Υπό κατάρρευση οι δικαστικοί υπάλληλοι στη Νεάπολη Λασιθίου

Βουλευτές
21 Οκτ, 2022

Το σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης των δικαστηρίων Νεάπολης Λασιθίου που επιφέρει δυσκολίες στην εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας και έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους σε εργασιακή υπερφόρτωση έφερε στη Βουλή ο βουλευτής Ηρακλείου του ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης.

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

«Σε δημοσίευμα στον ηλεκτρονικό τύπο ενημερωθήκαμε για την κατάσταση που επικρατεί στα δικαστήρια Νεάπολης, με αφορμή την λιποθυμία υπαλλήλου λόγω υπερκόπωσης.

Με την αναφορά με αριθμ. Πρωτ 1656/4-3-2022 σας είχαμε ενημερώσει για την Υποστελέχωση Πρωτοδικείου Λασιθίου και Ειρηνοδικείου Νεάπολης.

Όπως είχατε απαντήσει με την Αρ. Πρωτ.: 53 στις 6-4-2022 «Πάγια και διαχρονική επιδίωξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αποτελεί η εξασφάλιση της κατά το δυνατόν ταχύτερης απονομής της δικαιοσύνης και της καλύτερης πρόσβασης του πολίτη σε αυτήν. Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και άμεση συνεργασία με τις δικαστικές υπηρεσίες της χώρας, έχει άμεση εποπτεία και απόλυτη επίγνωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και καθίσταται σαφές ότι, με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία του χώρου της δικαιοσύνης, επιλαμβάνεται άμεσα των θεμάτων που αφορούν στην επαρκή στελέχωσή τους, και στέκει αρωγός στην προσπάθεια που καταβάλλουν προκειμένου να διασφαλισθεί η ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το αίτημα ενίσχυσης του Πρωτοδικείου Λασιθίου και του
Ειρηνοδικείου Νεάπολης με δικαστικούς υπαλλήλους, παραθέτουμε πίνακες στους οποίους εμφαίνονται οι οργανικές θέσεις, οι υπηρετούντες και οι κενές οργανικές θέσεις των εν λόγω υπηρεσιών, επισημαίνοντας ότι βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου, οι υπηρεσιακές ανάγκες των δικαστικών υπηρεσιών δύνανται να καλυφθούν είτε με απόσπαση είτε με μετάθεση ή μετάταξη είτε τέλος μέσω του Ενιαίου Σχεδίου Κινητικότητας (Ε.Σ.Κ.).»

Οι δικαστικοί λειτουργοί και εργαζόμενοι του Λασιθίου εδώ και χρόνια λειτουργούν με το 1/3 του προσωπικού που θα έπρεπε να διαθέτουν.
Οι Εργαζόμενοι των δικαστηρίων κάνουν λόγω για εργασιακή υπερφόρτωση δουλεύοντας μέρα-νύχτα.
Να σημειωθεί ότι δικαστική υπάλληλος στη Νεάπολη λιποθύμησε εν ώρα καθήκοντος.

Σε κοινό ψήφισμα του Διευθύνων το Πρωτοδικείο Λασιθίου, της Διευθύνουσας την Εισαγγελία Λασιθίου, της Διευθύνουσας το Ειρηνοδικείο Νεάπολης, της Πρόεδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου, του Προϊστάμενου της Γραμματείας του Πρωτοδικείου, της Προϊσταμένης της Γραμματείας της Εισαγγελίας και της Προϊσταμένης της Γραμματείας του Ειρηνοδικείου αναφέρεται ότι:

«Στο Πρωτοδικείο Λασιθίου σε σύνολο δεκαέξι (16) οργανικών θέσεων υπηρετούν από την αρχή του δικαστικού έτους μόνο επτά (7) δικαστικοί υπάλληλοι.
Στην Εισαγγελία Λασιθίου σε σύνολο οργανικών θέσεων έντεκα (11) υπηρετούν μόνο τρεις (3).
Στο δε Ειρηνοδικείο Νεάπολης η κατάσταση είναι παρόμοια, καθώς σε σύνολο εννέα (9) οργανικών θέσεων υπηρετούν αυτή τη στιγμή μόνο τρεις (3) δικαστικοί υπάλληλοι.

Με την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί, όχι μόνο υπάρχει αντικειμενική δυσκολία στην εύρυθμη έως και στη στοιχειώδη πλέον λειτουργία της υπηρεσίας, αλλά είναι βέβαιο ότι τα Δικαστήρια της Νεάπολης Λασιθίου είναι τα μόνα σε όλη την Ελλάδα και πιθανότατα σε όλη την Ευρώπη, όπου συμβαίνει το παράδοξο να υπηρετούν περισσότεροι δικαστικοί λειτουργοί από ότι δικαστικοί υπάλληλοι!

Λόγω της κατάστασης αυτής κάθε υπάλληλος έχει επωμιστεί το βάρος πολλών και διαφορετικών αντικειμένων με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση στη διεκπεραίωση των εργασιών και στην εξυπηρέτηση πολιτών, δικηγόρων, αλλά και άλλων υπηρεσιών. Ταυτόχρονα εμφιλοχωρεί ο κίνδυνος λαθών, αφού το φιλότιμο, η αφοσίωση και ο ζήλος των ελάχιστων υπαλλήλων που απέμειναν, κοντεύουν να εξαντληθούν μαζί και με τις ανθρώπινες αντοχές τους, ενώ δεν αποκλείεται, σε ένα παλιό κτήριο, να καταρρεύσουν πρώτα και πριν από αυτό οι άνθρωποι!

Κατόπιν όλων αυτών, παρακαλούμε θερμά για τις δικές σας ενέργειες, καθώς όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με εσωτερικές μετακινήσεις ή με πρόσκαιρες αποσπάσεις, αλλά χρειάζονται άμεσες αποφάσεις και καίριες λύσεις.»

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Δυστυχώς 6 μήνες μετά την απάντηση σας, δεν αποδεικνύεται εμπράκτως η πάγια και διαχρονική επιδίωξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, για την εξασφάλιση κατά το δυνατόν ταχύτερης απονομής της δικαιοσύνης και της καλύτερης πρόσβασης του πολίτη σε αυτήν. Τι ενέργειες θα γίνουν άμεσα για να διευθετηθεί το θέμα;

Ο ερωτών βουλευτής
Γεώργιος Λογιάδης»

 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.