Γιάννης Στουρνάρας: ο κύριος τοποτηρητής της Τρόικας στην Ελλάδα

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
29 Μαρ, 2019

Ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας στη χθεσινή του ομιλία για τις προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας, μίλησε κανονικά ως αυτό που πραγματικά είναι: ο κύριος τοποτηρητής της Τρόικας στη χώρα.

Ο κ.Στουρνάρας έθεσε τα θέματα των πρωτογενών πλεονασμάτων, των κόκκινων δανείων και της αγοράς εργασίας.

Αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο κ.Στουρνάρας είπε μεν το αυτονόητο, πως απαιτείται μείωση τους, συμπληρώνοντας όμως πως “πρέπει να μειωθεί στο 2% μετά το 2022”, δηλαδή αυτό που ούτως ή άλλως έχει συμφωνηθεί μεταξύ δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης, 2% πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 μέχρι και το 2060! Το ΜέΡΑ25 παίρνει ξεκάθαρη θέση αναφορικά με τα ματωμένα πλεονάσματα: πρέπει να περιοριστούν άμεσα, όχι από το 2022, σε ύψος μεταξύ 0% – 1,5% του ΑΕΠ, ανάλογα με τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Σχετικά με τα κόκκινα δάνεια, ο κεντρικός τραπεζίτης επανέλαβε το ποίημα των δανειστών: μαζικοί πλειστηριασμοί – διότι αυτό είναι και το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τα κόκκινα δάνεια, τιτλοποίηση και πώλησή τους στα αρπακτικά funds. Καμία αναφορά στην προστασία της α’ κατοικίας, καμία αναφορά στις επιπτώσεις αυτού του σχεδίου στο ίδιο το τραπεζικό σύστημα που έχει υπό την εποπτεία του. Το ΜέΡΑ25 έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για την διαχείριση των κόκκινων δανείων με διττό στόχο: την προστασία των δανειοληπτών αλλά και του ίδιου του τραπεζικού συστήματος.

Για το τέλος αφήσαμε την αγορά εργασίας. Ο κεντρικός τραπεζίτης μίλησε για διατήρηση και ενίσχυση της ευελιξίας αναφορικά με τα εργασιακά, τουτέστιν ελαστικές σχέσεις εργασίας, ατομικές συμβάσεις, απελευθέρωση των απολύσεων, για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας (sic). Το ΜέΡΑ25 παίρνει ξεκάθαρη θέση για τα εργασιακά: επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού με στόχο τα 800€ μηνιαίως, ένταξη στο ΙΚΑ όσων έχουν κανονική, εξαρτημένη σχέση εργασίας αλλά δηλώνονται ως πάροχοι υπηρεσιών με το περιβόητο μπλοκάκι.

Τομέας Οικονομίας & Οικονομικών ΜέΡΑ25 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο