Τεράστιο πλήγμα για το ελεύθερο διαδίκτυο – Υπερψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο η Οδηγία για τα Πνευματικά Δικαιώματα

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
26 Μαρ, 2019

Υπερψηφίστηκε σήμερα 26 Μαρτίου από το Ευρωκοινοβούλιο η κοινοτική  Οδηγία για την Προστασία των Πνευματικών Δικαιωμάτων στο Διαδίκτυο, λαμβάνοντας την έγκριση 348 ευρωβουλευτών,

Με το άρθρο 13 της συγκεκριμένης οδηγίας, τα εμπορικά sites και εφαρμογές, όπου χρήστες αναρτούν περιεχόμενο θα έχουν και τη νομική ευθύνη για παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων. Αυτό σημαίνει πως οι ιστότοποι πρέπει να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να έχουν αγοράσει εκ των προτέρων τις απαραίτητες άδειες για οτιδήποτε μπορεί να αναρτήσουν οι χρήστες τους, πρακτικά δηλαδή το σύνολο της ανθρώπινης δημιουργίας που διέπεται από περιορισμούς πνευματικής ιδιοκτησίας. Είναι προφανές πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να εφαρμοστεί τόσο τεχνικά, όσο και οικονομικά, ειδικά για μικρές πλατφόρμες και υπηρεσίες, οδηγώντας σε εξάλειψη του πλουραλισμού και ολιγοπώληση του διαδικτύου από τους ισχυρούς παίκτες του κλάδου.

Η Ευρωβουλευτής του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα είχε κρούσει από την αρχή τον κώδωνα του κινδύνου. Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο The Press Project, είχε δηλώσει σχετικά:

«Πρόκειται για ένα άρθρο του οποίου ο σκοπός, αν και φαίνεται να είναι η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων θα δημιουργεί μια μηχανή λογοκρισίας που θα περιορίζει όλες τις δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο. Εγώ λέω ότι θα είναι μια ανεξέλεγκτη μηχανή και θα έχει και ανεξέλεγκτα φίλτρα. Εγώ ψήφισα δύο φορές κατά την έναρξη του τριλόγου, δηλαδή της συζήτησης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μία τον Ιούνιο του 2018 και μια τον Σεπτέμβριο του 2018 αρνητικά.

Τον Σεπτέμβριο του 2018 ωστόσο εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο το νέο συμβιβαστικό κείμενο, το οποίο ενέκρινε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ενέκρινε με τη σειρά της στις 26 Φεβρουαρίου του 2019»

συμπληρώνοντας:

«Όλο το προηγούμενο διάστημα δεχθήκαμε άπειρες επιστολές από επώνυμους και ανώνυμους, οι οποίοι μας εφιστούσαν την προσοχή στο άρθρο 13 και στο ότι με επίφαση τη δημοκρατία θα σταματήσει να προστατεύεται η ίδια η δημοκρατία. Θα είναι σαν τον Θάνατο του Εμποράκου, κανείς δεν θα μπορεί να αναρτήσει το οτιδήποτε στο διαδίκτυο αν δεν έχει εξασφαλίσει με πληρωμή τα πνευματικά δικαιώματα.

Ας πάρουμε ως παράδειγμα το Youtube το οποίο είναι το πιο φιλικό παράδειγμα προς εμάς. Η οδηγία αφορά οποιαδήποτε σελίδα στην οποία οι χρήστες ανεβάζουν βίντεο φωτογραφίες, μουσική κλπ, όπως είναι και το Facebook και το Instagram κ.α. Όταν ο χρήστης ανεβάσει κάτι που υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα, θα έχει και ο χρήστης και το Youtube τη νομική ευθύνη. Αυτό σημαίνει πως για κάθε ένα βίντεο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, το στούντιο ή η δισκογραφική που το παρήγαγε θεωρητικά θα μπορούσε να μηνύσει το Youtube.

Το Youtube από την πλευρά του θα πρέπει να μπορεί να αποδείξει ότι λαμβάνει επαρκή μέτρα για να εμποδίσει το ανέβασμα του υλικού με πνευματικά δικαιώματα. Κι όπως ξέρετε, δεν υπάρχει καμία τέτοια τεχνολογία που να μπορεί να κάνει τον έλεγχο των βίντεο με 100% επιτυχία. Με αυτές τις συνθήκες λοιπόν, το Youtube έχει ρεαλιστικά μόνο μία επιλογή: Να σταματήσει τους απλούς χρήστες, τους απλούς δημιουργούς από το να ανεβάζουν βίντεο. Ουσιαστικά δηλαδή, μόνο τα μεγάλα στούντιο, τις δισκογραφικές και πιθανόν και οι μεγάλοι δημιουργοί θα έχουν δικαιώματα να ανεβάζουν ανεμπόδιστα βίντεο. Το να κρατήσει το Youtube ακόμα και μικρούς δημιουργούς θα ήταν πολύ ριψοκίνδυνο, γιατί αν κάποιος περιλαμβάνει βίντεο ή φωτογραφίες ή μουσική από τρίτους, το Youtube θα είναι ανοιχτό σε μηνύσεις. Επομένως καταλαβαίνετε τι λογοκρισία έχουμε να υποστούμε».

Στη σημερινή ψηφοφορία, σε αντίθεση με άλλους Έλληνες Ευρωβουλευτές, η Σοφία Σακοράφα ήταν παρούσα και καταψήφισε αυτή την οδηγία.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο