Τομέας Υγείας: Ένα ακόμα χτύπημα στο βαθιά πάσχον Εθνικό Σύστημα Υγείας

News
21 Οκτ, 2022

Το ΜέΡΑ25 κατέθεσε ερώτηση σχετικά με το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη και την ιατρική εκπαίδευση, το οποίο ενώ δεν έχει κατατεθεί σε διαβούλευση, έχει ήδη διαρρεύσει από το Υπουργείο Υγείας με ποικίλους τρόπους.

Ικανοποιημένη αυτάρεσκα η κυβέρνηση της ΝΔ από την ανύπαρκτη ετοιμότητα που επέδειξε στη διάρκεια της πανδημίας – το ΜέΡΑ25 έχει καταθέσει σχετική τροπολογία για τη διαμόρφωσή της – δεν ορρωδεί προ ουδενός και προχωράει τώρα σε τελική επίθεση κατά της Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης και της Ιατρικής Εκπαίδευσης.

Το νέο νομοσχέδιο είναι ένα ακόμα καρφί στο φέρετρο του ΕΣΥ και της δημόσιας δωρεάν περίθαλψης, ενώ δημιουργεί ξεκάθαρα περίθαλψη δύο ταχυτήτων ανάμεσα στους προνομιούχους έχοντες και τους φτωχότερους, που αποκλείονται μέσα στο λαβύρινθο και τις καθυστερήσεις της νοσοκομειακής γραφειοκρατίας.

Το «νέο ΕΣΥ» της ΝΔ και της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εκτός από μετωπική υπονόμευση της δημόσιας δωρεάν περίθαλψης προοιωνίζει πραγματική εργασιακή γαλέρα για μεγάλη μερίδα νέων ειδικά γιατρών, με εξαντλητικές συνθήκες εργασίας και απανωτές εφημερίες, ενώ εξυπηρετεί τα συμφέροντα συντεχνιών που λυμαίνονται το ΕΣΥ. Για άλλη μια φορά μοναδικοί κερδισμένοι παραμένουν η ολιγαρχία των κλινικαρχών και οι διάφορες πολυεθνικές, όπως η CVC.

Η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων των γιατρών με μερική απασχόληση και με τη δυνατότητα λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου θα σημάνει την απόλυτη διάλυση των νοσοκομείων, αλλά και του ιατρείου της γειτονιάς που εκτελεί ρόλο πρόληψης και πρωτοβάθμιας φροντίδας. Όλα αυτά τη στιγμή που εκατοντάδες ανασφάλιστοι συμπολίτες μας, από τους πλέον ευάλωτους, δεν έχουν πλέον δυνατότητα συνταγογράφησης στα μικρά ιατρεία της γειτονιάς, αλλά στέλνονται υποχρεωτικά στα νοσοκομεία.

Επιμένοντας στην ανοιχτή, δωρεάν και ισότιμη πρόσβαση για όλους στα νοσοκομεία η κοινοβουλευτική ομάδα του ΜέΡΑ25 κατέθεσε σχετική ερώτηση.

Τομέας: Υγείας & Πρόνοιας | 210-3810671 | [email protected]

Ο τομέας επεξεργάζεται πολιτικές για όλες τις βαθμίδες και πλευρές της Υγείας την οποία υπερασπίζεται ως θεμελιώδες καθολικό ανθρώπινο αγαθό ενάντια στην ιδιωτικοποίησή της με οποιαδήποτε μορφή. Στοχεύει ιδιαίτερα στην αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, των Νοσοκομείων, της Ψυχικής Υγείας κι ενός Συστήματος Πρόνοιας που θα καλύπτει με αξιοπρέπεια όσους ανεξαιρέτως το έχουν ανάγκη.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο