Σοφία Σακοράφα

Γεννήθηκε το 1957 στα Τρίκαλα και είναι καθηγήτρια φυσικής αγωγής. Είναι παντρεμένη, μητέρα δύο αγοριών.

Πρωταθλήτρια ακοντισμού από το 1982 έως το 1987, το 1982 καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ στον ακοντισμό.

Συμμετέχει ενεργά σε κινήματα ειρήνης και πολιτικής αλληλεγγύης. Δραστηριοποιείται για μια 12ετία στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως δημοτική σύμβουλος Αθηνών και Αμαρουσίου (1994-2006).
Το 2004 αποφασίζει να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας με την Ολυμπιακή ομάδα της Παλαιστίνης, μια πρωτοβουλία ειρήνης που προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση.

Επισκέπτεται τον Πρόεδρο Γιασέρ Αραφάτ στην αποκλεισμένη Μουκάτα όπου και της απονέμει τιμής ένεκεν την Παλαιστινιακή υπηκοότητα.

Συμμετέχει στην πρωτοβουλία ΄΄Ένα καράβι για τη Γάζα΄΄ και το 2009 βρίσκεται στη Γάζα κατά τη διάρκεια των ισραηλινών βομβαρδισμών.

Το 2000 εκλέγεται για πρώτη φορά Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Αποχωρεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ το Μάη του 2010, όταν καταψηφίζει το πρώτο Μνημόνιο. Εισηγείται στη Βουλή την υιοθέτηση της πρότασης για σύσταση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του δημόσιου χρέους, ενώ συμμετέχει ως ανεξάρτητη βουλευτής στην Πρωτοβουλία συγκρότησης Ε.Λ.Ε. Παράλληλα αναπτύσσει δράση για τη συγκρότηση του Αριστερού Αντιμνημονιακού Μετώπου. Το Δεκέμβρη του 2011 ανακοινώνουν με τον Πρόεδρο της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα πολιτική συνεργασία, ενώ τον Απρίλη του 2012 προσχωρεί στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις εκλογές της 6ης του Μάη 2012 εκλέγεται πρώτη βουλευτής στη Β΄ Αθήνας με το ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ και επανεκλέγεται στις εκλογές της 17ης Ιούνη. Αναλαμβάνει υπεύθυνη της Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου για το Υπουργείο Εσωτερικών(2012-2014).

Κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής της θητείας διατέλεσε μέλος των επιτροπών της Βουλής: Μορφωτικών Υποθέσεων, Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Παραγωγής και Εμπορίου, Οδικής Ασφάλειας (2007-2010), Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (2012 – 2014) ενώ ήταν μέλος στις ομάδες φιλίας της Ελληνικής Βουλής με την Παλαιστίνη, την Κούβα, την Βενεζουέλα και την Ρωσία.

Στις Ευρωεκλογές του 2014 εκλέγεται Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αναλαμβάνει τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αναφορών, αναπληρωματικό μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Τεχνολογίας, Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου για τις σχέσεις της Ε.Ε με χώρες της Κεντρικής Αμερικής (DCAM).

Το Μάρτιο του 2015 συμμετέχει στη συγκρότηση της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και αναλαμβάνει την επικοινωνία του έργου της επιτροπής στο Ευρωκοινοβούλιο, στα εθνικά κοινοβούλια και τους λαούς της Ευρώπης.

Το Σεπτέμβριο του 2015 και μετά την υπογραφή από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ του τρίτου κατά σειρά μνημονίου, αποχωρεί από την Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει τη δράση της ως ανεξάρτητη Ευρωβουλευτής της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL).

To Δεκέμβριο του 2018, ενώνει τις δυνάμεις της με το πανευρωπαϊκό κίνημα MεΡΑ25-DiEM, στον αγώνα για μία άλλη Ευρώπη κοινής ευημερίας, ειρήνης, δημοκρατίας, δικαιοσύνης και αλληλεγγύης για όλους τους πολίτες.

Μετάβαση στο περιεχόμενο