Σε απόγνωση οι εστιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο

Βουλευτές
12 Οκτ, 2022

Το φλέγον ζήτημα της στέγασης των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ηράκλειο έφερε στη Βουλή ο βουλευτής Ηρακλείου του ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης, με ερώτηση που κατέθεσε προς τους κ.κ. Υπουργούς Παιδείας & Θρησκευμάτων και Εσωτερικών. Οι φοιτητές έχουν μεταφερθεί σε ακατάλληλα ξενοδοχεία που δεν πληρούν τις προδιαγραφές του διαγωνισμού για τη στέγαση φοιτητών, ενώ βρίσκονται σε τουριστική περιοχή εκτός της πόλης του Ηρακλείου, με ανεπαρκή συγκοινωνία προς την πόλη και το Πανεπιστήμιο.

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

«Οι Εστιακοί Φοιτητές Πανεπιστημίου Κρήτης θίγουν το φλέγον ζήτημα της στέγασης των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ηράκλειο. Όπως όλοι οι αρμόδιοι γνωρίζουν, οι εστιακοί φοιτητές, έπειτα από την προ ετών πυρκαγιά στις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης στην Κνωσσό, στεγάζονται σε ξενοδοχεία που μισθώνει το ΙΝΕΔΙΒΙΜ στα διοικητικά όρια του δήμου Ηρακλείου.

Όμως κατά την έναρξη του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους πληροφορηθήκανε πως τα ξενοδοχεία στα οποία διαμένανε είχαν υπογεγραμμένη σύμβαση με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ μέχρι 9/10/2022, χωρίς άλλες επιπλέον πληροφορίες.
Στις 10/10/2022 μεταφερθήκανε στα νέα ξενοδοχεία στην περιοχή της Αμμουδάρας (Δήμος Μαλεβιζίου) παρ’ όλες τις ανησυχίες και τις αντιδράσεις τους.

Τα ξενοδοχεία αυτά βρίσκονται σε τουριστική περιοχή, αποκομμένη από την πόλη του Ηρακλείου και το Πανεπιστήμιο, χωρίς επαρκή συγκοινωνία. Η επιλεγείσα περιοχή διαθέτει ελλιπείς υποδομές, τον χειμώνα ερημώνει. Πέραν, λοιπόν, των αρχικών τους προβληματισμών, διαπιστώσανε προς μεγάλη τους απογοήτευση ότι η περιοχή και η απόσταση των ξενοδοχείων από το Πανεπιστήμιό και το Ηράκλειο δεν ήταν τα μοναδικά προβλήματα που σχετίζονται με τα εν λόγω ξενοδοχεία. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκαν τα εξής:

• Υγρασία και μούχλα σε τοίχους στη συντριπτική πλειοψηφία των χώρων (δωματίων) των ξενοδοχείων
• Σπασμένα/σκουριασμένα έπιπλα (π.χ. ντουλάπα με εκτεθειμένα σκουριασμένα καρφιά, φωτιστικό, κουρτίνα μπάνιου)
• Σκουριασμένες, υπολειτουργικές ή μη λειτουργικές κλιματιστικές μονάδες
• Πλημμελής καθαρισμός δωματίων (δύσοσμα δωμάτια με κλινοσκεπάσματα και πετσέτες με στάμπες, μούχλα, τρίχες, σκόνη )
• Προβληματική σύνδεση με το Διαδίκτυο (διαρκείς αποσυνδέσεις)
• Στο ένα εκ των δύο ξενοδοχείων, μάλιστα, ζητήθηκε από τους φοιτητές να πληρώσουν χρηματικό ποσό (5 ευρώ) για τη χρήση των πλυντηρίων.
• Στο ένα από τα δύο ξενοδοχεία δεν υπάρχει υπεύθυνος από μια ώρα και μετά. Ορισμένα δωμάτια δεν διαθέτουν παντζούρι, παρά μόνο μπαλκονόπορτα με τζαμαρία, η οποία ανά πάσα στιγμή δύναται να είναι προσπελάσιμη από επιτήδειους μέσω του κοινόχρηστου χώρου της πισίνας, ο οποίος επικοινωνεί απευθείας με τον δημόσιο δρόμο

Εν κατακλείδι, τα εν λόγω ξενοδοχεία είναι ολοφάνερο ότι δεν προορίζονται για άλλη χρήση παρά μόνο ως θερινά καταλύματα. Κατά συνέπεια, δεν μπορούν να αποτελέσουν μόνιμη κατοικία για φοιτητές, ειδικά τους χειμερινούς μήνες.

Η διαμονή λοιπόν στα ξενοδοχεία αυτά όχι μόνο δυσχεραίνει στο μέγιστο βαθμό την καθημερινή τους ζωή, αλλά θέτει και σε σημαντικότατο κίνδυνο την ασφάλειά τους.

Εκτός από την ακαταλληλότητα των ξενοδοχείων, επισημαίνεται και μη τήρηση των προδιαγραφών/προϋποθέσεων που έχουν αναρτηθεί στην διακήρυξη του διαγωνισμού σχετικά με τη στέγαση των φοιτητών. Ειδικότερα:

• Δεν παρέχεται ζεστό νερό όλες τις ώρες της ημέρας
• Έκαστο δωμάτιο διαθέτει ένα μόνο γραφείο (το οποίο μετά βίας χωράει τον προσωπικό υπολογιστή ενός φοιτητή) αντί των δύο που προβλέπονται
• Το ίδιο ισχύει και για τις καρέκλες
• Ορισμένα δωμάτια διαθέτουν μία ντουλάπα αντί των δύο που απαιτούνται και ορισμένα άλλα δεν διαθέτουν καμία ντουλάπα
• Ορισμένα δωμάτια διαθέτουν mini bar και όχι ψυγείο
• Δεν παρέχεται τηλεφωνική σύνδεση/γραμμή στο δωμάτιο
• Ελαττωματική σύνδεση wifi

Γίνεται λοιπόν εμφανές ότι οι παροχές των ξενοδοχείων δεν ανταποκρίνονται ακριβώς σε εκείνες που ορίζονται αυστηρώς από τα κριτήρια του διαγωνισμού.

Επιπλέον, διαπιστώνεται αναντιστοιχία μεταξύ των δημοσιευμένων όρων του διαγωνισμού περί παροχών και του συμβολαίου που υπεγράφη με τα ξενοδοχεία με τα οποία συνεργάστηκε ο ανάδοχος της στέγασης, γεγονός το οποίο διαπιστώθηκε μετά από επικοινωνία των φοιτητών με τη διεύθυνση του ενός ξενοδοχείου. Συγκεκριμένα η διεύθυνση του ενός ξενοδοχείου υπέδειξε χωρίο του συμβολαίου το οποίο όριζε ένα γραφείο ανά δωμάτιο εν αντιθέσει των όρων του διαγωνισμού που ορίζει ένα γραφείο ΑΝΑ ΑΤΟΜΟ. Με αφορμή αυτό το γεγονός, ζητούνε από τους αρμόδιους να ελέγξουν τη συμφωνία (ενδεχομένως και τη νομιμότητα) του υπογεγραμμένου συμβολαίου σε σχέση με τους όρους του διαγωνισμού που έχουν αναρτηθεί.

Είναι απαράδεκτο και ανήκουστο τέσσερα χρόνια μετά από την πυρκαγιά να μην έχει βρεθεί λύση για την αξιοπρεπή και ασφαλή στέγαση των φοιτητών. Οι εστιακοί φοιτητές δεν γίνεται να αντιμετωπίζονται μονίμως ως πολίτες Β’ κατηγορίας.

Πολλοί φοιτητές αναγκάζονται να αποχωρήσουν από τις εστίες και να αναζητήσουν, παράλληλα με τις σπουδές τους, εργασία που θα τους εξασφάλιζε πόρους για την ενοικίαση σπιτιού, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται σε σημαντικό βαθμό η ομαλή εκπλήρωση των ακαδημαϊκών τους υποχρεώσεων.

Επίσης, δεν υπάρχει πρόβλεψη δωρεάν μετακίνησης και οι φοιτητές υποχρεούνται να πληρώσουν (3.20€) από μόνοι τους το αντίτιμο για την μετακίνηση, ενώ να σημειωθεί ότι λιγοστοί φοιτητές λαμβάνουν αστική επιδότηση, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκινήσει.

Τέλος, να σημειωθεί ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης με την αριθμ. 107/2022, αποφάσισε ομόφωνα την συμπαράστασή του στους φοιτητές και συγκεκριμένα ζητάει την:

1) Αλλαγή επειγόντως των τωρινών καταλυμάτων στέγασης, λόγω ακαταλληλότητας των εγκαταστάσεων.
2) Αύξηση πιστώσεων για την ενθάρρυνση των ξενοδόχων να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για την στέγαση των φοιτητών, καθώς ο ανταγωνισμός θα φέρει αυτόματα και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και διαμονής των φοιτητών.
3) Αύξηση πιστώσεων για τη δωρεάν μεταφορά των φοιτητών.
4) Αύξηση των τακτικών δρομολογίων από τα ξενοδοχεία φοίτησης προς το πανεπιστήμιο όλες τις ημέρες της εβδομάδας και να μην υπάρχει ελάχιστος αριθμός φοιτητών για την διατήρηση αυτών των δρομολογίων.
5) Σύσταση Επιτροπής για την διενέργεια αυτοψίας στους χώρους των καταλυμάτων για τη διαπίστωση των ακατάλληλων συνθηκών που επικρατούν σε αυτά, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σκεπτικό της παρούσας απόφασης

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

  • Τηρήθηκαν όλοι οι όροι της προκήρυξης αφού διαπιστώνεται αναντιστοιχία μεταξύ των δημοσιευμένων όρων του διαγωνισμού περί παροχών και του συμβολαίου που υπεγράφη με τα ξενοδοχεία;
  • Υπήρξε έλεγχος των ξενοδοχείων πριν υπογραφούν τα συμβόλαια;
  • Γιατί τόσα χρόνια δεν έχει λυθεί μόνιμα το πρόβλημα στέγασης φοιτητών στο Ηράκλειο; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία επίλυσης για τη μόνιμη στέγαση των φοιτητών;
  • Τι ενέργειες θα γίνουν για να αποφευχθούν τα ανωτέρω;
  • Γιατί δεν υπάρχει πρόβλεψη δωρεάν μετακίνησης για όλους αυτούς τους φοιτητές;
  • Γιατί γίνεται διάκριση στην αστική επιδότηση στους φοιτητές που μένουν στις εστίες;Ο ερωτών βουλευτής
    Γεώργιος Λογιάδης»

 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.