθε άλλη φορά, για να περιοριστεί η εξάπλωσή τους. Επίσης, οι πλημμύρες, οι ξηρασίες ή οι καταιγίδες έχουν δραματική επίδραση στη ζωή των ανθρώπων και απειλούν πολλά ανθρώπινα δικαιώματα. Για παράδειγμα, το δικαίωμα στη ζωή, την υγεία, τη στέγαση, το νερό, τα τρόφιμα και την αυτοδιάθεση. Η κλιματική κρίση πλήττει μεγάλο αριθμό ατόμων που είναι ήδη σε μειονεκτική θέση. Η αλλαγή του κλίματος ενισχύει τις υφιστάμενες αδικίες.

Για το ΜέΡΑ25 τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ο φάρος της απαραβίαστης αξιοπρέπειας του/της καθενός/καθεμιάς μας. Δεν πρέπει να παραβιάζονται. Προστασία και βοήθεια πρέπει να παρέχονται σε όσους την χρειάζονται. Δεν είναι η προέλευση ενός ατόμου που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, αλλά το μέλλον. Οι κοινωνικές αιτίες των συγκρούσεων πρέπει να εντοπίζονται έγκαιρα και να αντιμετωπίζονται ενεργά. Στηρίζουμε και ενισχύουμε τους νέους και ενήλικες στην επιλογή της ζωής τους, στον αυτοπροσδιορισμό, να είναι σε θέση να ζήσουν ανεξάρτητα και με ασφάλεια, ανεξαρτήτως προέλευσης, οικογένειας, ιθαγένειας, θρησκευτικών πεποιθήσεων, σεξουαλικού προσανατολισμού ή οικονομικών πόρων. Στηρίζουμε μια κοινωνία στην οποία όλοι μπορούν να ζουν με ασφάλεια και ανεξαρτησία. Σε μια ανοιχτή κοινωνία, η ταυτότητα ενός ατόμου δεν πρέπει να είναι λόγος να τον/την οδηγήσουμε σε χειρότερη θέση, να τον αποκλείσουμε ή να τον υποτιμήσουμε κοινωνικά. Αυτό ισχύει εξίσου για την προέλευση, το χρώμα του δέρματος, τη θρησκευτική/ιδεολογική πεποίθηση, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή το φύλο. Υπό αυτή την έννοια, αφορά μια πολιτική χωρίς αποκλεισμούς. Το ΜέΡΑ25 επιδιώκει τον διάλογο και χτίζει γέφυρες μεταξύ των διαφόρων ανθρώπων της κάθε πόλης και δημιουργεί βιώσιμες ευκαιρίες και δυνατότητες συμμετοχής για όλους.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο