Αποκλεισμός της ιατρικής κοινότητας του Ηρακλείου από πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισης της ενδοοικογενειακής βίας

Βουλευτές
23 Ιαν, 2023

Eπίκαιρη ερώτηση κατέθεσε προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης ο βουλευτής ο Ηρακλείου του ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης, σχετικά με ένα πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισης της ενδοοικογενειακής βίας στο Ηράκλειο, στο οποίο εμπλέκονται η Εισαγγελία Ηρακλείου, η Βρετανική Πρεσβεία και η Scotland Yard, αλλά δεν κλήθηκε να συμμετέχει ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

«Κύριε Υπουργέ,

Την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023, στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου “Νίκος Σακλαμπάνης”, διοργανώθηκε ημερίδα, υπό την παρουσία της Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, με θέμα ένα πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισης της ενδοοικογενειακής βίας στο Ηράκλειο.

Η Εισαγγελία Ηρακλείου με ανακοίνωσή της για την εν λόγω ημερίδα έκανε αναφορά στη σύσταση διεπιστημονικής ομάδας αντιμετώπισης θεμάτων ενδοοικογενειακής βίας στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου. Από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης λάβαμε τη γνώση ότι για τη σύσταση της διεπιστημονικής ομάδας προβλέπεται η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας και εμπιστευτικότητας λόγω των προσωπικών δεδομένων.

H Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα, όπως πληροφορούμαστε, ανέλαβε να εκπαιδεύσει τρεις επαγγελματίες από το Ηράκλειο, οι οποίοι συμμετείχαν στην πρώτη γραμμή του πιλοτικού προγράμματος «εργαλείο εκτίμησης κινδύνου». Τον Απρίλιο του 2022, οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες ταξίδεψαν στο Λονδίνο όπου εκπαιδεύτηκαν.

Στην εκδήλωση, στο Ηράκλειο, ήταν παρόντες εκπρόσωποι της Scotland Yard. Ουδείς εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου κλήθηκε να τοποθετηθεί στην εκδήλωση.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

• Έχετε δώσει την έγκρισή σας για το συγκεκριμένο “project”; Υπάρχει, Κυβερνητική απόφαση συσχετισμού του “όλου project” με την υπονόμευση του ρόλου της ιατρικής κοινότητας στο Ηράκλειο, για ένα θέμα πρωτίστως ιατρικό (έκφραση βίας ως απόρροια ασθενείας), σε ένα γενικότερο πλαίσιο κατάρρευσης του ΕΣΥ στην Κρήτη;
• Το project που αφορά στην ενδοοικογενειακή βία, κύριε Υπουργέ και εφαρμόζεται στο Ηράκλειο, λαμβάνει πραγματικά υπόψιν του το χωρίο 2II του άρθρου 95 του νόμου 2071/1992 περί ακούσιας νοσηλείας ψυχιατρικά πασχόντων (δηλαδή “η νοσηλεία ασθενή που πάσχει από ψυχική διαταραχή να είναι απαραίτητη για να αποτραπούν πράξεις βίας κατά του ιδίου ή τρίτου”), καθώς και όλες τις παραγράφους του άρθρου 69Α του νόμου 4619/2019;

Ο ερωτών βουλευτής
Γεώργιος Λογιάδης»

 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.