Ως πότε θα μένει η Κνωσός εκτός UNESCO;

Βουλευτές
03 Οκτ, 2022

Το ζήτημα της ένταξης σημαντικών μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης, μεταξύ των οποίων η Κνωσός και η Φαιστός, στον κατάλογο της UNESCO που εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια έφερε στη βουλή ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΜέΡΑ 25 Γιώργος Λογιάδης, με ερώτημα που κατέθεσε προς τον κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

«Με επιστολή της, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΑΚ θίγει ένα θέμα που είναι σε εκκρεμότητα πολλά χρόνια στην Κρήτη, αυτό της ένταξης των μνημείων τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς,  Κνωσός και Φαιστός, στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

H Ελλάδα έχει προτείνει κατάλογο μνημείων για ένταξη στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της (U.N.E.S.C.O), του Παγκόσμιου Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό, στο πλαίσιο εφαρμογής πολιτικών που σχετίζονται με τους άξονες δράσης του οργανισμού, του οποίου αποτελεί ιδρυτικό μέλος. Η ένταξη μνημείων μας δημιουργεί προφανή και μεγάλα πλεονεκτήματα στις προσπάθειες για γενικότερη ανάπτυξη.

Στη σχετική λίστα από τη χώρα μας, έχουν συμπεριληφθεί από την Κρήτη από το έτος 2014, το οχυρό της Σπιναλόγκα, και τα Μινωικά ανάκτορα, του Μινωικού πολιτισμού στις περιοχές Κνωσός, Φαιστός, Μάλια, Ζάκρος, Κυδωνία, ως προτεινόμενα προς ένταξη, πλην όμως δεν φαίνεται να έχει προωθηθεί το θέμα με την κατάθεση σχετικού φακέλου υποστήριξης της υποψηφιότητας.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Θα επισπεύσετε τις διαδικασίες σύνταξης των φακέλων για την ένταξη των Μινωικών μνημείων της Κνωσού και της Φαιστού στον κατάλογο μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO;

Ο ερωτών βουλευτής

Γεώργιος Λογιάδης»

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.