Να επεκταθεί το πρόγραμμα Εγκατάστασης Νέων Γεωργών στην Κρήτη

Βουλευτές
21 Οκτ, 2022

Την ανάγκη να δοθούν κίνητρα για την ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα νέων γεωργών στην Κρήτη με την επέκταση του σχετικού προγράμματος έφερε στη Βουλή ο βουλευτής Ηρακλείου του ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

«Σε επιστολή τoυ ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας αναφέρει την υφιστάμενη κατάσταση αναφορικά με το υπομέτρο 6.1 “Εγκατάσταση Νέων Γεωργών” στην περιφέρεια Κρήτης.

Ενώ έχει ολοκληρωθεί η καταβολή του πρώτου μέρους της ενίσχυσης σε μεγάλο αριθμό δικαιούχων, καθώς όπως αναμενόταν το ενδιαφέρον ήταν έντονο.

Υπάρχουν όμως 835 φάκελοι υποψηφίων Νέων Γεωργών που βρίσκονται σε αναμονή, ως επιλαχόντες του προγράμματος.

Σε αναμονή όμως βρίσκονται και οι προσδοκίες τους να πραγματοποιήσουν το όνειρο τους, δηλαδή να ασχοληθούν με τον αγροτικό κλάδο. Στην συντριπτική πλειοψηφία τους είναι νέοι που αποφάσισαν να καταθέσουν φάκελο υποψηφιότητας, αναγνωρίζοντας έτσι την δυναμική που μπορεί να προκύψει μέσω της ενασχόλησης τους με τον πρωτογενή τομέα.

Η απαιτούμενη αύξηση στον προϋπολογισμό (στην παρούσα χρονική στιγμή) για την Περιφέρεια Κρήτης είναι 28,5 εκ ευρώ.

Δεδομένου ότι είναι σημαντικό και στρατηγικής σημασίας για την πατρίδα μας να υπάρξει πρωτογενής παραγωγή σε πολλά επίπεδα και το πρόγραμμα Εγκατάστασης Νέων Γεωργών είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Θα αυξηθεί ο προϋπολογισμός με το απαιτούμενο πόσο, ώστε να ενταχθούν το σύνολο των επιλαχόντων στο πρόγραμμα;

Ο ερωτών βουλευτής
Γεώργιος Λογιάδης»

 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.