ΛΑΣΙΘΙ: Να βάλουμε φραγμό στα σχέδια ΝΔ – Μητσοτάκη

Δελτία Τύπου
20 Ιούν, 2023

37 πολίτες από το ν. Λασιθίου προτείνουν 5  λόγους στήριξης του ‘ΜΕΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη’ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου

 Τα εκλογικά αποτελέσματα της 21ης Μαΐου αποτελούν αναμφίβολα ένα πολιτικό σοκ για όλο τον προοδευτικό κόσμο. Η αύξηση ποσοστών και ψήφων της ΝΔ (μετά από μια τετραετία πεπραγμένων τέτοιων ώστε να μιλάμε για την πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης), η απόσταση που έχει από κάθε αντιπολιτευτική δύναμη αλλά και η άνοδος ακροδεξιών ανορθολογικών ρευμάτων (Ελλ.Λύση, Νίκη) δείχνουν ότι διαμορφώνεται ένα δυστοπικό πεδίο στη χώρα.

Αιτία αυτού του αποτελέσματος δεν είναι μόνο η απογοήτευση μετά από 10 χρόνια αγώνων και ελπίδων που διαψεύστηκαν. Την τετραετία Μητσοτάκη τα βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης, πέραν από την ανάδειξη των αποτυχιών της κυβέρνησης, δεν κατάφεραν ποτέ να ξεφύγουν από την ατζέντα που έθετε η ΝΔ και τα συστημικά κέντρα που τη στηρίζουν. Αναπόφευκτα, σε μια περίοδο παγκόσμιων αναταραχών, αν η αντιπολίτευση αδυνατεί να περιγράψει εναλλακτική, νικητής θα βγει η κυβέρνηση που φαίνεται να υλοποιεί στην αυθεντική του μορφή το πρόγραμμα «Δεν υπάρχει εναλλακτική».

Φυσικά, κανείς δε μπορεί να παραβλέψει την επίδραση των αποκρουστικών ΜΜΕ της “λίστας Πέτσα”. Ενός μιντιακού συστήματος που για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά είναι απροκάλυπτα μονοκομματικό, που μπόρεσε να εξαφανίσει τα Τέμπη από το δημόσιο διάλογο, που καταφέρνει να δαιμονοποιήσει πολιτικά πρόσωπα και προγραμματικές τοποθετήσεις όταν αυτά δε βολεύονται σε μία… όμαλη αντιπολίτευση.

Μέσα σε αυτό το τοπίο που διαμορφώνει η διαφαινόμενη “ηγεμονία Μητσοτάκη” κανένας αριστερός και προοδευτικός άνθρωπος δε δικαιούται να πανηγυρίζει, ούτε να υποβαθμίζει τα ενδεχόμενα αυτοδυναμίας ή 180 της ΝΔ αλλά ούτε και να φαντασιώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε προς τα αριστερά! Ήδη από το βράδυ των εκλογών η ΝΔ μιλάει για αναθεώρηση του συντάγματος. Ένας στρατηγικός στόχος που περιλαμβάνει τη συνταγματοποίηση πλευρών όπως η ιδιωτικοποίηση της υγείας, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η άρση της προστασίας δασών-αιγιαλών-περιβάλλοντος, οι αυταρχικές θεσμικές ρυθμίσεις και το τσάκισμα των δημοκρατικών ελευθεριών. Το πολιτικό ήθος που έχουμε μπροστά μας είναι αυτό των δηλώσεων Πνευματικού ή της υποκρισίας για την Πύλο και τους φράκτες. Ακόμα, οι πρόσφατες “εικόνες” της καταστολής των κατοίκων της Κοζάνης, του “τρικομματικού αδειάσματος” των κατοίκων της Σητείας για τις ανεμογεννήτριες ή της ανακοίνωσης της “πρόσληψης” ενός στρατιωτικού ιατρού για 3 βδομάδες στο νοσοκομείο Ιεράπετρας είναι ενδεικτικές.

Το διακύβευμα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι καθαρό. Να βάλουμε φρένο στη φόρα του Μητσοτάκη. Για μας το επίδικο της εισόδου του Μέρα25-Συμμαχία για τη Ρήξη στη βουλή μετατρέπεται σε ζήτημα όλων των προοδευτικών ανθρώπων γιατί:

 

 1. Πρόκειται για μια εκλογική συνεργασία πολιτικών χώρων (ΜΕΡΑ25, ΛΑΕ) και αγωνιστών που έχουν αποδείξει μέσα και έξω από τη βουλή την πολιτική χρησιμότητα που έχουν για την κοινωνία που αντιστέκεται. Από τους αγώνες ενάντια στα αιολικά σε όλη την χώρα και ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις, μέχρι τον αγώνα της E-Food και τους αγώνες της νεολαίας, το ΜέΡΑ25- Συμμαχία για τη ρήξη, δεν ήταν απλά μέσα σε όλους τους αγώνες, αλλά συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη τους.
 2. Μπορεί να χτυπηθεί η παντοδυναμία Μητσοτάκη στο κοινοβούλιο. Η είσοδος του ΜεΡΑ25-ΣγτΡ στην Βουλή αφαιρεί αυτομάτως -λόγω εκλογικού νόμου- τουλάχιστον 4 βουλευτές από τη ΝΔ. Έτσι, όχι μόνο απομακρύνεται ο κίνδυνος πλειοψηφίας 180 βουλευτών (αναγκαίος για να προτείνει η ΝΔ μόνης της αλλαγές στο Σύνταγμα), αλλά αδυνατίζει η πλειοψηφία της στη Βουλή και υπό συνθήκες τίθεται σε κίνδυνο ακόμα και η αυτοδυναμία της.
 3. Οι ελάχιστες ψήφοι που υπολείπονται θα εισάγουν στη βουλή μία κοινοβουλευτική ομάδα ανθρώπων που ξέρουμε ότι θα είναι συνεπείς, θα παράγουν ριζοσπαστκό κοινοβουλευτικό έργο και θα αποτελέσουν την πιο μαχητική αντιπολίτευση σε αυτά που έρχονται. Δεν έρχονται από το πουθενά και δε θα είναι ευεπίφοροι σε “μεταγραφές” όπως τόσα κόμματα που έχουν μπει στη Βουλή και τα συστημικά κόμματα λεηλάτησαν τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες.
 4. Για να έχουν φωνή στη βουλή τα κινήματα που αγωνίζονται για νίκες στο σήμερα, χωρίς προυποθέσεις στοίχησης πίσω από κομματικές αυθεντίες.
 5. Για να υποστηρίξουμε την λογική της ενότητας μέσα στους χώρους της αριστεράς και των κινημάτων.

 

Οι συνυπογράφοντες:

 1. Μπαρμπεράκης Κωνσταντίνος, Μηχανικός Εφαρμοσμένων Μαθηματικών (Ιεράπετρα)
 2. Φρυσούλης Γιάννης, Επιχειρηματίας (Σητεία)
 3. Χριστοδουλοπούλου Καλή, Βιοκαλλιεργήτρια (Iεράπετρα)
 4. Κοζοκάρου Μιχάλης, Ιδιωτικός Υπάλληλος (Άγιος Νικόλαος)
 5. Αρβανιτίδου Παναγιώτα, Διαιτολόγος (Σητεία)
 6. Ατσαλής Γιάννης, Μηχανολόγος Μηχανικός (Άγιος Νικόλαος)
 7. Βασιλάκης Αποστόλης, Γεωπόνος (Ιεράπετρα)
 8. Γιαννάκη-Πολίτη Φανή Τοπογράφος Μηχανικός-Δημοτικός Υπάλληλος (Ιεράπετρα)
 9. Γιαννίδης Δημήτρης, Ξενοδοχουπάλληλος (Ιεράπετρα)
 10. Γωνιωτάκης Μιχάλης, φοιτητής Φιλοσοφικής (Νεάπολη)
 11. Δασενάκη Ρένα, ιδιοκτήτρια Καφέ (Ιεράπετρα)
 12. Δερμιτζάκης Μανώλης, Ιδιωτικός Υπάλληλος (Ιεράπετρα)
 13. Ζαμπετάκης Γιώργος, Ιδιωτικός Υπάλληλος (Σητεία)
 14. Ζερβάκη Άρτεμις, φοιτήτρια Μηχανικών Παραγωγής κ’ Διοίκησης (Σητεία)
 15. Ζησίδου Κρυσταλία, Ιδιωτικός Υπάλληλος (Σητεία)
 16. Καλιμάντζαλης Βασίλης, Εκπαιδευτικός (Άγιος Νικόλαος)
 17. Κατρινάκης Δημήτρης, φοιτητής Οικονομικών Επιστημών (Ιεράπετρα)
 18. Καψάλη Κωνσταντίνα, φοιτήτρια Ιστορικού-Αρχαιολογικού (Σητεία)
 19. Μακαρούνας Ραφαήλ, Ιδιωτικός Υπάλληλος (Iεράπετρα)
 20. Μακρυνάκης Νίκος Α. , πηλοπλάστης (Μυρσίνη Σητείας)
 21. Μαμαντόπουλος Γιώργος, Ανθρωπιστικός Υπάλληλος – Διαχειριστής Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Ιεράπετρα)
 22. Μανουσάκης Γιώργος, Νοσηλευτής ΓΝΑΝ (Άγιος Νικόλαος)
 23. Μαράκη Άννα, Φιλόλογος (Iεράπετρα)
 24. Μαρκάκης Μανώλης, Λογιστής (Άγιος Νικόλαος)
 25. Μελετάκης Δημήτρης, Λογιστής (Ιεράπετρα)
 26. Μπαλαντινάκη Μαριλένα, Ιδιωτικός Υπάλληλος (Σητεία)
 27. Παναγιωτάκης Μανώλης, Φυσικός-Ερευνητής (Φέρμα)
 28. Περγόπουλος Τάσος, φοιτητής Ιστορικού-Αρχαιολογικού (Άγιος Νικόλαος)
 29. Προιστάκης Γιώργος, Γυναικολόγος (Ιεράπετρα)
 30. Σκύβαλος Μιχάλης, Πολιτικός Μηχανικός (Ιεράπετρα)
 31. Στεργίου Άγγελος, Λογιστής (Σητεία)
 32. Ταρσαναλής Γιάννης, Αγρότης (Μακρύ Γιαλός)
 33. Τσιμητάκης Χάρης, τελειόφοιτος Ιατρικής (Σητεία)
 34. Φρυσούλη Καλλιόπη, Συνταξιούχος (Σητεία)
 35. Φρυσούλης Κανάκης, Συνταξιούχος (Σητεία)
 36. Χαλκιαδάκη Μαρίνα, Ιδιωτικός Υπάλληλος (Μακρύ Γιαλός)
 37. Χουρδάκης Παναγιώτης, Ιδιωτικός Υπάλληλος (Παχειά Άμμος)

 

Λασίθι, 20 Ιουνίου 2023

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.