Δικαστικό Σύστημα

  • Το ΜέΡΑ25 θα εισηγηθεί την άμεση κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και προστασίας νυν και τέως υπουργών.

Δεν είναι δυνατόν ο πολίτης να προστατεύεται λιγότερο από τον βουλευτή κι ο βουλευτής λιγότερο από τον υπουργό. Βουλευτές κι υπουργοί να αντιμετωπίζονται ακριβώς όπως οι πολίτες.

  • Το ΜέΡΑ25 θα θεσμοθετήσει Σώμα Δίωξης Πολιτικού και Μεγαλο-επιχειρηματικού Εγκλήματος που θα δρα ανεξάρτητα από την εκτελεστική εξουσία με μεγάλη τεχνολογική επάρκεια.

Κανένα δικαστικό σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει όταν κάθε δίκη γίνεται δύο και τρεις φορές. Με αυτόν τον τρόπο εξευτελίζονται τα κατώτερα δικαστήρια και υπερφορτώνονται τα ανώτερα και τα ανώτατα τόσο που παραλύουν υπό το βάρος οροσειράς υποθέσεων.

  • Το ΜέΡΑ25 θα δρομολογήσει τον δραστικό περιορισμό των διπλών και τριπλών δικών. Ενισχύεται με εξειδικευμένο προσωπικό και πόρους ο πρώτος βαθμός ώστε να τεκμηριώνονται οι αποφάσεις και να κρίνονται οι εφέσεις με ταχεία διαδικασία από εξειδικευμένους βοηθούς δικαστών στον β’ βαθμό. Έτσι, διατηρείται το δικαίωμα στην έφεση για όλες τις υποθέσεις αλλά οι περισσότερες εφέσεις κρίνονται με ταχείες διαδικασίες.
  • Το ΜέΡΑ25 θα εισάγει νέους συμμετοχικούς θεσμούς και διαδικασίες επιλογής των ανώτερων δικαστών με σκοπό τον πλήρη διαχωρισμό της εκτελεστικής από την δικαστική εξουσία
Μετάβαση στο περιεχόμενο