Τομείς Περιβάλλοντος & Πράσινης Ενέργειας: Ο πόλεμος απειλεί και μακροπρόθεσμα ανθρώπινες ζωές λόγω υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος

News
15 Μαρ, 2022

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιβεβαιώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τον εγελιανό αφορισμό ότι “το μόνο που μας διδάσκει η ιστορία είναι ότι τίποτε δεν μας διδάσκει η ιστορία”.

80 χρόνια από τη βύθιση του USS Arizona στο Περλ Χάρμπορ, οι δεξαμενές του πλοίου περιέχουν ακόμη δύο εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου που διαρρέουν σιγά σιγά στο λιμάνι της Χαβάης. Ο εμφύλιος στη Ρουάντα προκάλεσε τεράστια καταστροφή στο οικοσύστημα της περιοχής, η άγρια ζωή της οποίας δεν έχει ακόμη ανακάμψει. Η χρησιμοποίηση του “πορτοκαλί παράγοντα” στον πόλεμο του Βιετνάμ, εκτός από καρκινογένεση σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, προκάλεσε εκτεταμένη καταστροφή δασών και σημαντική απώλεια βιοποικιλότητας. Και όλα αυτά χωρίς να αναφέρουμε την αυταπόδεικτη επικινδυνότητα διεξαγωγής συγκρούσεων πλησίον πυρηνικών αντιδραστήρων.

Ο πόλεμος, εκτός από ανείπωτο ανθρώπινο πόνο, προκαλεί και μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική καταστροφή. Η σύρραξη, και ακόμη χειρότερα, η μετατροπή της Ουκρανίας σε Αφγανιστάν όπως φαίνεται να επιθυμεί η πολιτισμένη Δύση, δεν θα επιφέρει μόνο ελλείψεις σε σιτάρι, ηλιέλαιο και πετρέλαιο. Θα δημιουργήσει προβλήματα στα δίκτυα διανομής πλήθους προϊόντων και αγαθών ανά τον κόσμο αποσταθεροποιώντας τοπικές κοινωνίες και οικοσυστήματα και φυσικά αναβάλλοντας όποιες προσπάθειες έχουν γίνει μέχρι τώρα για την άμβλυνση της κλιματικής κρίσης. Ήδη το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα ετοιμάζει νέες γεωτρήσεις, εκτεταμένο fracking, ανελέητη εκμετάλλευση των υπαρχόντων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων για να τροφοδοτήσει τη φωτιά ενός πολέμου που δεν θα τελειώσει ποτέ. Μαζί με τις δολοφονικές εξορυκτικές εταιρείες πετρελαιοειδών φέρουν ακέραια την ευθύνη για τη διαφαινόμενη οικοκτονία.

Στρατιωτική λύση δεν υπάρχει. Απαιτείται άμεση, αμοιβαία συμφωνία μεταξύ των δύο μερών που να διασφαλίζει την ουδετερότητα της Ουκρανίας ενώ ταυτόχρονα να επιλύει τις ρωσικές ανησυχίες για την ασφάλειά της λόγω της νατοϊκής επέκτασης. Και φυσικά απαιτείται απομάκρυνση της ΕΕ από ορυκτούς ενεργειακούς πόρους, υπεύθυνους για τα τόσα δεινά του πλανήτη.

Τομέας: Πράσινης Ενέργειας και Κυκλικής Οικονομίας | 210-3810671 | [email protected]

Ο τομέας επεξεργάζεται συγκεκριμένες πολιτικές με αιχμή τα καυτά θέματα της διαχείρισης απορριμμάτων και μίγματος ενεργειακής πολιτικής της χώρας (απολιγνιτοποίηση, απεξάρτηση από υδρογονάνθρακες κ.α.) προς μια πράσινη και βιώσιμη κατεύθυνση με ωφέλιμο και δίκαιο για τις κοινωνίες τρόπο, στοχεύοντας ταυτόχρονα και στην ενεργειακή αυτοδυναμία της χώρας.

Τομέας: Προστασίας Περιβάλλοντος και Δημόσιου Χώρου | 210-3810671 | [email protected]

Ο τομέας επεξεργάζεται πολιτικές που ελαχιστοποιούν τις οικολογικές συνέπειες των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, σέβονται τα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα του πλανήτη, με έμφαση στην πολιτική και ιδεολογική θωράκιση των οικολογικών κινημάτων στα οποία τα μέλη μας πρωτοστατούν. Ενδεικτικά επεξεργάζεται ζητήματα χωροταξίας, φυσικού περιβάλλοντος, δημόσιου χώρου, βιώσιμες πρακτικές και περιβαλλοντικά δικαιώματα κάθε είδους.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο