Τομείς Αθλητισμού , Πολιτισμού & Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Καμία μέριμνα για τους συμβασιούχους εργαζόμενους των ανταποδοτικών προγραμμάτων

News
14 Νοέ, 2020

Την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020 η βουλευτής Β’ Πειραιά και Γραμματέας της ΚΟ του ΜέΡΑ25 κ.Φωτεινή Μπακαδήμα, σε συνεργασία με τους τομείς Αθλητισμού , Πολιτισμού και Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΜέΡΑ25, κατάθεσε ερώτηση στους Υπουργούς Εργασίας Οικονομικών και Εσωτερικών για τις ¨Συνέπειες του lockdown σε εργαζόμενους συμβασιούχους των Ανταποδοτικών Προγραμμάτων αθλητισμού και πολιτισμού στους Δήμους¨.

Ακολουθεί η ερώτηση:

Προς: τον Υπουργό Οικονομικών
τον Υπουργό Εσωτερικών
τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Καμία μέριμνα για τους συμβασιούχους εργαζόμενους των ανταποδοτικών προγραμμάτων»

Με την εφαρμογή των μέτρων για το δεύτερο lockdown, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι των ανταποδοτικών προγραμμάτων (αθλητισμού -πολιτισμού) στους δήμους, δηλαδή οι συμβασιούχοι γυμναστές (ΚΦΑ) και δάσκαλοι καλλιτεχνικών με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή συμβάσεις έργου, με την παύση του προγράμματος, λόγω covid19, έχουν μείνει χωρίς κανένα εισόδημα.

Ανάλογη ήταν και η περίπτωση και στο πρώτο lockdown, με τη διαφορά πως τότε ενεργοποιήθηκε η δυνατότητα που έδινε στους δήμους ο νόμος 4674/2020 (ΦΕΚ 53/Α/11-3-2020) σύμφωνα με τον οποίο, «Για την ισοσκέλιση των ανταποδοτικών υπηρεσιών κατά την κατάρτιση των προϋπολογισμών τους, οι δήμοι με πληθυσμό κάτω των είκοσι χιλιάδων (20.000) κατοίκων, μπορούν, όταν τα έσοδα των ανταποδοτικών τους υπηρεσιών δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αντίστοιχες δαπάνες, να τις καλύπτουν από κάθε είδους τακτικά και έκτακτα έσοδά τους, που δεν προορίζονται για ειδικό σκοπό.».

Πλέον, με την οικονομία να έχει ήδη πληγεί από το πρώτο lockdown, αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει ακόμα και αν δοθεί ενίσχυση και πάλι τους δήμους, καθώς ήδη οι ελλείψεις είναι πολλές.

Κατόπιν των παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Είναι ενήμεροι για τη συγκεκριμένη αδικία απέναντι στους συμβασιούχους εργαζόμενους των ανταποδοτικών προγραμμάτων;
2. Τι άμεσα μέτρα θα ληφθούν προκειμένου να αποκατασταθεί αυτή η αδικία;
3. Προβλέπεται να συμπεριληφθούν κι εκείνοι στο επίδομα οικονομικής ενίσχυσης (λόγω αναστολής εργασίας);
4. Αν όχι, προβλέπεται να τροποποιηθεί ο νόμος ώστε να μπορέσουν να μετακινηθούν σε άλλες θέσεις και να μπορέσουν έτσι να καλύψουν άλλες ανάγκες των δήμων;
5. Θα υπάρξει επιπλέον ενίσχυση στους δήμους κατά το δεύτερο lockdown;
6. Αν ναι, θα υπάρξει πρόβλεψη για ενίσχυση και των ανταποδοτικών προγραμμάτων;

Η ερωτώσα βουλευτής, Φωτεινή Μπακαδήμα

Τομέας: Αθλητισμού | 210-3810671 | [email protected]

Ο τομέας επεξεργάζεται πολιτικές για την εξυγίανση και την πρόοδο του επαγγελματικού και του ερασιτεχνικού αθλητισμού , την ανάπτυξη του λαϊκού αθλητισμού καθώς και την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων στο δικαίωμα της άθλησης.

Τομέας: Πολιτισμού | 210-3810671 | [email protected]

Ο τομέας επεξεργάζεται πολιτικές για όλο το φάσμα της πολιτιστικής έκφρασης και δημιουργίας, από τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς έως τη στήριξη της πρωτοπορίας. Προωθεί την πρόσβαση σε ποιοτικό πολιτιστικό προϊόν ως καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα και υποστηρίζει τους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού οι οποίοι πρέπει να εργάζονται με ελευθερία και αξιοπρέπεια.

Τομέας: Τοπικής Αυτοδιοίκησης | 210-3810671 | [email protected]

Ο τομέας επεξεργάζεται πολιτικές για την αποκεντρωμένη διαχείριση των δημοτικών προβλημάτων και ευκαιριών, για την αντιμετώπιση θεμάτων που καθορίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, τη διατήρηση και ενίσχυσή των θεσμών αλληλεγγύης, την ανάπτυξη παροχών προς τον πολίτη. Προωθεί μια συμμετοχική, δημοκρατική λειτουργία όλων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο