Απειλούνται με έξωση νηπιαγωγεία στα Χανιά

Βουλευτές
13 Σεπ, 2022

Ερώτημα για το σοβαρό ζήτημα της απειλής για έξωση που αντιμετωπίζουν νηπιαγωγεία σε μισθωμένα κτίρια στα Χανιά λόγω χαμηλών μισθωμάτων κατέθεσε προς τoυς κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΜέΡΑ 25 Γιώργος Λογιάδης.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

Σε άρθρο στον ηλεκτρονικό τύπο πληροφορηθήκαμε για τη διαδικασία έξωσης βρίσκονται αρκετά νηπιαγωγεία των Χανίων, που στεγάζονται σε ιδιωτικούς χώρους καθώς η υποχρεωτική μείωση των ενοικίων καθιστά ασύμφορη για τους ιδιοκτήτες την εκμίσθωσή τους στον Δήμο σε τόσο χαμηλές τιμές, μέσω επιστολής που απέστειλε ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης,

Η επιστολή αναφέρει στο άρθρο:

Ότι με αφορμή την έναρξη του σχολικού έτους 2022-23, η κατάσταση που επικρατεί σχετικά με το ζήτημα της σχολικής στέγης και την αγωνιώδη προσπάθειά για πληρότητα σχολικών χώρων στον Δήμο Χανίων, τα τελευταία χρόνια, με δεδομένη την αυξημένη ζήτηση ακινήτων, ιδίως στα αστικά κέντρα, αλλά και την αύξηση στα ενοίκια οικιών και επαγγελματικών χώρων, εντοπίζεται σοβαρό ζήτημα στη διατήρηση των υπαρχόντων σχολικών κτιρίων, στην νηπιακή πρόνοια.

Σε αρκετές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στον Δήμο Χανίων, που στεγάζουν νηπιαγωγεία-προνήπια, οι ιδιοκτήτες έχουν εκκινήσει διαδικασίες έξωσης, ενώ παράλληλα, με τις υπάρχουσες συνθήκες, τα μισθώματα που προβλέπονται από το δημόσιο, δεν είναι αποδεκτά από τους εκμισθωτές. Αποτέλεσμα των παραπάνω, οι Υπηρεσίες του Δήμου Χανίων να αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο στην εύρεση σχολικής στέγης, για μία σειρά από νηπιαγωγεία.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 21 του νόμου 4002, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 180/22.08.2011 τεύχος Α’, τα μισθώματα που καταβάλλουν το Ελληνικό Δημόσιο και οι ανωτέρω φορείς, για τη μίσθωση ακινήτων στα οποία στεγάζονται υπηρεσίες τους, μειώνονται κατά ποσοστό 20%, το οποίο υπολογίζεται στο ύψος των μισθωμάτων της χρήσης Ιουλίου 2010 και μέχρι 30/06/2013, απαγορεύεται οποιαδήποτε αναπροσαρμογή τους.

Παράλληλα, σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν.4081/2012 (ΦΕΚ 184/27.09.2012 τεύχος Α΄) εισήχθη ρύθμιση για νέα μείωση από 01.10.2012, των μισθωμάτων που έχουν ενταχθεί στο Μητρώο Φορών Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου Β του ν.2362/1995.

Σύμφωνα με το Ν.4876/2021 (ΦΕΚ Α 251-23.1.2021) που αφορά παράταση ισχύος της παρ. 4 του άρθρου 2 του Ν. 4081/2012 (Α’ 184) τα ως άνω μισθώματα δεν επιτρέπεται να 0001452821 αυξηθούν πριν την 1.1.2023.

Με τους παραπάνω οικονομικούς περιορισμούς και με τη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν δύνανται να ενοικιάζουν τα ακίνητα τους στον Δήμο Χανίων, καθώς αδυνατούν να καλύψουν έξοδα συντήρησης αλλά και λειτουργικά έξοδα (πχ. ΕΝΦΙΑ κ.λ.π.).

Επιπλέον, οι προδιαγραφές του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να ενοικιαστεί ένα οποιαδήποτε κτήριο για να φιλοξενήσει οποιαδήποτε σχολική δομή/νηπιαγωγείο, έχουν αλλάξει και καθιστούν αδύνατη την εύρεση κατάλληλων χώρων, που να καλύπτουν τις απαιτούμενες κτηριακές υποδομές, κυρίως στο κέντρο της πόλης.

Με την υφιστάμενη κατάσταση αν δεν υπάρξει αναπροσαρμογή στα μισθωτήρια των ενοικιαζόμενων σχολικών δομών, πολύ σύντομα θα πραγματοποιηθούν εξώσεις και η εύρεση τέτοιων υποδομών θα είναι ανέφικτη.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, παρακαλούμε όπως εξετάσετε το ενδεχόμενο να αφαιρεθεί η υποχρεωτική μείωση ή να δοθεί η δυνατότητα στους Δήμους να αναπροσαρμόζουν, έστω και με ιδίους πόρους, τα τρέχοντα μισθώματα.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

Θα προχωρήσετε σε αναπροσαρμογή στα μισθωτήρια των ενοικιαζόμενων σχολικών δομών, γιατί πολύ σύντομα θα πραγματοποιηθούν εξώσεις και η εύρεση τέτοιων υποδομών θα είναι ανέφικτη;

 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.